Πέρασαν 31 χρόνια και 138 περιοδικά ώστε να φτάσουμε στο τεύχος 150!

Ποτέ δεν περίµενα ότι θα έφτανε ο καιρός που θα έπρεπε να γράψω ένα άρθρο, ιστορική αναδροµή στη µακροχρόνια συνεργασία µου µε τον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ το περιοδικό των µελών και όχι µόνο, του ΠΟΙΑΘ.

Ήταν κάπου την άνοιξη του 1991 όταν ο Κώστας Αρµάος µε κάλεσε στον ΠΟΙΑΘ για να συζητήσουµε µαζί µε τον Ιωάννη Μαραγκουδάκη, από τότε πρόεδρο του Οµίλου, πώς θα γινόταν να αναλάβω το περιοδικό ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ που µέχρι τότε επιµελείτο και τύπωνε ο Σώτος Πολυκράτης που δυστυχώς είχε φύγει έξαφνα από τη ζωή. Είχα ήδη 9 χρόνια δηµοσιογραφικής παρουσίας στα δρώµενα της ιστιοπλοϊκής οικογένειας αφού φωτογράφιζα και δηµοσιογράφουσα στο περιοδικό ΘΑΛΑΣΣΑ & ΓΙΩΤΙΓΚ, από το µακρινό 1982. Όµως πόσο διαφορετικό είναι να γράφει κανείς σε ένα περιοδικό που άλλος επιµελείται από το να αποκτά ξαφνικά ευθύνη δηµοσίευσης ως αρχισυντάκτης ενός τόσο εξειδικευµένου εντύπου ενός µεγάλου οµίλου όπως ο ΠΟΙΑΘ!

Η απόφαση για εµένα ήταν δύσκολη αλλά ήρθε αβίαστα, πέφτοντας «στα βαθιά» της αρχισυνταξίας του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ από το 13ο τεύχος του 1991. Έκτοτε απαριθµούµε έως σήµερα εκατό τριάντα οκτώ ( 138 ) τεύχη, οκτώ χιλιάδων διακοσίων σελίδων ( 8.200 ) και πάνω από δέκα (10) διαφορετικά ένθετα αφιερώµατα.

Αυτά τα 31 χρόνια το περιοδικό φιλοξένησε όλες τις νεότερες επιτυχίες της ελληνικής ιστιοπλοΐας. Από την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου νεοκλασικού κτηρίου του ΠΟΙΑΘ, το χρυσό ολυµπιακό µετάλλιο του Νικόλα Κακλαµανάκη, τον διάπλου του Αιγαίου το 1997 από τον ήδη πλέον χρυσό ολυµπιονίκη και τα παγκόσµια πρωταθλήµατα που διοργάνωσε ο ΠΟΙΑΘ. Από τους Ολυµπιακούς Αγώνες των επόµενων ετών όπου διακρίθηκαν Έλληνες αθλητές όπως η Σοφία Μπεκατώρου, η Αιµιλία Τσουλφά, η Σοφία Παπαδοπούλου, η Βιργινία Κραβαριώτη, παράλληλα µε τα ετήσια αφιερώµατα για το Ράλλυ Αιγαίου τη µεγαλύτερη διοργάνωση ανοικτής θαλάσσης της χώρας µας. Από τις διοργανώσεις που διεξάγονταν στην πορεία των ετών, µέχρι τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2016 µε το χάλκινο ολυµπιακό µετάλλιο των Παναγιώτη Μάντη & Παύλου Καγιαλή στην κατηγορία 470 που κόσµησαν το τότε εξώφυλλο.

