ΠΟΙΑΘ και HELMEPA χαράσσουν τον περιβαλλοντικό χάρτη των αγώνων ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, με βάση τη διοργάνωση Aegean 600

H HELMEPA γνωστή για την τεράστια προσφορά της στον τοµέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συνεργάζεται εδώ και χρόνια µε τον ΠΟΙΑΘ, έχοντας ολοκληρώσει µια σειρά από περιβαλλοντικές ενέργειες.

Το 2020 η HELMEPA κάνει ένα ακόµα σηµαντικό βήµα και γίνεται υποστηρικτής του νέου αγώνα ανοικτής θαλάσσης που δηµιούργησε ο ΠΟΙΑΘ µε την ονοµασία AEGEAN 600, πιστεύοντας σε µία νέα ιδέα που θα προβάλει τη χώρα µας σε ολόκληρο τον κόσµο.

Ετσι και στον αγώνα αυτόν οι οµάδες της HELMEPA και του ΠΟΙΑΘ, θα ενώσουν για µία ακόµα φορά τις δυνάµεις τους ώστε να δηµιουργήσουν και να φέρουν εις πέρας, σηµαντικές περιβαλλοντικές ενέργειες αλλά και εξειδικευµένα σεµινάρια που θα έχουν ως στόχο να αφήσουν το στίγµα τους τόσο στους αγωνιζόµενους όσο και στους εθελοντές και εργαζόµενους της διοργάνωσης για µελλοντικές κινήσεις που θα πρέπει να έχουν ως µοναδικό γνώµονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο αγώνας που θα διεξαχθεί από 14 έως 20 Ιουνίου έχει ως διαδροµή τον περίπλου του Αιγαίου, χωρίς σταθµό, αφήνοντας ως σηµεία στροφής νησιά όπως η Μήλος, η Σαντορίνη, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Ρόδος, η Κως, η Κάλυµνος, η Πάτµος, η Μύκονος, η Γυάρος και η Κέα µε τερµατισµό και εκκίνηση από το Σούνιο.

Οι ενέργειες που έχουν αποφασιστεί και παρουσιάζονται στη συνέχεια έχουν λάβει υπ’ οψιν τους το γεγονός ότι η διοργάνωση έχει ως σηµείο αναφοράς την Olympic Marine στο Λαύριο. Τόσο τα σκάφη όσο και τα πληρώµατα όπως και οι οµάδες υποστήριξης θα διαµένουν και θα κινούνται στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου και ο στόχος των ενεργειών είναι εκτός από συγκεκριµένες δράσεις να υπάρξουν και σεµινάρια που να προσφέρουν γνώσεις σε όλους, όσοι θα είναι µέρος του αγώνα που σε βάθος χρόνου θα τους δώσουν την πίστη και τη γνώση να συνεχίσουν να προστατεύουν το περιβάλλον.

Ενέργειες

Α. Προτρεπτικές για τους συµµετέχοντες

Πίνετε νερό σε µεταλλικά παγούρια που µπορείτε να γεµίζετε ελεύθερα από τους ψύκτες που υπάρχουν στην εγκατάσταση.

Τα κυλικεία στον χώρο της διοργάνωσης προσφέρουν καφέ και αναψυκτικά σε ειδικά βιοδιασπώµενα ποτήρια µε αντίστοιχα καλαµάκια.

Μην ξοδεύετε γλυκό νερό χωρίς λόγο.

Ανακυκλώστε ό,τι είναι ανακυκλώσιµο, όπως κουτιά αναψυκτικών από αλουµίνιο, πλαστικά µπουκάλια νερού, πλαστικά συσκευασιών, χάρτινες συσκευασίες, γυάλινα µπουκάλια, µπουκάλια αντιηλιακών κ.α .

Χρησιµοποιείτε αποκλειστικά τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που υπάρχουν στον χώρο της διοργάνωσης για τα σκουπίδια σας, αφού τα έχετε ξεχωρίσει ανάλογα µε τη σήµανση (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, γενικά απορρίµµατα).

Η διοργάνωση µπορεί να σας βοηθήσει στην περισυλλογή των ανακυκλώσιµων απορριµµάτων σας.

Για τις µετακινήσεις σας από και προς την Αθήνα οµαδοποιείστε τη µεταφορά σας µαζί µε άλλους ενδιαφερόµενους χρησιµοποιώντας ένα µόνον µέσο.

Αν επιθυµείτε κατά τη διάρκεια του αγώνα µπορείτε να χρησιµοποιείτε τους ειδικούς σάκους µεταφοράς νερού 7 ή 10 λίτρων, που σας προσφέρει η διοργάνωση αντί για πλαστικά µπουκάλια νερού.

‘Οσες συσκευασίες φαγητού της εταιρείας υποστηρικτή της διοργάνωσης «Παλίρροια», παραλάβετε για χρήση κατά τη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει να τις επιστρέψετε προς ανακύκλωση.

Χρησιµοποιείτε για τα σκουπίδια σας τις βιοδιασπώµενες σακούλες που προσφέρει η διοργάνωση και όχι απλές σακούλες σκουπιδιών.

