Τα καΐκια και η ναυπηγική τεχνη στη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά

Σας παρουσιάζουµε την πλατφόρµα “Τα καΐκια και η ναυπηγική τέχνη στη νεότερη Πολιτιστική Κληρονοµιά” (woodenboats.gr), µια συλλογική πρωτοβουλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισµού, των Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, του Εργαστηρίου Διδακτικής Μαθηµατικών και Τεχνολογιών Μάθησης του Τµήµατος Μαθηµατικών του Πανεπιστηµίου Αιγαίου και του Σπουδαστηρίου Πολεοδοµικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.

Πρωταρχικός σκοπός της είναι η ενηµέρωση και η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά µε τη διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης και την οριστική διακοπή της επιδοτούµενης καταστροφής των αλιευτικών καϊκιών. Είναι σηµαντικό να επιτραπεί να διευρυνθούν οι χρήσεις των παραδοσιακών αλιευτικών, µε τη δυνατότητα ενοικίασής τους από ιδιώτες για ψάρεµα, εκδροµές κ.ά., οι οποίες θα επιφέρουν και επιπλέον έσοδα στους ιδιοκτήτες.

Η ξυλοναυπηγική είναι µια ζωντανή παραδοσιακή τέχνη, που ασκείται για αιώνες στον ελληνικό χώρο σε όλες τις ιστορικές περιόδους. Τα έργα της µεταξύ άλλων είναι τα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη, αρκετά εκ των οποίων υπάρχουν ακόµη στις ελληνικές θάλασσες, ξεχωρίζοντας τόσο για την ιστορική τους ταυτότητα όσο και την αισθητική τους αρτιότητα.

Στην πλατφόρµα παρουσιάζεται τεκµηριωµένο οπτικό υλικό σχετικά µε τη ναυπηγική και τα καΐκια, υλικό εντοπισµού των τόπων που βρίσκονται τα ξυλοναυπηγεία και τα σηµαντικά καΐκια σήµερα (κηρυγµένα ή µη ως µνηµεία από το ΥΠΠΟΑ) και συµπληρωµατικά τεκµήρια, που υποστηρίζουν την προσπάθεια διάσωσης της ναυπηγικής παράδοσης στην Ελλάδα. Απευθύνεται σε ανθρώπους µε διαφορετικά προφίλ, όπως επαγγελµατίες του κλάδου, ψαράδες, επιστήµονες, ερευνητές, ανθρώπους της διοίκησης και της εκπαίδευσης, νέους, παλαίµαχους της θάλασσας, καλλιτέχνες και ξένους επισκέπτες.

Στα πλαίσια προώθησης της δράσης δηµιουργήσαµε την παραπάνω αφίσα, η οποία πληροφορεί για τα βασικά σηµεία της πλατφόρµας. Αναφέρει τη σηµερινή κατάσταση των ξυλοναυπηγείων, τη σχέση που µπορεί να αναπτυχθεί µεταξύ της ξυλοναυπηγικής τέχνης και της εκπαίδευσης, αναδεικνύει καΐκια που ξεχωρίζουν µε την ιστορικότητα και την αισθητική τους αρτιότητα. Ακόµη, τονίζεται η κρισιµότητα της κατάστασης µε την κρατική και ευρωπαϊκή επιδότηση που απαξιώνει τα έργα της παραδοσιακής ναυπηγικής.

Καλούµε όποιον έχει στη διάθεση του υλικό σε σχέση µε τα παραπάνω, να επικοινωνήσει µαζί µας, για να το συνεισφέρει για την ενίσχυση της πλατφόρµας. Το υλικό µπορεί να είναι βιντεοσκοπηµένο µήνυµα έως 3’ λεπτά, ηχογραφηµένο µήνυµα µε ή χωρίς φωτογραφίες έως 3’ λεπτά, ή κείµενο έως 300 λέξεις, συνοδευόµενο από φωτογραφίες ή βίντεο.

Πληροφορίες στο email: sak@ellinikietaireia.gr.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post