55o Ράλλυ Αιγαίου – μέρος πρώτο.

Πενήντα πέντε χρόνια αλµύρας, 55 χρόνια µε µποφόρ, µε µπουνάτσες, µε δελφίνια, µε νησιώτικα γλέντια, µε κοινωνική προσφορά… 55 χρόνια Ράλλυ Αιγαίου. Εάν ρωτούσαµε έναν παλαιό ‘εραστή’ της ιστορικής διοργάνωσης του Πανελληνίου Οµίλου Ανοικτής Θαλάσσης, έναν Μπόνα, έναν Μανιουδάκη, έναν Μαραγκουδάκη, τι είναι αυτό που τους σαγηνεύει σε αυτόν τον αγώνα, ίσως να µας απαντούσαν ότι τους γοήτευσαν οι σειρήνες, οι γοργόνες, όλα αυτά τα µυθικά πλάσµατα που κρατούσαν τον Οδυσσέα µακριά από την Ιθάκη. Σα να απλώνει το Πέλαγος µαγικά δίκτυα και να τυλίγει σε αυτά όσους τρέχουν στο Ράλλυ, στο οποίο δανείζει το όνοµά του.

Ράλλυ Αιγαίου… Ένας διαφορετικός αγώνας. Ένας αγώνας που δε µοιάζει µε κανέναν και που όταν τελειώνει µετράς τις ηµέρες για τον επόµενο. Ένας αγώνας που αφήνει την ιστιοπλοϊκή δεινότητα και τη ναυτοσύνη ελεύθερη. Δε σε περιορίζει σε µικρές πλεύσεις. Αγωνίζεσαι και είσαι εσύ, το Αιγαίο και η αγάπη σου για την ιστιοπλοΐα. Είσαι εκεί και θα αναµετρηθείς µε όλα τα στοιχειά της φύσης. Όλα αυτά που θα σου φέρει το Αιγαίο µπροστά σου για να σου υπενθυµίσει ότι αυτός είναι ο οικοδεσπότης σου και εσύ απλώς ο φιλοξενούµενος του. Θα αγωνιστείς, θα νευριάσεις, θα βρίσεις για τις καιρικές συνθήκες, για τα πολλά µίλια αλλά ύστερα θα πεις γεµάτος υπερηφάνεια: «Έχω στο βιογραφικό µου ακόµα ένα Ράλλυ Αιγαίου».

Το πέλαγος των ποιητών εφέτος φιλοξένησε τον 55ο αγώνα του. Και αυτή το φορά το Αιγαίο έστησε τη δική του παράσταση, στο δικό του γήπεδο και πρόσφερε στους λάτρεις της πραγµατικής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης µία πρωτοφανή µπουνάτσα. Σα να ήθελε να τους πει «Εδώ σας θέλω. Τα τελευταία χρόνια σας είδα στα µελτέµια, για να σας δω και στις µπουνάτσες… Για να δω τις αντοχές σας». Και αυτοί σήκωσαν το… γάντι και ανταποκρίθηκαν µε τον καλύτερο τρόπο και σε αυτή την πρόκληση.

Στην 55η διοργάνωση, η νέα γενιά πήρε τη σκυτάλη από τους παλαιότερους, σα να ήθελε να δείξει ότι το Ράλλυ Αιγαίου είναι σαν το Πέλαγός του… νυν και αεί. Οι παλαιότεροι, γαλουχηµένοι µε το «Ευ Αγωνίζεσθαι», χειροκρότησαν την επιτυχία των νεότερων γιατί στα πρόσωπα των νεαρών ιστιοπλόων του νικητή “Chiara Iason” βλέπουν τους συνεχιστές του θεσµού. Το Αιγαίο είναι όπως το αίµα που τρέχει στις γαλάζιες, από το χρώµα του Πελάγους, φλέβες των ‘ανθρώπων της θάλασσας’ και η µαγεία περνάει από τη µία γενιά στην άλλη, σαν αδελφοποίηση.

