Ο ΠΟΙΑΘ έχει δώσει τη δυνατότητα στους Έλληνες ολυµπιονίκες να κάνουν δωρεάν µαθήµατα στη σχολή του Οµίλου και να έλθουν “κοντά” στην ιστιοπλοΐα. Τη δυνατότητα αυτή έχουν εκµεταλλευτεί µέχρι στιγµής τέσσερις ολυµπιονίκες και οι νέες σειρές αναµένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον κι άλλων αθλητών, που µας έχουν δοξάσει στο παρελθόν. Η ολυµπιονίκης της πάλης, Γενική Γραµµατέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυµπιονικών, Βούλα Ζύγουρη, µίλησε για την εµπειρία της, όσα πήρε από τη σχολή, αλλά και για τη σχέση του Οµίλου µε τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυµπιονικών.

Πες µου δύο λόγια για τη σχολή ιστιοπλοΐας του ΠΟΙΑΘ.

Η σχολή ιστιοπλοΐας του Πανελλήνιου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), είναι η αρχαιότερη σχολή ιστιοπλοΐας στη χώρα µας η οποία έχει να επιδείξει περισσότερους από 30.000 απόφοιτους.

Κύριος σκοπός της είναι καλλιέργεια της ναυτοσύνης και της αγάπης για το υγρό στοιχείο το οποίο έχει συµβάλλει τα µέγιστα στην εξέλιξη της χώρας µας και εξακολουθεί να αποτελεί βασική κινητήρια δύναµή της.

Η σχολή διδάσκει την ιστιοπλοΐα σε κάθε της µορφή τόσο ως ψυχαγωγική ναυσιπλοΐα όσο και ως αθλητική δεξιότητα.

Ήταν χρήσιµα αυτά που έµαθες στα θεωρητικά και στα πρακτικά µαθήµατα της σχολής;

Με τη συναίσθηση ότι η άποψη για το τι είναι χρήσιµο είναι καθαρά προσωπική, θεωρώ ότι στα θεωρητικά και πρακτικά µαθήµατα έµαθα όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος για να µπορέσει να ταξιδέψει και να δέσει το σκάφος µε ασφάλεια. Έλαβα πληροφορίες και εξάσκηση σχετικά µε τη ναυτιλία, τη µετεωρολογία, την πλεύση, τη χάραξη πορείας κλπ. Επίσης σηµαντικό κοµµάτι των µαθηµάτων αφιερώθηκε στις πρώτες βοήθειες και τη ναυαγοσωστική οι οποίες πιστεύω ότι είναι χρήσιµες και εφαρµόσιµες ευρέως στην καθηµερινή ζωή.

Η σχέση του Συλλόγου Ελλήνων Ολυµπιονικών (ΣΕΟ) µε τον ΠΟΙΑΘ και τη δυνατότητα που προσφέρει στους Έλληνες ολυµπιονίκες να κάνουν δωρεάν µαθήµατα ιστιοπλοΐας.

Ο ΣΕΟ στηρίζει τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που σχετίζονται µε τον αθλητισµό, την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισµό. Κάτω από αυτό το πρίσµα υποστηρίζει και το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου – έναν ιστορικό ιστιοπλοϊκό αγώνα – που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον ΠΟΙΑΘ. Πρόκειται για διοργάνωση µεγάλου κύρους που περιλαµβάνει µία σειρά τριών ή τεσσάρων ιστιοδροµιών ανοικτής θαλάσσης, µε αφετηρία ή και κατάληξη τον Φαληρικό Όρµο κατά κανόνα και ενδιάµεσους σταθµούς νησιά του Αιγαίου.

Διοργανώνεται στην αρχή του καλοκαιριού µια εποχή που είναι ίσως η καλύτερη από άποψη καιρικών συνθηκών τόσο για την επιτυχία του αγώνα όσο και για την ευρύτερη προβολή του περιβάλλοντος των γραφικών νησιών και της θάλασσάς µας.

Δεδοµένου του ότι το Ράλλυ Αιγαίου αποτελεί εξαιρετικό συνδυασµό απαιτητικής αθλητικής διοργάνωσης και µεγάλου αθλοτουριστικού γεγονότος άµεσα συνδεδεµένου µε το περιβάλλον και τη ναυτική µας παράδοση ως Έλληνες ολυµπιονίκες κάνουµε ότι µπορούµε για του αποδώσουµε προστιθέµενη αξία ενώπιων του κοινού. Το υποστηρίξουµε έµπρακτα µε την αρωγή και τη συµµετοχή µας είτε ανήκουµε στον χώρο του αθλήµατος είτε προερχόµαστε από άλλα αθλήµατα όπως εγώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΠΟΙΑΘ αποφάσισε να παρέχει δωρεάν την ναυτική εκπαίδευση στους Έλληνες ολυµπιονίκες, πράγµα για το οποίο ευχαριστούµε τον Όµιλο και τον πρόεδρό του κ. Μαραγκουδάκη.

Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς µε την ιστιοπλοΐα;

Γενικά µου αρέσει να µαθαίνω καινούργια πράγµατα, ειδικά όταν δεν σχετίζονται µε το βασικό γνωστικό µου αντικείµενο το οποίο στον τοµέα του αθλητισµού βρίσκεται στα αθλήµατα της αναµέτρησης. Με την ιστιοπλοΐα αρχικά ήρθα σε επαφή διαµέσου της διοργάνωσης του Ράλλυ Αιγαίου και αποφάσισα να µάθω όλα όσα θα µου επιτρέψουν να συµµετέχω και εγώ σε αυτό.

Στην πορεία διαπίστωσα ότι η ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας δεν είναι απλώς ένα άθληµα αλλά τρόπος ζωής µε πολλά πλεονεκτήµατα όπως: η άµεση επαφή µε το φυσικό περιβάλλον, η έλλειψη ηλικιακών περιορισµών, η δυνατότητα να την ασκήσεις µαζί µε τους φίλους σου (αφού δεν απαιτεί ειδικές σωµατικές ικανότητες), µπορείς να ασχολείσαι και λίγο και πολύ (από µια µικρή βόλτα ως τον… γύρο του κόσµου) ενώ συνδυάζεται και µε άλλες δραστηριότητες (όπως τουρισµό, κολύµπι, διασκέδαση κλπ).

Avatar
by
Aπόφοιτος δημοσιογραφίας του ΙΙΕΚ "ΑΚΜΗ"
Previous Post Next Post