Ας αρχίσουµε την ανασκόπηση του διµήνου αυτού µε τα πολύ ευχάριστα που συνέβησαν στου Ολυµπιακούς Αγώνες Νέων στο Μπουένος Άιρες.

Στην ιστιοπλοΐα ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης στην ιστιοσανίδα, κατέλαβε την πρώτη θέση και η Κατερίνα Δίβαρη την πέµπτη στα κορίτσια. Να σηµειωθεί ότι ο ίδιος αθλητής επρώτευσε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθληµα ιστιοσανίδας που διεξήχθη στη Βάρκιζα.

Στην κωπηλασία τα ελληνικά κουπιά πανηγύρισαν το πρώτο χρυσό µετάλλιο σε Ολυµπιακούς Αγώνες Νέων. Η Χριστίνα Μπούρµπου και η Μαρία Κυρίδου κατέλαβαν την πρώτη θέση στη δίκωπο άνευ. Σηµειώνουµε ότι είναι το τέταρτο µετάλλιο για την ελληνική κωπηλασία στον θεσµό.

Οι επιτυχίες αυτές των νέων µας δηµιουργούν µεγάλες προσδοκίες για το µέλλον. Αλλά και οι παλαίµαχοι δεν υστέρησαν. Οι Ντάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης εστέφθησαν πρωταθλητές Ευρώπης 2018 στα Tornado συµπληρώνοντας τον δέκατο πανευρωπαϊκό τους τίτλο.

Αλλά και στην Ανοικτή Θάλασσα το δίµηνο µας επιφύλασσε ευχάριστη έκπληξη. Η προσπάθεια που ξεκίνησε έστω και αργά για µία επάξια εκπροσώπηση των ελληνικών πανιών στον αγώνα Rolex Middle Sea Race της Μάλτας, εστέφθη από επιτυχία. Το σκάφος OPTIMUM3 µε κυβερνήτες τον Περικλή Λιβά και Νίκο Λάζο και άξιο πλήρωµα µε αρκετούς νεαρούς ιστιοπλόους κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία του IRC2 και την έβδοµη θέση στη γενική κατάταξη των 139 σκαφών.

Ο ΠΟΙΑΘ αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που ως συντονιστής της προσπάθειας, µαζί µε άλλους υποστηρικτές, συνέβαλε στη µεγάλη αυτή επιτυχία.

Η επιτυχία αυτή έχει ακόµη µεγαλύτερη αξία αν ληφθεί υπ’ όψιν το υψηλό επίπεδο συναγωνισµού και τα µέσα που οι αντίπαλοι του OPTIMUM διέθεταν, αφού στον αγώνα µετείχαν πολλά από τα καλύτερα σκάφη στον κόσµο µε τελειότατο εξοπλισµό και επαγγελµατικά πληρώµατα.

Στο δίµηνο αυτό είχαµε και τις αποφάσεις του συνεδρίου της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας σχετικά µε τα αγωνίσµατα που θα περιλαµβάνονται στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2024. Πολλές καινοτοµίες έγιναν αποδεκτές αφού κατ’ επιταγή της Διεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής η τάση είναι να ανοιχθούν οι Ολυµπιακοί Αγώνες ακόµη περισσότερο στο ευρύ κοινό, αφού περιλαµβάνονται στο νέο πρόγραµµα και αγωνίσµατα που έχουν σε µεγάλο βαθµό το στοιχείο του εντυπωσιασµού, της επιδεξιότητας αλλά και της ψυχαγωγίας, δραστηριότητες που έλκουν και τους χορηγούς. Τελικά φαίνεται ότι µόνο ο Στίβος ως εκπρόσωπος του κλασικού αθλητισµού θα παραµείνει αλώβητος.

Η απόφαση πάντως να περιληφθεί και το αγώνισµα της ανοικτής θάλασσας στο ολυµπιακό πρόγραµµα του 2024 ανοίγει νέους δρόµους και για την ελληνική ιστιοπλοΐα.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post