30ος Αγώνας Βορείων Σποράδων

Για 30η πλέον χρονιά, παραδοσιακά στο τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος, ο ΙΟΒΑΘ, διοργάνωσε τον αγώνα των Β.ΣΠΟΡΑΔΩΝ στον οποίον δήλωσαν συµµετοχή 22 σκάφη από τους οµίλους της Κεντρικής Ελλάδος και Εύβοιας αλλά και από οµίλους της Θεσσαλονίκης,

Αφετηρία και βάση του αγώνα ήταν για µια ακόµη χρονιά η φιλόξενη Σκόπελος, που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιωθεί ως ένας ιστιοπλοϊκός προορισµός. Όπως πέρσι έτσι και φέτος ο αγώνας πραγµατοποιήθηκε µε την αµέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Την Παρασκευή 14/06/2019 οι κυβερνήτες και τα πληρώµατα πραγµατοποιώντας το ετήσιο ραντεβού τους έδωσαν το “παρών” στη συνάντηση κυβερνητών.

To πρωί του Σαββάτου µέσα σε καλές σχετικά ιστιοπλοϊκές συνθήκες και µε έναν βορειοδυτικό άνεµο 8-9 knots,αλλά και µε λίγο κύµα µε αντιµάµαλο, δόθηκε η εκκίνηση στις 10.00΄.00΄΄ έξω απ΄το λιµάνι της Σκοπέλου. Με τζένοες στην αρχή και στη συνέχεια µε µπαλόνια τα σκάφη έφθασαν µέχρι και τον Αι Γιώργη, όπου και φρέσκαρε στα 10-12 Knots ενώ απαλλάχθηκαν και από το κύµα. Όσοι ιστιοδρόµησαν πολύ κοντά στις νότιες ακτές της Αλοννήσου ωφεληθήκαν καθώς η στεριά κρατούσε τον βόρειο άνεµο ο οποίος µειωνόταν µακριά από αυτή. Δυστυχώς για τα γρήγορα σκάφη που προηγούνταν, λίγο πριν τη Στενή Βάλα όπου υπήρχε η βαθµολογική ‘πόρτα’, ο αέρας έκοψε τελείως βοηθώντας έτσι τα πιο µικρά και αργά σκάφη να τους φτάσουν και έτσι όταν ξανάρθε είχε σαν αποτέλεσµα να έχουµε µαζικά περάσµατα.. Πρώτο πέρασε την ‘πόρτα’ στις12.02΄.03’’ το FAIRYTALE,  ακολουθούµενο στις 12.02’.17’’από το MAXIMA και από το GRANMA X στις 12.02’30’’ Τα σκάφη αφού περνούσαν την ‘πόρτα’ έπρεπε, χωρίς να σταµατήσουν, να συνεχίσουν προς την Κυρά Παναγιά. Με τον άνεµο που λατρεύουν όλοι οι ιστιοπλόοι, µε 10-14 Knots που ενισχύονταν µε ‘ριπές’ έως 17 µε πλαγιοδροµία και δευτερόπρυµα έφτασαν στην Κυρά Παναγιά και καβατζάροντας την Πελέρισσα έπαιρναν τον δρόµο της επιστροφής προς τον τερµατισµό της πρώτης ηµέρας στη Στενή Βάλα. έχοντας διανύσει µία διαδροµή 31 Ν.Μ. Στο στενό Αλοννήσου – Περιστέρας εξελίχθηκαν ωραίες µάχες µε τις ριπές του ανέµου να µην αφίνουν τα πληρώµατα να χαλαρώσουν και µε τους τρίµερ να δουλεύουν ασταµάτητα. Όσοι κρατούσαν µπαλόνια σε κλειστές γωνίες ωφεληθήκαν µε την πρωτοπορία να τη διατηρούν τα ταχύτερα σκάφη του στόλου. Την κανονιά στον τερµατισµό στη Στενή Βάλα, αυτή τη φορά την πήρε το GRANMA X στις 14.47΄50’’ που ήταν και το ταχύτερο σκάφος του αγώνα, ακολουθούµενο από το FAIRYTALE και το NIRIIDA ,ενώ σύντοµα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα σκάφη. µε το τελευταίο να τερµατίζει στις 16.35΄.59΄΄. Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες και οι γρήγοροι τερµατισµοί επέτρεψαν στους κυβερνήτες και τα πληρώµατά τους να διασκεδάσουν στη Στενή Βάλα ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που επισκέφθηκαν το παλιό χωριό της Αλοννήσου.

