Ο γηραιότερος ιστιοπλόος στον γύρο του κόσμου

Ένας ψαράς στο επάγγελµα, αλλά ενθουσιώδης ιστιοπλόος σε όλη του τη ζωή, ο Bill Hatfield από την Αυστραλία στα 81 του χρόνια έγινε ο γηραιότερος ιστιοπλόος που ολοκλήρωσε τον περίπλου της Γης, µόνος, χωρίς στάσεις.

Στις 23 Φεβρουαρίου το σκάφος του Hatfield µπήκε στο λιµάνι του Σάουθπορτ, µετά από οκτώ µοναχικούς µήνες στη θάλασσα. Έτσι, εκπλήρωσε το παιδικό του όνειρο, που είχε από 7 ετών, να ταξιδέψει µε πανιά ολόκληρο τον κόσµο!

Το ταξίδι του δεν ήταν εύκολο. Αξίζει να σηµειωθεί πως ήταν η τέταρτη απόπειρα που έκανε ο Hatfield προκειµένου να ολοκληρώσει τον γύρο του κόσµου. Και µάλιστα αυτή τη φορά, ο πλους ήταν από ανατολάς προς δυσµάς, κόντρα σε ρεύµατα και ανέµους. Η πρώτη του προσπάθεια ήταν το 2015 και εκείνη, όπως και οι επόµενες, εγκαταλείφθηκαν. Στις δύο από τις τρεις προσπάθειες αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στο Ακρωτήριο Χορν, ενώ στην τρίτη δεν κατάφερε να φύγει καν από την Αυστραλία λόγω ισχυρότατης θύελλας. Οι τρεις προσπάθειες έγιναν το 2015 και 2016, ενώ η τελευταία του ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου του 2019.

Το σκάφος του ήταν µόλις 38 πόδια µε το όνοµα L’Eau Commotion, το οποίο µάλιστα είχε σχεδιάσει ένας φίλος του, ο Hank Kaufmann. Είχε έναν απλό αφαλατωτή για πόσιµο νερό, ενώ το φαγητό του ήταν το ένα τρίτο µιας κονσέρβας φασόλια, µια κονσέρβα τόνο, λίγο ρύζι και λίγο γάλα σε σκόνη την ηµέρα.

Φυσικά δεν κύλησαν όλα σε ρυθµούς κρουαζιέρας, αλλά όπως λέει και ο ίδιος, µε λίγη καλή τύχη τα κατάφερε. Ο Hatfield, καθώς εξιστορούσε τις περιπέτειές του στο πλήθος που τον καλωσόρισε, παραπατούσε και πολλές φορές χρειάστηκε να τον κρατήσουν. Φυσιολογικό, µετά από τόσους µήνες παραµονής µέσα σε ένα σκάφος. Πιο χαρούµενη από όλους στεκόταν δίπλα του η κόρη του, Κατερίνα Λάµπρος.

Η πιο επικίνδυνη στιγµή του ταξιδιού του ήταν όταν προσπάθησε να µαζέψει το πλωριό πανί του και ξαφνικά βρέθηκε να προσπαθεί να κρατηθεί από αυτό, χωρίς να φοράει ζώνη. Εκεί, λίγο έλειψε να χαθεί για πάντα στη θάλασσα, αλλά όπως είπε, λίγη καλή τύχη τον βοήθησε. Ανάµεσα στα πολλά περιστατικά που είχε να αντιµετωπίσει, ήταν και τρεις κυκλώνες, οι δύο από τους οποίους ήταν πολύ ισχυροί.

Μεγάλη άτυχη η 77χρονη βρετανίδα Jeanne Socrates που έχασε το σκήπτρο – αυτή ήταν η γηραιότερη ιστιοπλόος που είχε ολοκληρώσει τον γύρο του κόσµου µόνη, χωρίς στάσεις, µόλις τον προηγούµενο Σεπτέµβριο!

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post