Μαθαίνοντας τους κανονισμούς της World sailing 2017 – 2020

Ένα πολύ επιτυχημένο σεμινάριο κανονισμών ιστιοδρομιών αγώνων οργάνωσε τον Δεκέμβριο η ΑΕΑΕ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Οι διεθνείς κριτές αγώνων ιστιοπλοΐας, Κώστας Τσαντίλης και Μιχάλης Μιτάκης σε συνεργασία με τον εθνικό κριτή, Σταύρο Κουρή και την τεχνική υποστήριξη του Βασίλη Κασκούρα που είναι διεθνής πρόεδρος επιτροπών αγώνων, επί τρείς ημέρες στις εγκαταστάσεις τις ΕΙΟ, δίδαξαν εικοσιπέντε επιλεγμένα άτομα από όλη την Ελλάδα και κυρίως την περιφέρεια ώστε να τους μεταλαμπαδεύσουν τις πολύ σημαντικές γνώσεις τους, γύρω από τους κανονισμούς αγώνων της World Sailing 2017-2020. Ο στόχος τους σεμιναρίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ήταν να μεγαλώσουν τη ‘δεξαμενή’ των εθνικών κριτών αγώνων ιστιοπλοΐας, προσθέτοντας νέα μέλη γνώστες των νέων κανονισμών, από την οποία οι όμιλοι θα μπορούν να επανδρώνουν Επιτροπές Ενστάσεων κατά τη διάρκεια εθνικών ή διασυλλογικών αγώνων. Φυσικά μέσα από τους εθνικούς κριτές όλοι εύχονται να υπάρξουν και νεότερα παιδιά που θα χριστούν διεθνείς κριτές, αφού είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος (όσο και αν ακούγεται μη άμεσο) το να υπάρχουν στα παγκόσμια και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και Έλληνες ως μέλη των Επιτροπών Ενστάσεων.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας η οποία αρχίζει από τα Optimist, την πρώτη βαθμίδα της ιστιοπλοΐας , οι αθλητές να εξοικειώνονται με την παρουσία της Επιτροπής Ενστάσεων, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Να μάθουν ότι αγωνίζονται με τις δικές τους δυνάμεις αλλά ότι το άθλημα έχει κανονισμούς βάσει τον οποίων πιθανόν να κληθούν να κριθούν αν κάτι δεν το κάνουν σωστά όπως πρέπει.


Μερικά tip

PROTEST
Ξεχάστε κάθε άλλη λέξη. Δεν υπάρχει. Σε όλα τα επίπεδα της ιστιοπλοΐας πλέον η λέξη που δείχνει και ενημερώνει τον συναθλητή μας ότι του έχουμε ένσταση και αν θέλει μπορεί να επανορθώσει ή όχι αν δεν το κρίνει σκόπιμο είναι το PROTEST.

SAFETY FIRST
Σωσίβια για όλους. Αθλητές και Επιτροπές. Προπονητές και Επιτροπές Ενστάσεων. Ξεχάστε τις βόλτες στους αγώνες χωρίς σωσίβιο.

ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ
Οι ενστάσεις καταμέτρησης γίνονται πολύ ευκολότερες και αμεσότερες απ’ ευθείας από την Τεχνική Επιτροπή στο σκάφος, χωρίς την παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνων. Οι κανονισμοί καταμέτρησης έχουν την ιδία βαρύτητα με τους κανονισμούς αγώνων και πλέον η WS έχει στην ίδια ευθεία προς τους αγωνιζόμενους και τις τρείς Επιτροπές που έχουν να κάνουν με τους αγώνες (Αγώνων, Ενστάσεων, Καταμέτρησης).

ΚΑΝΟΝΑΣ 69
Η συμπεριφορά του αθλητή αλλά και όλης της ομάδας υποστήριξής του, από τον προπονητή μέχρι και τον σκύλο του φίλου του, που πήγε να τον θαυμάσει σ ένα πρωτάθλημα, είναι στοιχεία που πλέον και σύμφωνα με τον κανόνα 69 «δένουν» με την ορθή αγωνιστική παρουσία του καθ ενός στον αγώνα. Όμως προσοχή ο αγώνας δεν αρχίζει ή τελειώνει με τις ημερομηνίες του κάθε πρωταθλήματος!

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post