Η διοργάνωση ελαχιστοποιεί τη χρήση χαρτιού και σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις και οδηγίες θα διανέµονται ηλεκτρονικά.

Χρησιµοποιείτε τις τουαλέτες της εγκατάστασης και όχι του σκάφους σας

Αδειάστε τα holding tanks ή ότι βρώµικα υγρά έχετε στις ειδικές δεξαµενές που διαθέτει η µαρίνα.

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ!

Β. Ενηµερωτικές

Για τους χρήστες των φουσκωτών ασφαλείας και τηλεοπτικών συνεργείων ώστε να οδηγούν µέσα σε όρια που οι κινητήρες έχουν πολύ µικρότερη κατανάλωση καυσίµου.

Για όλους τους εθελοντές και εργαζόµενους στη διοργάνωση, θα διαταχτεί σεµινάριο για τη σωστή ανακύκλωση τυχόν ανακυκλώσιµων υλικών και για την αποφυγή χρήσεως πλαστικών υλικών στην εγκατάσταση.

Σεµινάριο στους εθελοντές που θα είναι επιφορτισµένοι να ενηµερώνουν τους συµµετέχοντες για τα µέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που έχει σχεδιάσει η διοργάνωση.

Ενηµερωτικές πινακίδες για τούς επισκέπτες της διοργάνωσης, σε σχέση µε τις απαιτούµενες περιβαλλοντικές ενέργειες της διοργάνωσης.

Γ. Υποχρεωτικές για τους εθελοντές και τους εργαζόµενους στη διοργάνωση

Δεν χρησιµοποιούµε πλαστικά καλαµάκια µιας χρήσεως.

Δεν χρησιµοποιούµε πλαστικά ποτήρια µίας χρήσεως.

Δεν χρησιµοποιούµε οτιδήποτε πλαστικό όπως φάκελα, ραπ περιτυλίγµατος φαγητού, µπλοκ φαγητού ή ότι άλλο

Δεν χρησιµοποιούµε καρτελάκια αναγνώρισης προσωπικού πλαστικοποιηµένα άλλα χάρτινα.

Δεν χρησιµοποιούµε πλαστικά µπουκάλια νερού.

Νερό πίνουµε ΜΟΝΟΝ µε τα ειδικά βιοδιασπώµενα ποτήρια ή από τα µεταλλικά παγούρια που γεµίζουµε στους ψύκτες.

Δεν κάνουµε άσκοπες διαδροµές Αθήνα – Σούνιο και αντιστρόφως.

Χρησιµοποιούµε τα µέσα µεταφοράς της διοργάνωσης.

ΔΕΝ κάνουµε άσκοπες µεταφορές από και προς την εγκατάσταση.

Το Γραφείο Τύπου δεν χρησιµοποιεί χαρτί ούτε για σηµειώσεις ουτε για Δελτία Τύπου. Όλα δίνονται ηλεκτρονικά και βρίσκονται στο site της διοργάνωσης.

Η Γραµµατεία δεν χρησιµοποιεί έντυπο υλικό. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά (δηλώσεις συµµετοχής, λίστες πληρωµάτων, οδηγίες πλού κ.α.)

Η Επιτροπή Αγώνων δεν χρησιµοποιεί χαρτιά, θα έχει όλα τα απαιτούµενα ‘έντυπα’ της διοργάνωσης σε ηλεκτρονική και όχι έντυπη µορφή.

Όλα τα είδη υποστήριξης των γευµάτων, όπως ποτήρια, µπολ, πιρούνια και σακούλες απορριµµάτων θα είναι χάρτινα ή βιοδιασπώµενα.

Τα τηλεοπτικά και φωτογραφικά συνεργεία όταν θα βρίσκονται σε άλλα νησιά για τις ανάγκες κάλυψης του αγώνα θα πρέπει να ακολουθούν τις παραπάνω οδηγίες για µη χρήση πλαστικών.

Οι οµάδες υποστήριξης στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της εκκίνησης ή των τερµατισµών ή της παρακολούθησης σκαφών για τις τηλεοπτικές και φωτογραφικές ανάγκες του αγώνα, θα πρέπει να έχουν µεταλλικά παγούρια νερού και όχι πλαστικά µπουκαλάκια.

Η διοργάνωση θα έχει ψύκτες νερού σε υποδεικνυόµενα σηµεία ώστε να γεµίζουν νερό τα µεταλλικά παγούρια, τόσο οι εθελοντές και εργαζόµενοι στη διοργάνωση, αλλά και τα πληρώµατα .

Για τις µετακινήσεις µέσα στην εγκατάσταση θα υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πατίνια, ώστε να χρησιµοποιούνται από τα µέλη των επιτροπών ή τους εθελοντές.

Στις τελετές έναρξης και λήξης καθώς και στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν ενδιάµεσα ή στις εκδροµές θα γίνει προσπάθεια να χρησιµοποιηθούν βιοδιασπώµενα ή ανακυκλώσιµα υλικά τουλάχιστον για το µέρος του φαγητού και του ποτού.

Για την αποκοµιδή των σκουπιδιών θα χρησιµοποιούνται οι ειδικές βιοδιασπώµενες σακούλες που θα προσφέρει η διοργάνωση.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post