AEGEAN 600. Όταν οι θρύλοι συναντιούνται με τα μελτέμια του Αιγαίου και δημιουργούν έναν αγώνα πρόκληση

Tα ανοικτά και γαλάζια νερά του Αιγαίου Πελάγους είχαν το 2021 την τιµητική τους. Καθαρόαιµα αγωνιστικά σκάφη «έτρεξαν» για πρώτη φορά σε ένα µεγάλο «ταξίδι» 600 ναυτικών µιλίων προσφέροντας µοναδικές συγκινήσεις στα ελληνικά και ξένα πληρώµατα που συµµετείχαν στον πρώτο διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα «AEGEAN 600».

Το AEGEAN 600 είναι µία ευπρόσδεκτη προσθήκη στη διαρκώς αυξανόµενη παγκόσµια σειρά αγώνων ανοικτής θαλάσσης 600 µιλίων, αλλά είναι και από τους λίγους αγώνες που διεξάγονται την καλύτερη εποχή του χρόνου σε καλοκαιρινές συνθήκες ιστιοπλοΐας.

Ο Πανελλήνιος Όµιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης έβαλε από την αρχή υψηλούς στόχους για τη διοργάνωσή του και σιγά σιγά και µεθοδικά, ιδιαίτερα στην αρχή µε εξωστρεφή προσανατολισµό, επέτυχε ώστε µέσα σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα ο αγώνας αυτός να συµπεριληφθεί στο µελλοντικό προγραµµατισµό των κορυφαίων ιστιοπλοϊκών οµάδων του κόσµου. Ο σχεδιασµός της µυθικής διαδροµής κατόπιν αδιάληπτης µελέτης των ανεµολογικών στατιστικών αλλά και των συνθηκών που θα συναντούσαν τα σκάφη στο Αιγαίο, λειτούργησε καταληκτικά και κέντρισε το ενδιαφέρον διεθνών περιοδικών και ιστοσελίδων ώστε να καταχωρίσουν εκτενή αφιερώµατα για την καινούρια αυτή διοργάνωση.

Οι φετινές συµµετοχές από το εξωτερικό αναµένονται να περιλάβουν και µεγαλύτερα σκάφη (κατηγορίας Μaxi) καθώς το AEGEAN 600 επιλέχτηκε από τη Διεθνή Ένωση Σκαφών Maxi (International Maxi Association) για να συµµετάσχει στο IMA Mediterranean Maxi Offshore Challenge. Επιπλέον αρκετά από τα περσινά σκάφη αναµένεται να δώσουν το παρόν, γιατί τα πληρώµατα επέστρεψαν µε τις καλύτερες εντυπώσεις στη χώρα τους και έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της νέας αυτής διοργάνωσης. Δυστυχώς όµως ο πόλεµος που διεξάγεται στην Ευρώπη καθώς και οι περιορισµοί που έχουν επιβληθεί από την Παγκόσµια Ιστιοπλοϊκή Οµοσπονδία σε ορισµένες εθνικότητες δεν θα ευνοήσουν το προσδοκώµενο ρεκόρ συµµετοχών. Σε κάθε περίπτωση όµως, δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι ο αθλητισµός σε κάθε µορφή του πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει έθνη και συµµετέχοντες.

Το AEGEAN 600 είναι από τους πιο προκλητικούς αγώνες ανοικτής θαλάσσης και έχει στόχο να προβάλει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα µας, αλλά και να καταχωρίσει την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών µιλίων, στους οποίους παίρνουν µέρος κάποια από τα καλύτερα αγωνιστικά σκάφη του κόσµου.

Οι αγωνιζόµενοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκπληκτικά φυσικά τοπία παραπλέοντας δεκάδες νησιά του Αιγαίου σε µια απαιτητική διαδροµή µε ανέµους και ταχύτητες διαφορετικών διευθύνσεων, ανάµεσα σε όλες τις αποχρώσεις του µπλε της θάλασσας και του ουρανού.

Η διοργάνωση φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Olympic Marine που βρίσκεται στο Λαύριο Αττικής. Η “µαρίνα των εξερευνητών του Αιγαίου” είναι µία πλήρης µαρίνα 12µηνης λειτουργίας µε δικό της ναυπηγείο για σκάφη και παρέχει ολοκληρωµένες υπηρεσίες και υποστήριξη σε ιστιοφόρα και γιοτ καθώς και σε όλα τα συµµετέχοντα σκάφη του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα AEGEAN 600.

Μεταξύ 6-9 Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εγγραφές και οι καταµετρήσεις των σκαφών, ενώ η Τελετή Έναρξης καθώς και το Δείπνο Υποδοχής των πληρωµάτων θα πραγµατοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου θα δοθεί η εκκίνηση του αγώνα στη θαλάσσια περιοχή µπροστά από τον εντυπωσιακό αρχαίο Ναό του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο ακρωτήριο Σούνιο. Μετά την εκκίνηση ο στόλος θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μήλο. Στη συνέχεια, περνώντας µέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης, θα συνεχίσει νοτιότερα προς την Κάσο, και αφού αφήσει αριστερά την Κάρπαθο, θα παραπλεύσει τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυµνο, το Φαρµακονήσι, το Αγαθονήσι, την Πάτµο, και θα διασχίσει το Ικάριο Πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Κατόπιν οι αγωνιζόµενοι θα αντιµετωπίσουν την πρόκληση της πλεύσης ανάµεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδροµής θα είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερµατισµός θα πραγµατοποιηθεί στο Σούνιο. Η συνολική απόσταση της διαδροµής είναι περίπου 605 µίλια.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί µε την τελετή απονοµής βραβείων που θα πραγµατοποιηθεί στο Λαύριο το απόγευµα του Σαββάτου της 16ης Ιουλίου.

Τα αγωνιζόµενα σκάφη θα φέρουν συσκευές παρακολούθησης ώστε να µπορεί ο καθένας να γίνει «θεατής» της προόδου και της πορείας τους (µέσω της επίσηµης ιστοσελίδας), ενώ υπάρχει σχέδιο να εξοπλιστούν τα σκάφη και µε βιντεοκάµερες.

Ζήστε τη µαγεία του Αιγαίου πελάγους συµµετέχοντας στο AEGEAN 600!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε το AEGEAN 600, επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://aegean600.com

Previous Post Next Post