Με φιλική πάντα µατιά στις νέες τεχνολογίες και µε την ενδελεχή παράλληλα φροντίδα της ιστιοπλοϊκής ύλης, το περιοδικό ανέβηκε πριν αρκετά χρόνια στο διαδίκτυο, σε συνεργασία µε τους 4Τροχούς, κάνοντας έτσι τα πρώτα δειλά αλλά πρωτοποριακά βήµατα στον κυβερνοχώρο. Η σχέση αυτή µε το διαδίκτυο συνεχίζεται µέχρι σήµερα και βελτιώνεται διαρκώς, ενώ εκσυγχρονίζεται µε µέσα όπως τον σύγχρονο ιστότοπο που φιλοξενεί πλέον το περιοδικό. Σε συνδυασµό µε τα Social Media που κυριαρχούν στην εποχή µας, κάθε άρθρο προβάλλεται στο ευρύ αναγνωστικό του κοινό, καταλήγοντας -δυστυχώς, λόγω των δυσκολιών των καιρών- να είναι το µοναδικό αµιγώς ιστιοπλοϊκό περιοδικό στη χώρα µας.

Ο ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ αποτελεί περιοδικό ποικίλης ύλης φιλοξενώντας διάφορα συναφή θέµατα όπως άρθρα κωπηλασίας, περιβάλλοντος και ταξιδιωτικά. Και φυσικά πάντα είχε και θα έχει «χώρο» στις στήλες του για θέµατα-ορόσηµα συµπεριλαµβάνοντας στην ύλη του ένθετα µε ιστορικά αφιερώµατα που συνδέονται µε επίκαιρες επετείους, γραµµένα από κορυφαίους ιστορικούς και δηµοσιογράφους της πατρίδας µας. Η Ναυµαχία της Σαλαµίνας, το Ολοκαύτωµα των Ψαρών, τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου, είναι λίγα µόνο ενδεικτικά παραδείγµατα που επιτελούν διττό σκοπό: αποτείουν ελάχιστο φόρο τιµής ενώ ταυτόχρονα υπηρετούν στόχους του καταστατικού του Οµίλου αναδεικνύοντας τον παιδαγωγικό ρόλο του ΠΟΙΑΘ στην ευρύτερη ιστιοπλοϊκή οικογένεια.

Με τα χρόνια, τις ανησυχίες και τις δυσκολότερες ίσως αποφάσεις σχετικά µε την επιλογή της κατάλληλης φωτογραφίας εξωφύλλου κάθε τεύχους, υποδεχτήκαµε το 2021 το πρώτο αφιέρωµα για τον κορυφαίο αγώνα του ΠΟΙΑΘ, το AEGEAN 600, που πραγµατοποιήθηκε µε τεράστιες θυσίες και ατελείωτες ώρες δουλειάς. Συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, αναζήτηση ύλης, συνεργασίες µε εξαιρετικούς αρθρογράφους και δεινούς ιστιοπλόους, µου χάρισαν όλα αυτά τα χρόνια την τύχη να βιώσω ένα ταξίδι γνώσης, δυσκολιών και απέραντης ικανοποίησης. Από το µικρότερο άρθρο έως το δυσκολότερο, όλα ένα προς ένα, τεύχος µε τεύχος, µπορώ να πω ότι έχουν χαράξει πορεία παράλληλη µε το δηµοσιογραφικό µου ταξίδι. Ένα ταξίδι που διαρκεί περισσότερα από 40 χρόνια δηµοσιογραφικής υπηρεσίας στο άθληµα της ιστιοπλοΐας. Ένα ταξίδι κατά το οποίο ως αρχισυντάκτης και υπεύθυνος της ύλης του περιοδικού που έχει καταγράψει ολόκληρη τη νεότερη ιστιοπλοϊκή ιστορία, δείχνει να έχει τη δυναµική να συνεχίσει αυτόν τον σηµαντικό ρόλο που επιτελεί πάντα µε την οικονοµική υποστήριξη του ΠΟΙΑΘ.

Ας κάνω µόνον την ευχή το περιοδικό να συνεχίσει να καταγράφει τα ιστιοπλοϊκά δρώµενα της χώρας µας που εύχοµαι να είναι όλο και περισσότερα. Που εύχοµαι να είναι όλο και σηµαντικότερα. Τόσα που να χρειάζονται πάντα όλο και περισσότερες σελίδες. Τόσες που να πρέπει να λύσεις µια ατέλειωτη σπαζοκεφαλιά για το πως θα χωρέσουν στο επόµενο τεύχος που θα κυκλοφορήσει

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post