Γεώργιος Παναγόπουλος
(Δήμαρχος Σαλαμίνας)

«Θα ήταν χαρά για εμάς να είχαμε δίπλα μας έναν
τόσο σπουδαίο Όμιλο, όπως ο ΠΟΙΑΘ»

Πώς άρχισε η ενασχόληση σας µε τα κοινά;

Εγώ δεν είχα ασχοληθεί ποτέ στο παρελθόν µε τα κοινά, ούτε εδώ στον δήµο, ούτε ως δικηγόρος στον Δικηγορικό Σύλλογο, ούτε ως φοιτητής, δεν είχα αυτό που λέµε «το µικρόβιο της πολιτικής». Απλώς επειδή αυτός είναι ο τόπος µου, εδώ γεννήθηκα, εδώ µεγάλωσα κι εδώ µεγαλώνουν τα παιδιά µου, έκρινα ότι επειδή πολλά πράγµατα δεν µου αρέσουν δεν είχα το δικαίωµα να κάθοµαι και να κάνω κριτική εκ του ασφαλούς. Ως εκ τούτου έπρεπε να αντιδράσω ενεργά µε όσες δυνάµεις διαθέτω, να συµβάλω να αλλάξουν. Έτσι λοιπόν, επειδή είναι πολλά τα κακώς κείµενα στο νησί, κακώς κείµενα κάθε είδους, κάναµε έναν συνδυασµό µε νέους ανθρώπους, χαρακτηριστικό είναι ότι ο µέσος όρος ηλικίας του συνδυασµού ήταν 41 – 42 έτη, και από τους, περίπου, 80 που ήµασταν όλοι οι υποψήφιοι σύµβουλοι, µόνο οι δύο είχαν ξανασχοληθεί µε τα κοινά. Ανανέωση εντελώς.

Πότε ξεκινήσατε αυτή την προσπάθεια;

Ξεκινήσαµε γρήγορα. Ξεκινήσαµε να ετοιµαζόµαστε από το 2016 ώστε να δούµε και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσµου σε µία τέτοια προσπάθεια. Το πιο βασικό από όλα που θέλαµε να µάθουµε ήταν ότι ενώ εµείς επιθυµούσαµε να αλλάξουµε κάποια πράγµατα, αν ήταν αυτό εφικτό να γίνει ή δεν µπορούσε να αλλάξει τίποτα; Δηλαδή να µην αφήσουµε τις δουλειές µας και τα σπίτια µας, γιατί µία τέτοια ενασχόληση που απαιτεί δουλειά 24 ώρες το 24ωρο, και τέλος να µην άλλαζε τίποτα. Τόσο άσχηµη ήταν η κατάσταση στο νησί. Αφού λοιπόν είχαµε µία ξεκάθαρη εικόνα και αφού είδαµε ότι υπάρχει ανταπόκριση, και ότι ακολουθούσαν αυτή την κίνηση και νέα παιδιά, το 2018 τον Ιανουάριο, το ανακοινώσαµε και δηµόσια σε µια ανοιχτή εκδήλωση εδώ στη Σαλαµίνα, και φτάσαµε εδώ που φτάσαµε. Την πρώτη Κυριακή 30% ως πρώτος συνδυασµός, και 68% τη δεύτερη.

Τώρα έχετε λίγο παραπάνω από έναν χρόνο σε αυτή τη θέση. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας; Έχετε µετανιώσει που ασχοληθήκατε;

Όχι δεν µετανιώνω σε καµία περίπτωση. Ήταν κάτι που το ήθελα και συνεχίζω να το θέλω παρόλο που οι δυσκολίες είναι πολλές. Βέβαια, ήξερα ποιες είναι οι δυσκολίες. Είχαµε µία ξεκάθαρη εικόνα. Μας δίνει, και σε εµένα και σε όλους τους συνεργάτες µου, κουράγιο να συνεχίσουµε το γεγονός ότι υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσµο σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Επίσης, το ότι, σε όλα τα επίπεδα, φαίνονται τα αποτελέσµατα της δουλειάς που κάνουµε, τόσο στην καθηµερινότητα αλλά και σε ό,τι αφορά και τα µεγαλύτερα έργα που έχουν αρχίσει να υλοποιούνται, είτε, ήδη, υλοποιούνται, είτε έχουν µπει σε µία τροχιά και έχουν προγραµµατιστεί. Οπότε παρά τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν, ειδικά τον πρώτο χρόνο, νοµίζω ότι επειδή αυτό το εγχείρηµα πάει καλά, µας δίνει κουράγιο να συνεχίσουµε.

