Αποκαλύφθηκε το επιβλητικό άγαλμα της Δόξας στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

Εµπνευσµένο από τους στίχους του εθνικού µας ποιητή Διονύσιου Σολωµού και αποτυπωµένο όπως το φαντάστηκε ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης αποκαλύφθηκε στις 5 Αυγούστου σε µία λαµπρή τελετή το άγαλµα της “Δόξας των Ψαρών” στους πρόποδες της Μαύρης Ράχης.

Το επιβλητικό άγαλµα ύψους τεσσάρων µέτρων, δωρεά του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Νίκος Γεωργίου, ενώ η διαµόρφωση του περιβάλλοντα χώρου έγινε από τον αρχιτέκτονα/µηχανικό Μανώλη Βουρνού. Ετσι 200 χρόνια µετά από την Ελληνική Επανάσταση τα Ηρωικά Ψαρά απέκτησαν τη δική τους Δόξα η οποία ‘φτερουγίζει’ στη Μαύρη Ράχη, πάνω στο χώµα που είναι σπαρµένο µε οστά των ηρώων.

Στο άγαλµα, η Δόξα µε κατάλευκο χιτώνα καταγράφει τα ονόµατα των ηρώων µετά την καταστροφή των Ψαρών σύµφωνα µε το έργο του Νικολάου Γύζη που το εµπνεύστηκε από το επίγραµµα του Σολωµού. Σύµφωνα µε το επίγραµµα αυτό, που έγραψε ο Διονύσιος Σολωµός το 1825 µε αφορµή το ιστορικό γεγονός της καταστροφής των Ψαρών η µορφή της προσωποποιηµένης Δόξας τιµά τους νεκρούς Έλληνες µέσα σε ένα τοπίο απόλυτης καταστροφής.

Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη
Περπατώντας η Δόξα μονάχη
Μελετά τα λαμπρά παλικάρια
Και στην κόμη στεφάνι φορεί
Γεναμένο από λίγα χορτάρια
Που είχαν μείνει στην έρημη γη.

asdsa

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post