AEGEAN 600 & ORC DH Europeans: Πόλος έλξης διεθνών συμμετοχών η Ελλάδα

Το Αιγαίο Πέλαγος θα φιλοξενήσει τον Ιούλιο 2022 ταυτόχρονα το AEGEAN 600 και το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα σκαφών ORC ανοικτής θαλάσσης διµελούς πληρώµατος.

Μία δεύτερη διοργάνωση φέτος θα προβάλει σε διεθνές επίπεδο τη χώρα και τα νησιά µας, βάζοντας την Ελλάδα στον χάρτη των διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας και για τους υπεράκτιους αγώνες µε διµελές πλήρωµα.

Το Συµβούλιο Αγώνων Ανοικτής Θαλάσσης (Offshore Racing Congress – ORC), ανέθεσε τη διεξαγωγή του “1ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήµατος σκαφών ORC Ανοικτής Θαλάσσης µε διµελές πλήρωµα” (2022 ORC Double Handed European Championship) στον Πανελλήνιο Όµιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, το οποίο θα διεξαχθεί µεταξύ 8-16 Ιουλίου 2022, παράλληλα µε τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα “AEGEAN 600” που διοργανώνει ο ΠΟΙΑΘ, µε συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής, στις ίδιες ηµεροµηνίες και στην ίδια διαδροµή.

Το πρώτο AEGEAN 600 αποτέλεσε έµπνευση για τους απανταχού ιστιοπλόους, καθώς οι εικόνες από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης των διαγωνιζόµενων ταξίδεψαν σε όλο τον κόσµο προβάλλοντας τις οµορφιές της Ελλάδας. Ο µοναδικός θαλάσσιος στίβος µε τις ιδιαίτερες µεταβαλλόµενες συνθήκες αλλά και τα δυνατά µελτέµια, χάρισε στιγµές αδρεναλίνης και ενθουσιασµού στους αγωνιζόµενους, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού και φέτος να αγωνιστούν στην προσεκτικά σχεδιασµένη διαδροµή των 605 περίπου ναυτικών µιλίων άνευ σταθµού.

AEGEAN 600 HORC ©George Alevromitis

Έτσι, το ευρωπαϊκό πρωτάθληµα διµελούς πληρώµατος θα αποτελέσει µία ιδιαίτερη προσθήκη στους αγώνες που διεξάγονται στις ελληνικές θάλασσες, γιατί θα ενθαρρύνει την περιπέτεια και τον ανταγωνισµό για την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου ανοικτής θαλάσσης, κόντρα στις προκλήσεις και στη διασκέδαση στα νερά του αρχέγονου Αιγαίου Πελάγους.

Βάση ελλιµενισµού των ιστιοφόρων θα είναι η “Olympic Marine” στο Λαύριο, η οποία προσφέρει τις εγκαταστάσεις της µαρίνας για την επιτυχία των αγώνων και την άψογη εξυπηρέτηση των αγωνιζοµένων σκαφών και είναι ο σηµαντικότερος αρωγός των δύο φετινών διοργανώσεων.

Οι διοργανώσεις θα ξεκινήσουν από τις 6 Ιουλίου για τις απαραίτητες καταµετρήσεις και επιθεωρήσεις των σκαφών, τα σεµινάρια ασφαλείας και πρώτων βοηθειών καθώς και το skippers’ meeting. H τελετή έναρξης και το δείπνο υποδοχής των ιστιοπλόων είναι προγραµµατισµένα για την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Παράλληλα θα υπάρξουν επισκέψεις σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος για τα πληρώµατα και τους συνοδούς.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου θα δοθεί η εκκίνηση των δύο αγώνων που θα πραγµατοποιηθεί στον θαλάσσιο χώρο έµπροσθεν του εντυπωσιακού αρχαίου ναού του Ποσειδώνα που βρίσκεται στο ακρωτήριο Σούνιο. Οι συµµετέχοντες και των δύο διοργανώσεων θα αγωνιστούν στην ίδια διαδροµή, η οποία, µετά την εκκίνηση, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Μήλο. Στη συνέχεια, περνώντας µέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης, ο στόλος θα συνεχίσει νοτιότερα προς την Κάσο, και αφού αφήσει αριστερά την Κάρπαθο, θα ακολουθήσει πορεία προς τη Ρόδο, την Κω και την Κάλυµνο. Τα σκάφη θα πλεύσουν δίπλα από την Καλόλιµνο, το Φαρµακονήσι, το Αγαθονήσι, και θα διασχίσουν το Ικάριο, ένα πέλαγος που υπόσχεται πάντα δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι αγωνιζόµενοι θα έρθουν, κατόπιν, αντιµέτωποι µε την πρόκληση της πλεύσης ανάµεσα στη Μύκονο και τη Δήλο. Τα τελευταία νησιά της διαδροµής θα είναι η Γυάρος και η Κέα. Ο τερµατισµός θα πραγµατοποιηθεί στο Σούνιο.

AEGEAN 600 HORC ©Nikos Alevromytis

Τα αγωνιζόµενα σκάφη θα φέρουν συσκευές δορυφορικού εντοπισµού στίγµατος για να έχουν τη δυνατότητα οι θεατές να παρακολουθούν την πρόοδο και πορεία τους, ενώ υπάρχει σχέδιο να εξοπλιστούν τα σκάφη και µε βιντεοκάµερες.

Ο αγώνας θα ολοκληρωθεί µε την τελετή απονοµής των επάθλων, η οποία θα πραγµατοποιηθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το απόγευµα του Σαββάτου 16 Ιουλίου 2022.

Οι εγγραφές για το AEGEAN 600 είναι ανοιχτές για όλα τα σκάφη µε τρέχον και έγκυρο πιστοποιητικό IRC ή ORC και για σκάφη multihull µε ισχύον και έγκυρο πιστοποιητικό MOCRA. Για το ευρωπαϊκό πρωτάθληµα διµελούς πληρώµατος τα σκάφη πρέπει να διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό ORC DH International µε APH µεταξύ 425,0 και 630,0 sec/NM συµπεριλαµβανοµένου. Τα συµµετέχοντα σκάφη µπορούν να δηλώσουν συµµετοχή και για τους δύο αγώνες, διεκδικώντας και τα δύο βαρύτιµα κύπελλα. Περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στις επίσηµες ιστοσελίδες των δύο διοργανώσεων.

Ο ΠΟΙΑΘ, µε βάση την πολυετή εµπειρία του από τη διοργάνωση διεθνών ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων αλλά και την επί 58 συναπτά έτη διοργάνωση του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Ράλλυ Αιγαίου, έχει σχεδιάσει τα πάντα µε κάθε λεπτοµέρεια. Με αυτό τον τρόπο, ξένοι και Έλληνες συµµετέχοντες θα µπορέσουν να απολαύσουν τους αγώνες µε τη µέγιστη ασφάλεια καθώς και µε ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνισµού σε µία διαδροµή ιδανική για αγωνιστική ιστιοπλοΐα, τακτική και απαιτητική πλοήγηση. Συνοδοιπόρος τους, ο ηλιόλουστος καιρός, στην καλύτερη περίοδο του έτους, παραπλέοντας περισσότερα από 15 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το καθένα µε τη δική του ιστορία και οµορφιά.

AEGEAN 600 | aegean600.com

2022 ORC Double Handed European Championship | 2022orcdheuropeans.org

Previous Post Next Post