Τι σηµαίνει για εσάς το γεγονός ότι βρίσκεστε στο τιµόνι του δήµου τη χρονιά που συµπληρώθηκαν τα 2.500 χρόνια από τη Ναυµαχία της Σαλαµίνας;

Δυστυχώς η επέτειος των 2500 ετών συνέπεσε και µε τον κορωνοϊό. Ήταν µία µοναδική ευκαιρία για το νησί να εκµεταλλευτεί, να αξιοποιήσει θα έλεγα, προς όφελος του µία τέτοια επέτειο. Είχαµε προγραµµατίσει να γίνουν σπουδαία πράγµατα. Σε αυτό είχαµε την συµπαράσταση και τη συνεργασία τόσο της Περιφέρειας Αττικής, όσο και των αρµοδίων υπουργείων, δηλαδή το Υπουργείου Εσωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισµού αλλά και της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Δυστυχώς, λόγω του κορωνοϊού, δεν µπορέσαµε να κάνουµε όσα προγραµµατίζαµε, όσα θέλαµε αλλά και όσα άξιζαν σε µία τέτοια επέτειο. Να φανταστείτε από τις ελάχιστες εκδηλώσει που κάναµε ήταν η συµµετοχή µας στο Ράλλυ Αιγαίου. Επίσης προλάβαµε και κάναµε µία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία θα αποτελέσει και µία παρακαταθήκη για το νησί. Αυτή ήταν η τελετή υιοθεσίας από τον Παγκόσµιο Κέντρο Ελιάς µίας ελιάς που έχει ηλικία 2530 έτη, η οποία βρίσκεται εδώ στη Σαλαµίνα. Αυτό έγινε και σε συνεργασία και µε το Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο. Δηλαδή είναι ο µοναδικός ζωντανός οργανισµός από τη Ναυµαχία της Σαλαµίνας. Πρόκειται για µια ελιά που βρίσκεται στο οικόπεδο ενός ιδιώτη, ο οποίος µας το έχει παραχωρήσει για χρήση. Έτσι, φτιάξαµε τον περιβάλλοντα χώρο και κάναµε µία ωραία εκδήλωση. Μάλιστα, ήρθε και η πρόεδρος του ΕΟΤ, η κ. Γκερέκου. Στο πλαίσιο των εορτασµών έγινε αυτή η εκδήλωση ενώ προλάβαµε να κάνουµε και κάποιες άλλες, όπως αυτή του φεστιβάλ µουσικής νέων του νησιού, το οποίο κάναµε για δεύτερη φορά. Βέβαια τα περισσότερα, από αυτά που είχαµε προγραµµατίσει, δεν προλάβαµε να τα κάνουµε. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάθεση στεφάνων στον Τύµβο των Σαλαµινοµάχων πραγµατοποιήθηκε µε τη µικρότερη δυνατή συµµετοχή από πλευράς κόσµου. Ευελπιστούµε ότι του χρόνου θα µπορέσουµε να κάνουµε αυτά που είχαµε προγραµµατίσει.

Δηλαδή σκέπτεστε να µεταφέρετε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις για το 2021;

Ευελπιστούµε. Αυτός είναι ο σκοπός µας, και αυτό θα ζητήσουµε. Ήδη έχουµε κάνει µία συζήτηση µε την Περιφέρεια αλλά και µε τα αρµόδια υπουργεία. Είναι πολύ κρίµα να περάσει µία τέτοια επέτειος και να µην εορταστεί όπως της αξίζει.

Στο πλαίσιο των εφετινών εκδηλώσεων είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε και µε τον Πανελλήνιο Όµιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης. Πως κρίνετε αυτή τη συνεργασία;

Για εµάς αποτέλεσε χαρά και τιµή να είναι ο συνδιοργανωτής ο δήµος µας σε µία τόσο σηµαντική εκδήλωση. Μία τόσο σηµαντική αθλητική εκδήλωση αφιερώθηκε στη Ναυµαχία και στο νησί µας. Επίσης, για εµένα αποτέλεσε χαρά που γνώρισα τον πρόεδρο του Οµίλου κ. Μαραγκουδάκη.

Στον Όρµο Αµπελάκια τα ιστιοφόρα απέτισαν φόρο τιµής στο ιστορικό γεγονός. Πως το βιώσατε;

Ως θέαµα ήταν πραγµατικά µοναδικό. Γέννησε και συναισθήµατα συγκίνησης. Ήµασταν στον Τύµβο, στον λόφο, και βλέπαµε τα σκάφη, τα οποία βρίσκονται στο σηµείο όπου πριν από 2500 χρόνια βρίσκονταν οι ελληνικές τριήρεις. Βλέπαµε τόσα σκάφη παρατεταγµένα. Βλέπαµε, επίσης, τους νεαρούς αθλητές από τη Σαλαµίνα µε τα κανό τους και σκεφτόµασταν ότι αυτά είναι τα νερά των Σαλαµινοµάχων. Οι συµβολισµοί και η εικόνα ήταν µοναδικά. Νοµίζω είναι από τις πιο δυνατές εικόνες που θα µείνουν στο νησί σε ότι αφορά αυτόν τον εορτασµό. Σε ότι αφορά τη συνεργασία µε τον ΠΟΙΑΘ όλα ήταν εξαιρετικά.

