Το ετήσιο συνέδριο της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Ιστιοπλοΐας τράβηξε την προσοχή και την έντονη κριτική από µέρος του ιστιοπλοϊκού κόσµου. Αναµενόµενο, καθώς λήφθηκαν τελεσίδικες αποφάσεις σχετικά µε τα αγωνίσµατα του αθλήµατος της ιστιοπλοΐας στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2014 στο Παρίσι (το άθληµα της ιστιοπλοΐας θα διεξαχθεί στη Μασσαλία).
Τα αγωνίσµατα θα είναι:
Μονοθέσιο Ανδρών µε σκάφος Laser (µετά από επανεκτίµηση)
Μονοθέσιο Γυναικών µε σκάφος Laser Radial (µετά από επανεκτίµηση)
Διθέσιο Skiff Ανδρών µε σκάφος 49er
Διθέσιο Skiff Γυναικών µε σκάφος 49er FX
Διθέσιο Καταµαράν Μικτό µε σκάφος Nacra 17
Ιστιοσανίδα Ανδρών
Ιστιοσανίδα Γυναικών
Διθέσιο Μικτό (αντί για διθέσιο ανδρών)
Αετοσανίδα Μικτή (αντί για διθέσιο γυναικών)
Σκάφος ανοιχτής θαλάσσης µε δύο άτοµα πλήρωµα µικτό (αντί για µονοθέσιο βαρέων ανδρών)
Η διαδικασία ήταν µάλλον πολύπλοκη και υπήρξαν διάφορες ανατροπές. Το σηµαντικό είναι ότι τώρα υπάρχει ένα ξεκάθαρο πρόγραµµα αγωνισµάτων το οποίο εκπληρώνει σε σχετικά ικανοποιητικό βαθµό τους στόχους που έχει θέσει η Διεθνής Ολυµπιακή Επιτροπή:
Ίσο αριθµό ανδρών και γυναικών, τόσο σε αριθµό αθλητών όσο και σε αριθµό µεταλλίων
Αύξηση του αριθµού των µικτών αγωνισµάτων
Αγωνίσµατα που να αναδεικνύουν διάφορες ικανότητες µε διαφορετικό εξοπλισµό και ‘όψη’
Αγωνίσµατα που να διατηρούν την παραδοσιακή µορφή των αθληµάτων και αγωνίσµατα
που να είναι πρωτοποριακά και να προσελκύουν το ενδιαφέρον τόσο του αθλούµενου
αλλά ακόµη περισσότερο του κοινού που δεν έχει σχέση µε τον αθλητισµό.
Αγωνίσµατα που απαιτούν από τους αθλητές και που επιδεικνύουν στο κοινό τα στοιχεία
τεχνικής και τακτικής που χαρακτηρίζουν κάθε άθληµα.
Συµµετοχή από µεγάλο αριθµό χωρών από όλες τις ηπείρους
Η ΔΟΕ προσπαθεί να φέρει τους Ολυµπιακούς Αγώνες πιο κοντά στο κοινό, κάτι που το κατάφερε σε εντυπωσιακό βαθµό στο Μπουένος Άιρες όπου είδαµε την τελετή έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων Νέων στο κέντρο της πόλης, τα αθλήµατα να διεξάγονται σε µεγάλα πάρκα όπου οι θεατές µπορούσαν να έρθουν σε κοντινή επαφή µε τη δράση και τα αγωνίσµατα ακόµη και των πιο ‘παραδοσιακών’ αθληµάτων να έχουν µεταµορφωθεί µε τρόπο που να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού από την πρώτη στιγµή.
Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθληµα ιδιαίτερα ευρύ, µε πολλές µορφές και εκφράσεις. Η ιστιοπλοΐα στους Ολυµπιακούς Αγώνες όµως, όπως γίνεται σήµερα, ουσιαστικά είναι 10 φορές το ίδιο. Με την ένταξη της µικτής αετοσανίδας η οποία θα διεξαχθεί σε µορφή σκυταλοδροµίας και της ανοιχτής θάλασσας η οποία θα περιλαµβάνει µία µεγάλη διαδροµή, διευρύνεται κάπως η εκπροσώπηση των µορφών του αθλήµατος. Θα µπορούσε να επιτευχθεί ακόµη πιο ευρεία εκπροσώπηση του αθλήµατος αλλά δυστυχώς η διαδικασία λήψης αυτού του είδους των αποφάσεων στηρίζεται τελικά στην έγκριση των χωρών – µελών της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας, οι οποίες συνήθως θέτουν ότι θεωρούν πως συµφέρει τη χώρα τους ως το πρωταρχικό κριτήριο. Με αυτόν τον τρόπο όµως δεν επιτυγχάνεται πρόοδος. Είναι σηµαντικό αυτού του είδους οι αποφάσεις να λαµβάνονται µε γνώµονα την προώθηση του αθλήµατος και να µένουν µακριά από µικροπολιτικά συµφέροντα χωρών και κλάσεων.
Για να φέρουµε τα πράγµατα σε προοπτική, ενώ ο ιστιοπλοϊκός κόσµος είχε ξεσηκωθεί µε τις ‘αλλαγές’, η σελίδα της ΔΟΕ ανέφερε ως πιο σηµαντική είδηση από το συνέδριο την εξέλιξη στη διαµάχη µεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη διεξαγωγή αγώνων στη χερσόνησο της Κριµαίας. Ο χρόνος θα δείξει αν οι επιλογές θα επιτύχουν τους στόχους και σε ποιο βαθµό. Σε κάθε περίπτωση όµως, οι καλύτεροι αθλητές θα κερδίσουν. Και ενδεχοµένως οι αλλαγές αυτές να φέρνουν νέες ευκαιρίες για την Ελλάδα. Οι φήµες λένε ότι είµαστε ο παράδεισος της αετοσανίδας!