Και η νέα γενιά έχει µόνο να µάθει από τους παλαιούς. Από τον «Νέστορα της ιστιοπλοΐας», τον Στέλιο Μπόνα, από τον γητευτή του Κρητικού και του Αιγαίου Πελάγους, τον Κωνσταντίνο Μανιουδάκη, ναύαρχο ε/α Π.Ν, από τον Μπούµπη Χατζηκυριακάκη που από µικρό παιδί ζει µε το ‘µικρόβιο’ του υδάτινου στίβου και από τον Ιωάννη Μαραγκουδάκη που είναι πρώτα ιστιοπλόος και ύστερα πρόεδρος. Και κάπου ανάµεσα στους παλαιούς και στους νέους υπάρχει και µία άλλη γενιά. Είναι αυτοί που ανδρώθηκαν µε τον θεσµό και µετά την ολοκλήρωση µιας διοργάνωσης µετράνε τις ηµέρες για το πότε θα έρθει ο Ιούλης να τρέξουν στην επόµενη. Είναι ο Δηµήτρης Δεληγιάννης. Ο ολυµπιονίκης, µε χιλιάδες µίλια στο τρίγωνο και στην ανοικτή θάλασσα και πολυνίκης της διοργάνωσης, που παρά το σοβαρό πρόβληµα στο χέρι του, δε δίστασε να τοποθετήσει στα… κοχύλια του Αιγαίου τη συµβουλή των γιατρών για αποχή από ένα τόσο δύσκολο αγώνα και βρέθηκε στο τιµόνι του “Bullet Encode”. Με άξιο συµπαραστάτη το… ιστιοπλοϊκό του παιδί, τον Σίµο Καµπουρίδη και τα υπόλοιπα µέλη της οµάδας πήραν µέρος σε ιστιοδροµίες υψηλών απαιτήσεων. Είναι ο Λεωνίδας Πελεκανάκης. Ολυµπιονίκης µε πολλές επιτυχίες σε τρίγωνο και ανοικτή θάλασσα, µε το Ράλλυ Αιγαίο να κατέχει, όµως, µία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Πάντα πρόθυµος να µεταβιβάσει τις γνώσεις του στη νέα γενιά γίνεται κοινωνός ιστιοπλοϊκής δεινότητας. Είναι οι, επίσης πολυνίκες τους Ράλλυ, Περικλής Λιβάς και Νίκος Λάζος, οι οποίοι, αφού άφησαν στη στεριά το “Optimum”, προκειµένου να βρεθούν και πάλι στην αγκαλιά του Αιγαίου ήρθαν σε συµφωνία µε Ρουµάνους ιστιοπλόους, τους µπόλιασαν στον 55χρονο θεσµό και µε το “Africana”, Έλληνες και Ρουµάνοι «άνθρωποι της θάλασσας», πήραν µέρος στον αγώνα – πρόκληση. Είναι ο Γιάννης Απειρανθίτης. Έµπειρος ιστιοπλόος, µε επιτυχίες σε τρίγωνο και ανοικτή θάλασσα και ένας από τους καλύτερους tactician σε διεθνές επίπεδο. Είναι ο Γιώργος Συκάρης που, µε το πάντα προσεγµένο στυλιστικά πλήρωµα του “Βάνα Βιολέτα”, κάθε χρόνο προσθέτουν στα βιογραφικά τους µίλια εµπειριών και ιστιοπλοϊκών γνώσεων. Είναι οι δάσκαλοι της ιστιοπλοΐας, Άλφης Γεωργιάδης και Παύλος Κούρκουλος, αλλά είναι και ο Walter Kraher. Ο Αυστριακός ιστιοπλόος έχει κολλήσει για τα καλά το µικρόβιο του Αιγαίου και τα τελευταία χρόνια παίρνει την οικογένεια και τους φίλους του και διασχίζουν το Αρχιπέλαγος για τη χαρά της συµµετοχής, για τη χαρά του αγώνα, για τη χαρά να κάνεις ιστιοπλοΐα και να γίνεσαι κοµµάτι του παζλ ενός ιστορικού θεσµού.

