18th Bosphorus Cup

Turkcell Platinum Bosphorus Cup Turkcell Platinum Bosphorus Cup

Τα πανέµορφα και πολυσύχναστα στενά του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη φιλοξένησαν κι εφέτος την 18η ιστιοπλοϊκή διοργάνωση Bosphorus Cup, τη µεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που έχει να επιδείξει η Τουρκία. Το Bosphorus Cup που ξεκίνησε το 2002 από τον Orhan Gorbon της ORG Sports Marketing, κάθε χρόνο µεγαλώνει και βελτιώνεται. Το µυστικό του, είναι η ισορροπία ανάµεσα στις ενδιαφέρουσες ιστιοδροµίες και στις αξέχαστες εκδηλώσεις που ακολουθούν στη στεριά.

Η περιοχή διεξαγωγής των ιστιοδροµιών, στον Βόσπορο, που χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, µε τα παραλιακά κτίρια µε την πανέµορφη αρχιτεκτονική, το γραφικό µαγευτικό τοπίο αλλά και τα θαλάσσια ρεύµατα και την έντονη θαλάσσια κυκλοφορία, αποτελεί έναν από τους οµορφότερους θαλάσσιους στίβους.

Η διοργάνωση διαρκεί δύο ηµέρες κι εφέτος έγινε το Σάββατο 28 Σεπτεµβρίου, την ηµέρα των παράκτιων ιστιοδροµιών και την Κυριακή 29 Σεπτεµβρίου που περιλαµβάνει δύο όρτσα – πρύµα, ενώ το ίδιο βράδυ ακολουθεί η τελετή λήξης και απονοµή των επάθλων στους νικητές.

Το περίτεχνο τρόπαιο του αγώνα έχει σχεδιάσει ο Can Yalman και την προηγούµενη φορά το κέρδισε η οµάδα Cerrahi Cheese Sailing από την Κωνσταντινούπολη µε ένα Farr 40 µε κυβερνήτη τον Levent Peynirci.

Φέτος έχουν δηλώσει συµµετοχή 60 σκάφη µε οµάδες από τη Βουλγαρία, τη Ρουµανία και την Ελβετία, ενώ στο παρελθόν έχουν λάβει µέρος και αρκετά σκάφη από την Ελλάδα.

Στον φετινό αγώνα έκανε το ντεµπούτο του και το νέο σκάφος MAT 1070, σχεδίασης Nivelt / Muratet, ενώ κάθε χρόνο την παράσταση ‘κλέβουν’ τα Farr 40, µία κλάση που είναι πολύ δηµοφιλής στη γείτονα χώρα.

Οι αγώνες φέτος ξεκίνησαν το Σάββατο 28 Σεπτεµβρίου. Στο πιο όµορφο σηµείο του Βοσπόρου είχε στηθεί η γραµµή εκκίνησης. Η διαδροµή ήταν µία παράκτια ιστιοδροµία µήκους 12 ναυτικών µιλίων. Υπήρχε σηµείο στροφή κάτω από τη γέφυρα του Βοσπόρου, το οποίο τα σκάφη έπρεπε να παρακάµψουν δύο φορές. Έγιναν δύο τέτοιες ιστιοδροµίες, ώστε να σκάφη να περνούν πάνω – κάτω στο κανάλι, µπροστά στους θεατές. Λόγω των ισχυρών ρευµάτων που επικρατούν στην περιοχή, τα περισσότερα σκάφη έκαναν τακ κυριολεκτικά µερικά µέτρα µακριά από την προβλήτα του ξενοδοχείου Feriye που φιλοξενούσε τους θεατές.

Οι ιστιοδροµίες ξεκίνησαν µε µία µικρή καθυστέρηση λόγω ασθενών ανέµων, κάτι που γρήγορα ευτυχώς βελτιώθηκε και επέτρεψε στα σκάφη να κάνουν γρήγορες και θεαµατικές κούρσες.

Ο στόλος περιελάµβανε σκάφη από τέσσερις χώρες, µερικά µεγάλα 50 ποδών και πολλά 40 ποδών αγωνιστικά.

Την Κυριακή 29 Σεπτεµβρίου ήταν προγραµµατισµένες να γίνουν δύο ιστιοδροµίες όρτσα πρύµα στη θαλάσσια περιοχή µπροστά στη Setur Marina που φιλοξενούσε τα σκάφη και που δεν θα παρεµποδιζόταν η θαλάσσια κυκλοφορία. Όµως η έλλειψη ανέµου οδήγησε σε πολύωρη αναβολή.

Τα πληρώµατα περίµεναν στον µόλο να αλλάξουν οι συνθήκες, ώσπου το µεσηµέρι η θαλάσσια αύρα έκανε την εµφάνισή της. Και πάλι όµως οι ασθενείς άνεµοι δεν είχαν διάρκεια µε αποτέλεσµα πολλά σκάφη να µην καταφέρουν να τερµατίσουν µέσα στο χρονικό όριο των 120 λεπτών. Κάποια σκάφη της κατηγορίας IRC 2 και όλα τα σκάφη της κατηγορίας IRC 3 έµειναν εκτός ορίου.

Την κατηγορία IRC 4 κέρδισε το σκάφος Alize G28 ενώ την κατηγορία cruising κέρδισε το σκάφος Parea από τη Βουλγαρία.

Την κατηγορία IRC 1 κέρδισε το σκάφος MAD X, ενώ στην κατηγορία IRC 2 πρώτο βγήκε το Corendon Cheese.

Νικητής του Bosphorus Cup αναδείχτηκε το σκάφος Cerrahi Cheese από την Κωνσταντινούπολη µε κυβερνήτη τον Levent Peynirci. Το ίδιο σκάφος ήταν και ο νικητής της διοργάνωσης του 2018.

Μάλιστα ο Levent Peynirci είναι ο πιο επιτυχηµένος κυβερνήτης στην ιστορία του Bosphorus Cup.

Το 2021, το 20ό Bosphorus Cup θα γιορταστεί µε ιδιαίτερο τρόπο στην Κωνσταντινούπολη.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post