“AEGEAN 600” Η νέα μεγάλη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση του 2020

Με πρωτοφανές ενδιαφέρον από τα ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης αλλά και µε την παρουσία κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής της Ελλάδος κα του εξωτερικού πραγµατοποιήθηκε η παρουσίαση του διεθνούς ιστιοπλοϊκού αγώνα “Aegean 600”. Η αίθουσα “Αιγαίου” του Πανελλήνιου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης γέµισε από πολιτικούς, δηµοσιογράφους, ιστιοπλόους αλλά και φίλους του αθλήµατος που βλέπουν σε αυτή τη διοργάνωση την ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα µας έναν αγώνα διεθνούς βεληνεκούς.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΠΟΙΑΘ Ιωάννης Μαραγκουδάκης, απευθυνόµενος στους συµµετέχοντας ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στη σηµερινή συνέντευξη Τύπου για τη διεθνή ιστιοπλοϊκή διοργάνωση AEGEAN 600 και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας και την πολυετή συνεργασία µας, τόσο στα παγκόσµια πρωταθλήµατα που έχει διοργανώσει ο πρωτοπόρος στους αγώνες ανοικτής θαλάσσης Όµιλός µας, όσο και στις ετήσιες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις µε κυρίαρχο το Ράλλυ Αιγαίου.

Στην επιθυµία µας να προβληθεί το δυνατόν περισσότερο η Ελλάδα αφ’ ενός ως χώρα ναυταθλητισµού και θαλάσσιου τουρισµού, κατατάσσοντάς την στις χώρες των µεγάλων διεθνών ιστιοπλοϊκών συναντήσεων, αφ’ ετέρου να προβληθεί η µεγάλη πολιτιστική κληρονοµιά του Αιγαίου που αποτελεί το λίκνο του δυτικού πολιτισµού, προκηρύσσουµε για το 2020 τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα AEGEAN 600 Yacht Race στο Αιγαίο.

Ο αγώνας αυτός έχει στόχο να ενταχθεί στην κατηγορία των πέντε µεγαλύτερων διεθνών αγώνων ιστιοπλοΐας 600 ναυτικών µιλίων όπως :

Newport – Βερµούδες (ΗΠΑ)

Rolex Fastnet Race

Rolex Sydney-Hobart

Rolex Middle Sea Race

RORC Caribbean 600 by Rolex

Προκειµένου να υλοποιήσουµε το όραµά µας έπρεπε κατ’ αρχάς να εξασφαλίσουµε τη βάση ελλιµενισµού των σκαφών που θα συµµετείχαν στον αγώνα, που θα παρείχε όχι µόνον τον ασφαλή ελλιµενισµό αλλά και χώρους υποδοχής και αποθηκευτικών υλικών των σκαφών, χώρους εκδηλώσεων καθώς και υποδοµές τεχνικής υποστήριξης.

Μεταξύ των ελαχίστων µαρινών που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές, ίσως και η µοναδική, είναι η OLYMPIC Marine.

Κατόπιν τούτου αποταθήκαµε στον ιδιοκτήτη της µαρίνας, τον διακεκριµένο εφοπλιστή κύριο Γεώργιο Προκοπίου, ο οποίος από την πρώτη στιγµή ενστερνίσθηκε το όραµά µας και σε συνεργασία µε τη διεύθυνση της Olympic Marine καταστρώθηκε το σχέδιο εξυπηρέτησης των σκαφών, που έχει µεγίστη σηµασία για µία τέτοια διοργάνωση και εν συνεχεία σχεδιάστηκε η διαδροµή του αγώνα.

Η εκκίνηση θα δοθεί από το «Σούνιον ιερό» της Οδύσσειας του Οµήρου, µπροστά από τις κολόνες του ναού του Ποσειδώνα και µε τις ευχές του µυθικού θεού της θάλασσας τα σκάφη θα αποπλεύσουν για τη Μήλο, το νησί απ΄ όπου προέρχεται το µαρµάρινο άγαλµα της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Λούβρο. Με φόντο το κυκλαδίτικο λευκό θα φτάσουν στη γραφική Καλντέρα της Σαντορίνης όπου το άσπρο των σπιτιών ανταµώνει µε το ηφαιστειογενές πέτρωµα σχηµατίζοντας µοναδικές αντιθέσεις και εικόνες.

