Η παράδοση συνεχίζεται: Οι Έλληνες τεχνικοί διαπρέπουν και θα βρίσκονται στο ΤΟΚΙΟ 2020

Για µία ακόµα φορά, η ιστορία συνεχίζεται και στους 32ους Ολυµπιακούς Αγώνες του ΤΟΚΙΟ, το καλοκαίρι του 2020 εκτός από τους Έλληνες αθλητές της ιστιοπλοΐας, τα ονόµατα των οποίων δεν γνωρίζουµε σήµερα που γράφονται αυτές οι γραµµές, θα είναι παρόντες και Έλληνες τεχνικοί, που επελέγησαν από τη World Sailing, ώστε να επανδρώσουν τη διοργάνωση.

Τρείς Έλληνες θα τιµήσουν τα χρώµατα της ελληνικής ιστιοπλοΐας για µία ακόµα φορά και θα αποδείξουν τις ικανότητές τους, αφού µε το υψηλότατο επίπεδο των γνώσεων τους, θα συνεχίσουν την παράδοση που ξεκίνησε ο Ηλίας Καρώνης, ως τεχνικός σύµβουλος στους Ολυµπιακούς Αγώνες της Κορέας το 1988, το 1992 στη Βαρκελώνη, το 1996 στην Ατλάντα και το 2000 στο Σίδνεϋ.

Αναλυτικά λοιπόν, πρόεδρος της Επιτροπής Καταµετρήσεων θα είναι για δεύτερη συνεχόµενη διοργάνωση µετά το 2016 στο Ρίο, ο Δηµήτρης Δήµου. Ο Έλληνας καταµετρητής θα ηγείται µίας οµάδας δέκα καταµετρητών της World Sailing και θα έχει την ευθύνη των έξι (6) ολυµπιακών κατηγοριών που θα αγωνίζονται στη θάλασσα στο ΤΟΚΙΟ 2020. Να αναφέρουµε ότι ο Δ. Δήµου το 2008 και το 2012 ήταν υπεύθυνος καταµετρητής για την κατηγορία 470, ενώ το 2004 ήταν measurement coordinator και σύνδεσµος µε την οµάδα της ISAF, καταµετρητής στα Φινν και είχε εκπαιδεύσει την ελληνική οµάδα καταµετρητών που υποστήριξαν τους αγώνες.

Ο δεύτερος Έλληνας της οµάδας θα είναι ο Αθανάσιος Παπαντωνίου, ο γνωστός σε όλους µας Σούλης, που θα είναι επικεφαλής (Course Representative) στον στίβο όπου θα αγωνίζονται τα 49er και τα 49erFX (κατηγορία Γυναικών). Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός έχει τεράστια εµπειρία στο στήσιµο στίβων αφού σε τρείς συνεχόµενους Ολυµπιακούς Αγώνες έχει ακριβώς την ίδια θέση. Επίσης το 2008 ήταν µέλος (International Technical Official) της οµάδας όπου έστηνε τους ανάλογους στίβους στους αγώνες του Πεκίνου, όπως και στην Αθήνα το 2004.

Το τρίτο µέλος της ελληνικής τεχνικής οµάδας στο ΤΟΚIΟ 2020 θα είναι η Μαρίνα Ψυχογιού που επιλέχτηκε από τη World Sailing ως επικεφαλής (Course Representative) του στίβου των Nacra 17. Αυτή θα είναι για την Ελληνίδα ιστιοπλόο η πρώτη φορά που θα είναι επικεφαλής σε στίβο Ολυµπιακών Αγώνων, αφού το 2008 και το 2012 ήταν International Technical Official. Η Μαρίνα έχει τεράστια εµπειρία σε ανάλογες θέσεις σε άλλους αγώνες αντίστοιχης εµβέλειας, αφού ήταν επικεφαλής στίβου (Course Representative) στους Παραολυµπιακούς Αγώνες του 2016 και στους Ολυµπιακούς Αγώνες Νέων του 2010 και του 2014, ενώ ήταν Principal Race Officer το 2018 πάλι στους Ολυµπιακούς Αγώνες Νέων. Φυσικά, όπως οι περισσότεροι Έλληνες ιστιοπλόοι που δεν αγωνίζονταν το 2004, ήταν εθελόντρια για την ιστιοπλοΐα στους Ολυµπιακούς Αγώνες της χώρας µας.

Αυτοί είναι οι Έλληνες τεχνικοί που θα βρίσκονται το καλοκαίρι στο µακρινό ΤΟΚΙΟ µαζί µε τους Έλληνες αθλητές που θα έχουν καταφέρει να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση για τη µεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Ευχόµαστε η τεράστια τεχνογνωσία τους να µεταλαµπαδευτεί και σε νεότερους ιστιοπλόους ώστε να υπάρξουν συνεχιστές της προσπάθειας των προαναφερθέντων. Μόνον θετικά αποτελέσµατα γενικότερα στο άθληµα της ιστιοπλοΐας µπορεί να φέρουν οι υψηλού επιπέδου τεχνικοί, όπως οι καταµετρητές και οι επικεφαλής των αγωνιστικών στίβων.

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post