Με τη συµµετοχή 48 σκαφών που εκπροσωπούσαν αντίστοιχες ναυτιλιακές εταιρείες και άνω των 600 ιστιοπλόων και µελών της παγκόσµιας ναυτιλιακής οικογένειας ολοκληρώθηκε µε επιτυχία το 10ο Posidonia Cup που διοργάνωσε ο ΠΟΙΑΘ και οι Εκθέσεις Ποσειδώνια, στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2022.

Οι εκδηλώσεις για τον αγώνα ξεκίνησαν την Πέµπτη 2 Ιουνίου όπου πραγµατοποιήθηκαν στο νεοκλασικό κτήριο του ΠΟΙΑΘ στο Μικρολίµανο, αρχικά η συγκέντρωση κυβερνητών, ώστε να γίνει η τεχνική ενηµέρωση των κυβερνητών σχετικά µε τη διαδροµή και τις διαδικασίες της ιστιοδροµίας και στη συνέχεια η εκδήλωση υποδοχής των πληρωµάτων. Την Παρασκευή το πρωί έγινε στις εγκαταστάσεις του Οµίλου επίδειξη σωστικών και στη συνέχεια τα πληρώµατα βρέθηκαν στη θάλασσα και στα σκάφη τους. Μετά τις πρώτες ετοιµασίες και τις αναµνηστικές φωτογραφίσεις, τα πληρώµατα ξεκίνησαν να αρµατώνουν τα σκάφη τους µε στόχο να βρεθούν πανέτοιµοι στον θαλάσσιο στίβο του Σαρωνικού και µε τον άνεµο ήδη αρκετά ισχυρό.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στις 13.00 από τον υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδο που είχε επιβιβαστεί στο σκάφος της Επιτροπής Αγώνων. Οι βόρειοι ισχυροί άνεµοι που επικρατούσαν στον Σαρωνικό Κόλπο µε τις φυσικές διακυµάνσεις και αλλαγές µικρής διεύθυνσης έδωσαν τους κυβερνήτες των 48 σκαφών την ευκαιρία να αναδείξουν τις εξαιρετικές ιστιοπλοϊκές τους ικανότητες στην τακτική και στα πληρώµατα τις γνώσεις τους στη διαχείριση των πανιών. Κατά τη διάρκεια της ιστιοδροµίας και αφού τα σκάφη ταξίδεψαν όρτσα από την εκκίνηση έως την πρώτη σηµαδούρα έξω από το Μικρολίµανο, γύρισαν πλαγιοδροµία για τη δεύτερη σηµαδούρα που βρισκόταν ανοικτά της Πειραϊκής. Ολοκληρώνοντας και τη σηµαδούρα αυτή συνέχισαν ταξιδεύοντας πρύµα µε τα περισσότερα από τα σκάφη να ανοίγουν τα πολύχρωµα και εντυπωσιακά µπαλόνια τους ώστε να πλεύσουν ταχύτερα προς την τρίτη σηµαδούρα που βρισκόταν ποντισµένη στο ύψος της νήσου Φλέβες έξω από τη Βούλα και πλέον παραπλέοντας το παραλιακό µέτωπο επιστρέψαν όρτσα προς τον τερµατισµό στο Μικρολίµανο.

Το πλήρωμα του σκάφους AEGEAS που συμμετείχε με τα χρώματα της JOTUN.

Ο ΠΟΙΑΘ κάλυψε το ιστιοπλοϊκό γεγονός µε φωτογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία ώστε οι εικόνες του 10ου Posidonia Cup να αποτυπωθούν µε κάθε λεπτοµέρεια και να δοθεί η δυνατότητα στους αγωνιζόµενους να τις κρατήσουν στο προσωπικό τους αρχείο ως ανάµνηση του µοναδικού αυτού ιστιοπλοϊκού αγώνα που ενώνει την παγκόσµια ναυτιλιακή κοινότητα. Η απονοµή επάθλων πραγµατοποιήθηκε το ίδιο βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου µε τη συµµετοχή όλων των πληρωµάτων καθώς και πλειάδας επισήµων που χειροκρότησαν τους νικητές και απόλαυσαν µια όµορφη βραδιά ελληνικής φιλοξενίας, ανανεώνοντας το ραντεβού για το 11o Posidonia Cup του 2024.

Posidonia Cup 202Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην Ελλάδα Μίχαλ Κλίγκερ μαζί με μέλη του πληρώματος του σκάφους IKAGAI, που είχε ως χορηγό τον Πολωνικό Νηογνώμονα, μαζί με την παρουσιάστρια της βραδιάς Δώρα Παντέλη.

Το 10ο Posidonia Cup τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Τουρισµού καθώς και της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού. Χρυσός χορηγός του αγώνα ήταν η εταιρεία Burckhardt Compression, χορηγοί οι εταιρείες ABS, D.KORONAKIS S.Α. και JOTUN, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες Optima International, G4S Telematix και ΕΝΑΚ.

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης απονέμει στην Αλεξάνδρα Προκοπίου, το έπαθλο της διάκρισης του σκάφους SEAJOY.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Performance

1.  ANGELICOUSSIS GROUP / SUGAR

2.  THOMAS MILLER BV / ARISTOFANI

3.  EUROBANK PRIVATE BANKING / VELOS

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Sports

1.  STEAMSHIP MUTUAL / DAPHNE’S SMILE

2.  ASTRA SHIPMANAGEMENT / ARTEMIS

3.  FURUNO HELLAS / GIORGIO

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Classic

1.  THE BALTIC EXCHANGE / LARINE

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post