Σκέφτεστε να πραγµατοποιήσετε και άλλες δράσεις σε συνεργασία µε τον ΠΟΙΑΘ;

Για εµάς θα ήταν χαρά να είχαµε δίπλα µας έναν τόσο σπουδαίο Όµιλο και τόσο εξαιρετικούς ανθρώπους. Η επέτειος θα περάσει αλλά είµαστε νησί, και, µάλιστα, νησί µε παράδοση στον ναυταθλητισµό.

Ποια τα σχέδιά σας για τη Σαλαµίνα; Ποια τα όνειρά σας;

Ο Δήµος Σαλαµίνας βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2014. Ήταν ο πρώτος δήµος της χώρας που πτώχευσε επίσηµα. Όταν εµείς ξεκινήσαµε να κάνουµε προϋπολογισµό, διαπιστώσαµε ότι, παρά το γεγονός ότι τόσα χρόνια βρισκόταν ο δήµος σε µνηµόνιο, υπήρχε µία τρύπα στον προϋπολογισµό 5,9 εκατοµµυρίων ευρώ. Δηλαδή ότι και να κάναµε θα µας οδηγούσε πάλι σε αυτό. Αυτό καταφέραµε και το ρυθµίσαµε µε τη βοήθεια του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου, στον οποίο απευθύνθηκα, κατανόησε το πρόβληµα, και ρύθµισε αυτές τις οφειλές, οι οποίες πλέον δεν βαραίνουν τον δήµο. Απηλλάγη ο δήµος από έναν τέτοιο βραχνά. Έτσι, λοιπόν, εφέτος, πρώτα ο Θεός, θα µπορέσουµε να κάνουµε µόνοι µας έναν αυτοδύναµο προϋπολογισµό. Επίσης ρυθµίστηκαν και άλλα πράγµατα που δεν υπήρχαν. Για παράδειγµα σε ένα νησί µε τόσο µεγάλη έκταση, 96 τετραγωνικά χιλιόµετρα, κατοικηµένο από άκρη σε άκρη, το οποίο το καλοκαίρι έχει πληθυσµό πάνω από 300.000, δεν είχαµε σταθµό µεταφόρτωσης απορριµµάτων. Υπήρχε ένας που λειτουργούσε παράνοµα µε συνέπεια πρόστιµα στον δήµο ενώ οι άνθρωποι φοβόντουσαν να πηγαίνουν να δουλεύουν εκεί. Αυτό, µε νοµοθετική ρύθµιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καταφέραµε να το νοµιµοποιήσουµε οπότε, πλέον, δουλεύουµε µε λυµένα τα χέρια. Επίσης, στραφήκαµε και αφιερωθήκαµε σε θέµατα της καθηµερινότητας που έπρεπε να λυθούν και έχουν διευθετηθεί σε µεγάλο βαθµό ενώ, παράλληλα, ξεκινήσαµε να δουλεύουµε για τα πιο µεγάλα έργα του νησιού που έχουµε προγραµµατίσει.

Όπως;

Σε συνεργασία µε την Περιφέρεια Αττικής και µε τα αρµόδια υπουργεία κάναµε πολλές εργασίες στα σχολεία, τα οποία δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Δουλεύουµε ένα ολόκληρο χρόνο πάνω στην επισκευή του σχολείου ενώ ετοιµάσαµε έναν πληρέστερο φάκελο και ζητάµε, σε συνεργασία µε την Περιφέρεια, την κατασκευή ενός γυµνασίου – λυκείου στην περιοχή του Αιαντείου, στη νότια πλευρά του νησιού, το οποίο δεν υπάρχει και θα εξυπηρετεί µεγάλο µέρος του πληθυσµού. Ξεκινάµε έργα οδοποιίας, τόσο δικά µας όσο και µε χρηµατοδότηση της Περιφέρειας. Επίσης, εξασφαλίσαµε χρηµατοδοτήσεις από το πρόγραµµα Φιλόδηµος για να κάνουµε σε όλα τα σχολεία, έργα πυροπροστασίας ύψους 188.000 ευρώ, να κάνουµε ράµπες και τουαλέτες ΑΜΕΑ µε χρηµατοδότηση ύψους 100.000 ευρώ, πήραµε για τα λιµάνια µας χρηµατοδότηση, πάλι από το πρόγραµµα Φιλόδηµος, ύψους 188.000 ευρώ, από το Υπουργείο Ναυτιλίας εξασφαλίσαµε κονδύλι ύψους 200.000 ευρώ για να φτιάξουµε την παραλία του Καµατερού, η οποία είναι η παραλία όπου κάθε χρόνο γίνονται εορτασµοί των Σαλαµινίων. Για το κεντρικό λιµάνι πήραµε ένα ποσό γύρω στις 60.000 ευρώ, πάλι από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Από το Υπουργείο Εσωτερικών ένα ποσό 100.000 ευρώ για το 2ο Δηµοτικό σχολείο… Αυτά προς το παρόν αυτά προς το παρόν και τρέχουµε και διάφορες άλλες µελέτες για να µπορέσουµε σιγά σιγά να αρχίσουν να υλοποιούνται.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post