Σάρωσαν τα γαλανόλευκα κουπιά στο Ευρωπαϊκό U23

Γαλανόλευκος θρίαµβος για τα ελληνικά κουπιά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Κωπηλασίας U23 στο Μπρέστ της Λευκορωσίας το σαββατοκύριακο 1 και 2 Σεπτεµβρίου. Το µέλλον του αθλήµατος κατέκτησε επτά µετάλλια εκ των οποίων πέντε χρυσά, ένα ασηµένιο κι ένα χάλκινο.

Το πρώτο χρυσό ήρθε από τις Μαρία Κυρίδου και Χριστίνα Μπούρµπου που µετά τη νίκη τους στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας στις 12 Αυγούστου κατάκτησαν και την 1ηθέση στο µεγάλο τελικό του στο Μπρέστ της Λευκορωσίας κάνοντας δυο τα χρυσά µέσα σε λιγότερο από ένα µήνα.

Η µάχη ήταν σκληρή µε τη βάρκα της Λευκορωσίας που πέρασε µπροστά στα 1500 αλλά οι δυο Ελληνίδες επανέκτησαν τα πρωτεία και τερµάτισαν πρώτες µε 7:13.23. Οι Λευκορωσίδες πήραν το ασηµένιο µε 7:14.06 και τρίτες ήταν οι Ρωσίδες µε 7:16.87.

Δεύτερο χρυσό για την Ελλάδα στο Μπρέστ. Αντώνης Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Μαρόκος έκαναν εκπληκτική εµφάνιση στον τελικό της δικώπου άνευ ελ βαρών και πήραν τη πρώτη θέση µε διαφορά από τη δεύτερη βάρκα της Λευκορωσίας κι ακόµη µεγαλύτερη από την 3ητης Ουγγαρίας.

Το τρίτο χρυσό µετάλλιο για την Ελλάδα ήρθε στον επόµενο τελικό. O Στέφανος Ντούσκος και ο Χρήστος Στεργιάκας δεν άφησαν σε κανένα αντίπαλο τους περιθώρια αµφισβήτησης στο τελικό του διπλού σκιφ και τερµάτισαν στην πρώτη θέση µε 6:13.52 ενώ στη δεύτερη θέση έµεινε η Πολωνία µε 6:14.72 και στη τρίτη η Σερβία µε 6:19.14.

Η Ελλάδα κατακτά και τέταρτο χρυσό µετάλλιο στο Ευρωπαικό του Μπρέστ µε το διπλό σκιφ ελ βαρών των κοριτσιών. Η Θωµαίς Εµµανουηλίδου και η Ελένη Αγιώτη πήραν από το ξεκίνηµα της κούρσας το προβάδισµα και δεν το έχασαν ποτέ. Τα δυο κορίτσια τερµάτισαν σε 7:02.42 ενώ δεύτερη ήταν η βάρκα της Ελβετίας µε 7:04.99 και τρίτη της Γερµανία µε 7:14.75.

Και η αυλαία πέφτει µε τον ιδανικότερο τρόπο. Το 5ο χρυσό και έβδοµο µαζί µε το ένα ασηµένιο κι ένα χάλκινο είναι γεγονός στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα του Μπρεστ χάρις τη µεγάλη κούρσα των Πέτρου Γκαϊδατζή-Νίνου Νικολαϊδη στο τελικό του διπλού σκιφ ελ βαρών. Το ελληνικό πλήρωµα επιβεβαίωσε από το ξεκίνηµα του αγώνα την ανωτερότητά του και µε χρόνο 6:18.44 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για να ακουστεί για Πέµπτη φορά ο Εθνικός µας ύµνος στο κωπηλατοδρόµιο. Στη 2η θέση και πέντε δευτερόλεπτα πίσω τερµάτισε η Ελβετία µε 6:23.17 ενώ το χάλκινο κατέκτησε η Αυστρία µε 6:23.67.

Το ασηµένιο µετάλλιο ήρθε από το διπλό σκιφ των Αννέτα Κυρίδου – Δήµητρα Τσαµοπούλου. Οι δυο χάλκινες παγκόσµιες πρωταθλήτριες του 2017 στη Φιλιππούπολη αν και βρέθηκαν στην 3η θέση κατά τη διάρκεια της κούρσας κατάφεραν µε υπερπροσπάθεια στα τελευταία 500µ να κατακτήσουν το ασηµένιο µετάλλιο µε χρόνο 6:52.44 πίσω από τη Ρουµανία που κέρδισε το χρυσό µε 6:50.13 ενώ το χάλκινο κέρδισε η Λιθουανία µε 6:57.75.

Οι Γιάννης Καλανδαρίδης και Σπύρος Καλέτζης κατέκτησαν το χάλκινο στο τελικό της δικώπου µετά από µια συγκλονιστική κούρσα. Το ελληνικό πλήρωµα, έµεινε για λιγότερα από δυο δευτερόλεπτα πίσω από τη βάρκα της Ρουµανίας που πήρε το χρυσό µε χρόνο 6:29.49 ενώ έχασε το ασηµένιο κυριολεκτικά πάνω στη γραµµή του τερµατισµού από την Πολωνία που τερµάτισε σε 6:30.93 ενώ ο χρόνος των πρωταθλητών µας ήταν 6:31.08.

Στον τελικό του σκιφ ελ βαρών ο Χαράλµπος Ντινενής πήρε την 5η θέση ενώ στην 2η θέση του µικρού τελικού του σκιφ τερµάτισε ο Γρηγόρης Σχιζοδήµος.

Η εθνική οµάδα επέστρεψε στην Ελλάδα µε τα επτά µετάλλια αλλά και µε τη σηµαία των αγώνων που παρέλαβε ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ Γιάννης Καρράς αφού θα είναι η διοργανώτρια των αγώνων της επόµενης χρονιάς που θα φιλοξενηθούν στην Παµβώτιδα λίµνη των Ιωαννίνων τον Σεπτέµβριο του 2019.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post