Να Σώσουμε τις Θάλασσες από τα Πλαστικά!

Η ιστιοπλοΐα είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την αγάπη για τη θάλασσα και το “56ο Ράλλυ Αιγαίου” συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι να συµβάλλει στη σωτηρία θαλασσών και ακτών από τη ρύπανση.

Συνεργαζόµενη µε τον ΠΟΙΑΘ για 2η συνεχή χρονιά, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA συµµετέχει στις εκδηλώσεις που περιλαµβάνει το Ράλλυ Αιγαίου, οργανώνοντας και συντονίζοντας συµβολικούς καθαρισµούς ακτών σε Αστυπάλαια την 22η Ιουλίου και Μήλο την 26η Ιουλίου 2019, σε συνεργασία µε τις Τοπικές Αρχές.

Πέρα από το συµβολισµό τους, οι εθελοντικοί καθαρισµοί ακτών έχουν εκπαιδευτικό και επιστηµονικό χαρακτήρα. Συγκεκριµένα, καταγράφοντας τις ποσότητες και τα είδη των απορριµµάτων που συλλέγουν, οι εθελοντές συνεισφέρουν πολύτιµα στοιχεία για την προέλευση και τις επιπτώσεις των απορριµµάτων σε θάλασσες και ακτές.

Η ανάλυση των στοιχείων που συλλέγει η HELMEPA από το 1983 δείχνει µία σταθερή αύξηση των πλαστικών απορριµµάτων στις ακτές της χώρας και ειδικά των πλαστικών µιας χρήσης, που σχετίζονται µε δραστηριότητες αναψυχής, όπως φαίνεται στο γράφηµα µε τα 10 πολυπληθέστερα απορρίµµατα στις ελληνικές ακτές.

Τα αποτελέσµατα της απόρριψης πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες έχουν αντίκτυπο στην υγεία των κητωδών, των θαλάσσιων χελωνών και γενικά των οργανισµών που ζουν στη θάλασσα, στη µείωση της αλιείας αλλά και στον τουρισµό. Πρόσφατες µελέτες αναφέρουν πως κάθε χρόνο 570.000 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου – είναι, δηλαδή, σαν να ρίχνουµε στη θάλασσα 33.800 πλαστικά µπουκάλια το λεπτό! Η ρύπανση από πλαστικά αναµένεται πως θα συνεχίσει να αυξάνεται µε ραγδαίους ρυθµούς τα επόµενα χρόνια, ενώ η παραγωγή πλαστικών απορριµµάτων στην περιοχή υπολογίζεται ότι θα τετραπλασιαστεί έως το 2050. Εάν συνεχίσουµε να ρυπαίνουµε µε πλαστικά τις θάλασσες, µέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια στις θάλασσες!

Έτσι, και φέτος τα σκάφη του “Ράλλυ Αιγαίου” θα µεταφέρουν το µήνυµα “Να Σώσουµε τις Θάλασσες” µε στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι κυβερνήτες και τα πληρώµατα θα γίνουν πρεσβευτές σε αυτή την καµπάνια, καθώς θα προσπαθήσουν κι εκείνοι να χρησιµοποιήσουν όσο τον δυνατόν λιγότερα πλαστικά στα σκάφη τους.

Η πραγµατικότητα είναι πως πολλά από τα πλαστικά µιας χρήσης που χρησιµοποιούµε καθηµερινά µπορούν εύκολα να αντικατασταθούν µε άλλα φιλικότερα στο περιβάλλον υλικά, όπως προτείνει και το σχετικό ενηµερωτικό φυλλάδιο της HELMEPA που θα διανεµηθεί στους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών.

Η HELMEPA εύχεται στους ιστιοπλόους που θα διαγωνιστούν «Καλές Θάλασσες» και ελπίζει το παράδειγµα τους να ευαισθητοποιήσει όσους απολαµβάνουν τις Ελληνικές θάλασσες και ακτές για να τις διατηρήσουν καθαρές.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post