Θα συνεχίσουν προς το νοτιότερο νησί του Αιγαίου Πελάγους, την Κάσο, και αφήνοντας αριστερά την Κάρπαθο, το κατά τη µυθολογία νησί ανατροφής της Αθηνάς και κατοικία του Προµηθέα, θα φτάσουν στη Ρόδο των ιπποτών και των κάστρων. Η πορεία θα συνεχιστεί προς τη γραφική Κω, πατρίδα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, και την Κάλυµνο, το νησί των σφουγγαράδων, ενώ στη διαδροµή θα ανταµώσουν, εκτός από δελφίνια, πανέµορφα µικρά νησιά, το κάθε ένα µε τη δική του ιστορία.

Ο στόλος θα παραπλεύσει τα γεµάτα χρώµα Φαρµακονήσι και Αγαθονήσι, και θα συνεχίσει στο Ικάριο Πέλαγος, ένα πέλαγος που προσφέρει δυνατές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Οι ιστιοπλόοι θα συναντήσουν την Πάτµο, το νησί της Αποκάλυψης του Ευαγγελιστή Ιωάννη και θα κατευθυνθούν προς την κοσµοπολίτικη Μύκονο, και τη Δήλο, τη γενέτειρα του Απόλλωνα. Τα τελευταία νησιά της διαδροµής θα είναι η Γυάρος και η Κέα, µετά την οποία οι αγωνιζόµενοι θα αντικρίσουν τον Ναό του Ποσειδώνα που θα σηµατοδοτήσει την ολοκλήρωση του αγώνα.

Η διαδροµή του αγώνα έχει σχεδιαστεί ώστε να εκπέµπει ένα εθνικό συµβολισµό αφού περικλείει όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου περιλαµβανοµένων των ανατολικότερων νησιών Αγαθονησίου και Φαρµακονησίου.

56th Aegean Rally 2019©Nikos Alevromytis

Η παρακολούθηση της εξέλιξης του αγώνα θα γίνει µέσω διαδικτύου ώστε να είναι ευχερής η προβολή και πρόσβαση παγκοσµίως και θα βασιστεί στα τελευταίου τύπου δορυφορικά συστήµατα µε τα οποία παρακολουθούνται και οι περισσότεροι διεθνείς ιστιοπλοϊκοί αγώνες µεγάλων αποστάσεων.

Παράλληλα για τους συνοδούς των πληρωµάτων που θα επισκεφθούν επ’ ευκαιρία του αγώνα την Ελλάδα, θα διοργανωθούν επισκέψεις και εκδηλώσεις στους πιο σηµαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας.

H διοργάνωση έχει προταθεί να ενταχθεί στο πλαίσιο των ναυτικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 2.500 ετών από τη Ναυµαχία της Σαλαµίνας και το Υπουργείο Πολιτισµού να αθλοθετήσει βαρύτιµο έπαθλο επ’ ευκαιρία του εορτασµού των 2.500 ετών.

Το επόµενο βήµα της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν η προβολή της διοργάνωσης στο εξωτερικό.

Προς τον σκοπό αυτόν έγιναν οι εξής ενέργειες:

α. Δηµιουργήθηκε ένας σύγχρονος ιστότοπος για τη διοργάνωση, που να παρέχει όλες τις πληροφορίες του αγώνα.

Από τα µέσα Ιουλίου η ιστοσελίδα www.aegean600.com έχει δεχτεί πάνω από 4.500 µοναδικές επισκέψεις από 70 χώρες ενώ η σελίδα του αγώνα στο Facebook που ακολουθείται ήδη από 4.500 άτοµα, έχει κατορθώσει σε 3 µήνες να έχει απήχηση σε περισσότερα από 87.500 άτοµα µε την αλληλοεπίδραση των οργανικών αναρτήσεων να έχει ξεπεράσει τις 7200.

β. Δηµιουργήθηκε ένα promo video για τη διοργάνωση, το οποίο ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook και Instagram) την περασµένη Παρασκευή και έχει ξεπεράσει ήδη τις 5.000 προβολές, και το οποίο και θα παρακολουθήσουµε.