Και κάπου εδώ αξίζει µία αναφορά στη νέα γενιά των «ανθρώπων του Αιγαίου». Σε ιστιοπλόους που αρχίζουν ή διανύουν την 3η δεκαετία ζωής. Είναι αυτοί που άνοιξαν πανιά για το Ράλλυ γοητευµένοι από τις διηγήσεις των παλαιότερων, οι σειρήνες του Πελάγους τους τύλιξαν στα δίχτυα τους και τώρα µετράνε τις χρονιές µε συµµετοχές στη διοργάνωση. Είναι όλοι αυτοί που θα χαράζουν τις µελλοντικές ρότες του αγώνα. Είναι οι Χάρης Μαυρογεώργης, Βαγγέλης Μιτάκης, Στρατής Ζουγανέλης, Δηµήτρης Ανδρέικος, Αποστόλης Σερράος, Γιώργος Καντίνης, Βαγγέλης Νικολόπουλος και τόσα άλλα παιδιά, τα οποία µπολιάστηκαν µε το… µικρόβιο του Ράλλυ Αιγαίου και αυτό θα κυκλοφορεί για πάντα στο αίµα τους.

Μη ξεχνάµε όµως και τις καπετάνισσες του Αιγαίου. Γυναίκες, όπως η Νέλλη Μπόνα, η Ρούλα Γαλάνη κ.α., που δε διστάζουν να βρεθούν σε ένα από τα δυσκολότερα πελάγη του κόσµου, να αντιµετωπίσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες και να βγουν νικήτριες σε έναν αγώνα που, ουσιαστικά, δεν έχει νικητές και νικηµένους.

Ψυχή του Ράλλυ Αιγαίου είναι και οι «ανοιχτοθαλασσίτες». Άνθρωποι που µυήθηκαν στην ιστιοπλοΐα σε σχολές, σε µεγάλη ηλικία, και κάπου εκεί τους τύλιξαν τα δίχτυα του Αιγαίου. Αυτοί αποτελούν τον βασικό κορµό των περισσοτέρων ιστιοπλοϊκών οµάδων και η διοργάνωση έχει γίνει µέρος της ζωής τους.

Να µη ξεχάσουµε, όµως, και το Πολεµικό Ναυτικό. Τους… έτερους ανθρώπους της θάλασσας. Από την πρώτη στιγµή κάθε διοργάνωσης οι αξιωµατικοί του είναι δίπλα. Έτσι και εφέτος. Από το θρυλικό πλοίο “Αβέρωφ” µέχρι και τη Ναυτική Διοίκηση του Αιγαίου, οι ιστιοπλόοι και οι αξιωµατικοί του Π/Ν ήταν µία παρέα. Κοινή αγάπη η θάλασσα. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η πυραυλάκατος “ΜΠΛΕΣΣΑΣ” συνόδεψε τον στόλο και το πλήρωµά της βοήθησε τα µέγιστα τους αγωνιζόµενους στους καθαρισµούς των παραλιών, οι οποίοι έγιναν στο πλαίσιο της καµπάνιας “Να σώσουµε τις θάλασσές µας”.

Το 55ο Ράλλυ Αιγαίου ανήκει στην ιστορία του θεσµού. Ανήκει σε όλους όσοι που έτρεξαν σε αυτό, αλλά και στους υπόλοιπους «ανθρώπους του Αιγαίου» που εξαιτίας κάποιων συνθηκών δε µπόρεσαν αυτή τη χρονιά να ενταχθούν στον στόλο του. Με λίγα ή πολλά Ράλλυ στα βιογραφικά τους όλοι έχουν µπολιαστεί µε το µικρόβιο του και, όπως ο ήρωας στο ποίηµα “Η Πόλις” του Καβάφη, όσες φορές κι αν είπαν «θα πάγω σ’ άλλη θάλασσα» γνωρίζουν ότι… δε θα βρουν άλλη θάλασσα. Το Αιγαίο θα τους ακολουθεί… Στις ρότες του θα γυρνάνε, τις ίδιες…

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post