Την Κυριακή, δεύτερη µέρα του αγώνα, και µε φρεσκαρισµένο αέρα (2-3 µποφόρ) δόθηκε η εκκίνηση της 3ης ιστιοδροµίας έξω από τη Στενή Βάλα στις 10.00΄00΄΄, µε κατεύθυνση τη Μπαρκέτα και τις νησίδες Αδέλφια, τις οποίες τα σκάφη έπρεπε να περιπλεύσουν για να ορτσάρουν στη συνέχεια για την Σκόπελο όπου και ο τερµατισµός. Ο αγώνας είχε έντονο ενδιαφέρον, η κούρσα έως την Μπαρκέτα, τα Αδέλφια και έως και τον δίαυλο ήταν γρήγορη αφού ο αέρας κρατούσε την έντασή του. Έτσι το FAIRYTALE και το GRANMA X κάνοντας έναν πολύ γρήγορο αγώνα πέρασαν τον Αι Γιώργη σε µόλις δύο ώρες, Κοντά στο Στενό του Αη Γιώργη όµως ο αέρας τους εγκατέλειψε και τους άφησε να παλεύουν µε την άπνοια, τα ρεύµατα και το αντιµάµαλο .µε αποτέλεσµα πολλά σκάφη να χρειαστούν ακόµη και 4-5 ώρες για να διανύσουν τα τελευταία 2 µίλια, από τα 21 συνολικά του αγώνα.

Το NIRIIDA και το MAXIMA πήραν έναν αέρα 1 µποφόρ και µε πλαγιοδροµία πήγαν ανοιχτά από τη Σκόπελο φτάνοντας επιτέλους στον τερµατισµό.

Στην 3η ιστιοδροµία πρώτο πέρασε τη γραµµή τερµατισµού το NIRIIDA ακολουθούµενο απο το MAXIMA και το FAIRYTALE… Η άπνοια όµως που επικράτησε έξω από τον Αι Γιώργη ανάγκασε πολλά σκάφη, αν και το πάλεψαν πολύ σκληρά µέχρι την τελευταία στιγµή, να εγκαταλείψουν λόγω λήξεως του χρονικού τους ορίου.

Παρ όλα αυτά παρουσία όλων των αγωνιζόµενων, των Δηµοτικών και Λιµενικών αρχών του νησιού αλλά και πλήθος κόσµου, ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό διήµερο το βράδυ της Κυριακής στην παραλία της Σκοπέλου µε την απονοµή των επάθλων στους νικητές, των διπλωµάτων, αλλά και των αναµνηστικών της επετειακής αυτής διοργάνωσης σε όλους τους συµµετέχοντες., ενώ και ο δήµαρχος Σκοπέλου κ. Χ Βασιλούδης πρόσφερε στους συµµετέχοντες κυβερνήτες των αγωνιζόµενων σκαφών, στα 2 σκάφη υποστήριξης αλλά και στα µέλη των Επιτροπών ως αναµνηστικό αντίγραφο αρχαίου νοµίσµατος του νησιού.

Μετά τις απονοµές ακολούθησε κέρασµα του Δήµου Σκοπέλου, προς όλους τους παρευρισκόµενους µε τοπικά προϊόντα. και µουσική.

Τα αναλυτικά αποτελέσµατα, κατά κατηγορία, ήταν τα εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ

1.  MAXIMA, κυβερνήτης ΚΑΝΑΤΟΥΛΑΣ
     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ι.Ο.Β.Α.Θ.

2.  TWEETY, κυβερνήτης ΡΙΤΣΩΝΗΣ
     ΚΩΝ/ΝΟΣ, Ι.Ο.Χ

3.  ZEFYROS, κυβερνήτης ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ
     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ν.Ο.Λ.ΕΥΒΟΙΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι

1.  FAIRYTALE, κυβερνήτης ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑ-
     ΤΙΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤ., Ι.Ο.Β.Α.Θ.

2.  MYTILANA, κυβερνήτης ΓΙΑΚΟΥΛΑΚΗΣ
     ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Ν.Ο.Θ.

3.  NIRIIDA, κυβερνήτης ΣΑΜΑΡΑΣ
     ΠΑΣΧΑΛΗΣ, Ν.Ο.Θ

OVERALL ΝΙΚΗΤΕΣ

1.  MAXIMA, κυβερνήτης ΚΑΝΑΤΟΥΛΑΣ
     ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ι.Ο.Β.Α.Θ.

2.  TWEETY, κυβερνήτης ΡΙΤΣΩΝΗΣ
     ΚΩΝ/ΝΟΣ, Ι.Ο.ΧΑΛΚIΔΑΣ.

3.  ZEFYROS, κυβερνήτης ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ
     ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Ν.Ο.ΛΙΜΝΗΣ ΕΥΒ.

Τις απονοµές στους νικητές έκαναν , ο πρόεδρος του Ν.Ι.Κ.Ο.Σ κ.Κ Σκούρας, ο βουλευτής Μαγνησίας κ.Χρ. Μπουκώρος, ο δήµαρχος κ. Χρ.Βασιλούδης και ο λιµενάρχης Σκοπέλου πλωτάρχης κ.Γ.Γκάρας.

Avatar
by
Previous Post Next Post