Το video αυτό προβλήθηκε στην αρµόδια επιτροπή Offshore Committee κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσµιας Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας και στο συνέδριο του Offshore Racing Council µε πολύ ενθαρρυντικά σχόλια.

Επίσης παρουσιάστηκε στο Royal Ocean Racing Club, το γνωστό παγκοσµίως RORC, το οποίο όχι µόνον µας ενεθάρρυνε αλλά πρότεινε και µελλοντική συνεργασία.

Επί πλέον το εν λόγω promo video σε συνεννόηση µε τον Ελληνικό Οργανισµό Τουρισµού, τον οποίο και ιδιαίτερα ευχαριστούµε, θα προβάλλεται από τα γραφεία του Ε.Ο.Τ. µαζί µε έντυπο υλικό προβολής, ώστε να επιτύχουµε τον στόχο της διοργάνωσης.

Επί πλέον, έχουµε προχωρήσει σε δηµοσιεύσεις σε κορυφαία έντυπα ιστιοπλοϊκών διοργανώσεων όπως το περιοδικό Seahorse το οποίο έχει 22.000 αναγνώστες στην έντυπη και 64.000 στην ηλεκτρονική του έκδοση, και το οποίο σας παρουσιάζουµε εδώ, ενώ στην ηλεκτρονική του έκδοση θα προβάλλεται και το promo video της διοργάνωσης.

Αποτέλεσµα των ενεργειών αυτών είναι η πρωτοφανής εκδήλωση συµµετοχής στον αγώνα, ήδη 47 σκαφών, οκτώ µήνες προ της διεξαγωγής.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που έθεσαν τη διοργάνωση υπό την αιγίδα τους και παράλληλα εξέφρασαν την πρόθεσή τους για οικονοµική στήριξη της διοργάνωσης, και συγκεκριµένα τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριον Ιωάννη Πλακιωτάκη, καθώς και τη Γενική Γραµµατέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου για την εισήγηση ένταξης στο Πρόγραµµα Δηµοσίων Επενδύσεων ενός ποσού για την υποστήριξη του αγώνα, τον υπουργό Τουρισµού κύριο Χάρη Θεοχάρη καθώς και την πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισµού Τουρισµού κυρία Άντζελα Γκερέκου, τον υφυπουργό Πολιτισµού υπεύθυνο για θέµατα αθλητισµού κύριο Ελευθέριο Αυγενάκη και τον Γενικό Γραµµατέα Αθλητισµού κύριο Γεώργιο Μαυρωτά, τον περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γεώργιο Πατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Οικονοµικών κύριο Νικόλαο Πέππα για την εξαιρετική συνεργασία και προσπάθεια οικονοµικής στήριξης της διοργάνωσης.

Επίσης ευχαριστώ τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής κύριο Σπύρο Καπράλο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Συµµετασχόντων σε Ολυµπιακούς Αγώνες κύριο Γεώργιο Ανδρεάδη και την πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Ολυµπιονικών κυρία Βούλα Κοζοµπόλη που έθεσαν επίσης υπό την αιγίδα τους τον αγώνα, και τέλος τους µέχρι σήµερα υποστηρικτές:

HELMEPA

OLYMPIC MARINE

Δ.ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΕΒΕ

THE X-YACHTS EXPERIENCE

GREEK SPECIALITIES PALIRRIA

KORRES

και τον χορηγό επικοινωνίας, εφηµερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ στην υποστήριξη της HELMEPA µε την οποία συνεργαζόµαστε από πολυετίας σε όλες τις διοργανώσεις µας µε σκοπό να γίνει συνείδηση σε όλους µας η υποχρέωση να σώσουµε το περιβάλλον και ιδιαίτερα τις θάλασσές µας.»

Στη συνέχεια της παρουσίασης τον λόγο πήραν οι συµµετέχοντες αρµόδιοι φορείς.

«Από την πρώτη στιγµή που µου παρουσίασαν τον αγώνα ενθουσιάστηκα διότι η χώρα µας θα µπει µέσα στους µεγάλους παγκόσµιους αγώνες και θα προβληθούν οι οµορφιές της. Η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήµατα στον χώρο του ναυταθλητισµού, του yachting κλπ. Ως υπουργείο είµαστε εδώ για να στηρίξουµε όλα αυτά που µπορούν να συνθέσουν τη δύναµη της χώρας µας», υπογράµµισε ο υπουργός Τουρισµού Χάρης Θεοχάρης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης δήλωσε: «Η συµβολή του αγώνα για την προβολή της Αττικής ως αθλητικός και πολιτιστικός προορισµός θα είναι τεράστια. Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης η Περιφέρεια θα είναι αρωγός της προσπάθειας».

Τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη εκπροσώπησε στην εκδήλωση για την παρουσίαση της διοργάνωσης η Γενική Γραµµατέας του υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου θα στηρίξουν τη διοργάνωση. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιµενικού Σώµατος θα βοηθήσουν για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα. Το “AEGEAN 600” δίνει την ευκαιρία για την προβολή του Αιγαίου µας», υπογράµµισε.

Σπουδαίος αρωγός ως προς τη διεξαγωγή του αγώνα θα είναι και ο Ελληνικός Οργανισµός Τουρισµού. «Η χώρα µας, και µε αυτόν τον αγώνα, θα αποδείξει ότι µπορεί να διοργανώσει µεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα. Ως ΕΟΤ, µε επιθυµία του κ. Θεοχάρη, θα στηρίξουµε τον αγώνα µε όλες µας τις δυνάµεις και θα τον προβάλλουµε στο εξωτερικό», δήλωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου.

Ένας αγώνας σχεδιασµένος από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους

Με κεντρική ιδέα έναν αγώνα που έχει σχεδιαστεί από ιστιοπλόους και προορίζεται για ιστιοπλόους το “Aegean 600” αναµένεται να αποτελέσει µία διοργάνωση γεµάτη προκλήσεις για τους ανθρώπους της θάλασσας. Σε αυτή αναµένεται να πάρουν µέρος κορυφαίοι ιστιοπλόοι της ανοικτής θάλασσας από όλο τον κόσµο. «Η ιστιοπλοΐα είναι άθληµα συνυφασµένο µε την Ελλάδα. Η διοργάνωση θα αναδείξει τη µοναδικότητα του Αιγαίου Πελάγους και ως ιστιοπλοϊκού στίβου. Από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισµού θα βοηθήσουµε το όραµα να γίνει πράξη. Είναι ένας αγώνας που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, εθνικούς και γεωπολιτικούς», δήλωσε ο Γενικός Γραµµατέας Αθλητισµού Γεώργιος Μαυρωτάς.

Και από αυτή τη διοργάνωση του Πανελληνίου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης δε θα λείπουν τα περιβαλλοντικά µηνύµατα. Τα σκάφη του “AEGEAN 600” θα µεταφέρουν και αυτά, το µήνυµα “Να σώσουµε τις θάλασσές µας” στη συνεχιζόµενη συνεργασία του ΠΟΙΑΘ µε την HELMEPA. Αξίζει να αναφέρουµε ότι οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες δεν επιφέρουν κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Οι διοργανωτές θα ενηµερώσουν µε σεµινάρια τους αγωνιζόµενους για τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που ισχύσουν στη διοργάνωση, ενώ το Γραφείο Τύπου θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που δε θα χρησιµοποιήσει καθόλου χαρτί.

Τη συνέντευξη Τύπου τίµησαν µε την παρουσία τους και ο γερουσιαστής της Πολιτείας του Ροντ Άιλαντ των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο πρώην υφυπουργός Εµπορίου του Καναδά Τζέρι Σκλαβούνος. Οι δύο οµογενείς πολιτικοί υποσχέθηκαν την αµέριστη βοήθειά τους και τόνισαν ότι θα κινητοποιήσουν και Έλληνες της Οµογένειας για να έρθουν και να παρακολουθήσουν την εκκίνηση των σκαφών από το Σούνιο αλλά και παράπλευρες εκδηλώσεις της διοργάνωσης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, µεταξύ άλλων, και ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής και µέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Συµµετασχόντων σε Ολυµπιακούς Αγώνες Γεώργιος Ανδρεάδης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυµπιονικών Βούλα Κοζοµπόλη, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονοµικών Περιφέρειας Αττικής Νικόλαος Πέππας, ο Γενικός Διευθυντής της Helmepa Δηµήτριος Μητσάτσος καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηµατικής και της αθλητικής σκηνής της χώρας.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post