Οι ολυμπιακές προκρίσεις σηματοδοτούν το 2019

Χρονιά θετική θεωρείται για την ελληνική ιστιοπλοΐα τριγώνου το 2018.

Οι ιστιοπλόοι µας έφεραν στη χώρα τρεις προκρίσεις για τους Ολυµπιακούς Αγώνες, στις µεγάλες διοργανώσεις, στις περισσότερες κατηγορίες, οι ‘συνήθεις ύποπτοι’ βρέθηκαν µεταξύ των κορυφαίων, χωρίς όµως να φέρουν τις διακρίσεις που είναι µέσα στις δυνατότητές τους, ενώ αισιόδοξα ήταν και τα µηνύµατα που έστειλε η νέα γενιά µε το ολυµπιακό µετάλλιο νέων του Αλέξανδρου Καλπογιαννάκη. Το 2019 είναι καθοριστική χρονιά καθώς θα κριθούν οι υπόλοιπες προκρίσεις για τη διοργάνωση στο Τόκιο.

Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου.

Οι πρωταθλήτριες Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (470) ήταν οι πρώτες που έφεραν ολυµπιακή πρόκριση στην Ελλάδα. Ακολούθησαν και οι προκρίσεις των Βύρωνα Κοκκαλάνη (RSX) και Βασιλεία Καραχάλιου (Laser Radial). Τα ανδρικά πληρώµατα των Μάντη – Καγιαλή και Παπουτσόγλου – Ορφανό δεν κατάφεραν να πάρουν το ‘εισιτήριο’ από το Όρχους. Οι Παπουτσόγλου – Ορφανός έµειναν για ελάχιστους βαθµούς έξω από τα προνοµιούχα σκάφη. Τώρα τα πληρώµατά µας θα κληθούν να φέρουν την πρόκριση µέσα από τις επόµενες διοργανώσεις, όπως θα προσπαθήσουν να κάνουν και οι ιστιοπλόοι µας στις υπόλοιπες κλάσεις. Σε ότι αφορά τους Ολυµπιακούς Αγώνες αξίζει να αναφερθούµε και στη Σοφία Μπεκατώρου. Η κορυφαία ιστιοπλόος της χώρας θα προσπαθήσει να βρεθεί σε ακόµη µία ολυµπιακή διοργάνωση. Μαζί µε τον Μιχάλη Πατενιώτη έχουν ξεκινήσει προπονήσεις ώστε να εκπροσωπήσουν τη χώρα στα Nacra στη διοργάνωση του 2020. Εάν η Μπεκατώρου τα καταφέρει θα είναι η πέµπτη ολυµπιακή διοργάνωση που θα πάρει µέρος ως αγωνιζόµενη.

Στις διακρίσεις ξεχωρίζει το ασηµένιο µετάλλιο των Μάντη – Καγιαλή από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα του Μπουργκάς. Στα Λέιζερ Στάνταρντ ο Δηµήτρης Παπαδηµητρίου έχει αρχίζει και ‘δουλεύει’ στην κατηγορία των ανδρών, αλλά πριν αποχαιρετίσει την ηλικία των 19 ετών πρόλαβε και αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσµου στην ηλικιακή του κατηγορία. Στα Ράντιαλ, ο Παντελής Κυπρόγλου ήρθε πρώτος στο Ευρωπαϊκό -21 ετών, ενώ στο Ευρωπαϊκό Λέιζερ 4,7, ο Αιµίλιος Μόνος ήρθε δεύτερος και ο Δικαίος Κερκουλάς τρίτος.

Στους Μεσογειακούς Αγώνες, η Αθανασία Φακίδη αναδείχθηκε µεσογειονίκης στα Ράντιαλ. Η πρωταθλήτρια ήταν η µόνη από την ελληνική αποστολή της ιστιοπλοΐας που ανέβηκε στο βάθρο της διοργάνωσης.

Βύρων Κοκκαλάνης.
Μάντης – Καγιαλής.

Οι Ιορδάνης Πασχαλίδης – Κωνσταντίνος Τριγκώνης συνέχισαν να συλλέγουν τίτλους και να αποτελούν παράδειγµα προς µίµηση για τη νέα γενιά. Στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Formula 18, που διεξήχθη στη Σαρασότα της Φλόριντα αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσµου. Στο Ευρωπαϊκό των Tornado ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου, ενώ ο Ιορδάνης µε παρτενέρ τον Πέτρο Κωνσταντινίδη ήρθαν πρώτοι και στο Παγκόσµιο.

Αθανασία Φακίδη.

Στα Παγκόσµια των 420, Οι Οδυσσέας Σπανάκης – Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος και οι Μελίνα Παππά – Μαρία Τσαµοπούλου κατέκτησαν ασηµένια µετάλλια και έδειξαν ότι η χώρα µας σε σκάφη αυτού του τύπου διαθέτει µέλλον. Το 2018 ήταν και η χρονιά του Αλέξανδρου Καλπογιαννάκη. Ο νεαρός αθλητής της ιστιοσανίδας, εκτός από το ολυµπιακό µετάλλιο νέων διακρίθηκε σε παγκόσµια και ευρωπαϊκά στην ηλικιακή του κατηγορία. Διακρίσεις και καλά πλασαρίσµατα υπήρξαν και σε άλλες κατηγορίες για τους “µικρούς καπεταναίους” της χώρας και οι Έλληνες ιστιοπλόοι, εφόσον τους στηρίξουν και οι ιθύνοντες θα συνεχίσουν να αρµενίζουν µε ούριους ανέµους.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post