Λίγα λόγια για τον Παύλο Κοντίδη:
Ο Παύλος γεννήθηκε στη Λεμεσό, στις 11 Φεβρουαρίου 1990.
Το 2007 και το 2008 κέρδισε την πρωτιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων της ISAF, και έγινε ο μοναδικός ιστιοπλόος στην κατηγορία του Laser που έχει πετύχει κάτι τέτοιο. Το 2009 ήρθε τρίτος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, και το 2012 έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο). Το 2013 ήρθε 2ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 2017 και το 2018 αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου, πάντα στην κατηγορία Laser. Το 2017, ήρθε 3ος στο Ευρωπαϊκό και το 2018 ανέβηκε στην υψηλότερη θέση του βάθρου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο πλασαρίστηκε στην 7η θέση και το 2018 ανακηρύχθηκε κορυφαίος ιστιοπλόος του κόσμου από τη World Sailing, στη διαδικασία Rolex World Sailor of the year 2018.
Μετάλλιο µε µετάλλιο χτίζει τον θρύλο του ο Παύλος Κοντίδης. Ο ιστιοπλόος που το 2012 έβαλε την Κύπρο στον χάρτη των ολυµπιακών µεταλλίων θεωρείται αυτή τη στιγµή ο κορυφαίος στην κατηγορία των Laser Standard και, σύµφωνα µε την Παγκόσµια Οµοσπονδία, είναι ο καλύτερος αθλητής της ιστιοπλοΐας, για το 2018. Ο 29χρονος αγαπάει την Ελλάδα και όταν του επιτρέπουν οι αγωνιστικές του υποχρεώσεις ‘κλέβει’ χρόνο για, έστω, ολιγοήµερες διακοπές. Σε µία τέτοια απόδραση είχαµε την ευκαιρία να συζητήσουµε για τη µεγάλη του αγάπη, την ιστιοπλοΐα και τα όνειρά του.
Πόσα χρόνια ασχολείσαι µε την ιστιοπλοΐα και ειδικότερα µε την κατηγορία του Laser;
Ξεκίνησα ιστιοπλοΐα από την ηλικία των εννέα ετών, στον Ναυτικό Όµιλο Λεµεσού. Στα 13 πέρασα από τα Optimist στα Laser διότι ήµουν αναπτυγµένος σωµατικά.
Τι είναι αυτό που σε γοήτευσε ώστε να µείνεις στο άθληµα;
Η διαφορετικότητα που υπάρχει κάθε µέρα σε αυτό, και η ελευθερία που νιώθεις στη θάλασσα. Κάθε µέρα είναι σα να κλείνεις µετά την προπόνηση ή τον αγώνα τον διακόπτη, και η επόµενη είναι διαφορετική. Η λέξη µονοτονία δεν υπάρχει στο άθληµα της ιστιοπλοΐας. Για εµένα η κάθε µέρα αποτελεί µία νέα πρόκληση.
Πόσο σκληρή δουλειά απαιτείται για να φτάσει ένας αθλητής στις δικές σου επιτυχίες;
Πρέπει από µικρό παιδί να έχεις όνειρα. Να µη φοβάσαι να ονειρευτείς. Η καταξίωση µου είναι το αποτέλεσµα µιας προσπάθειας περισσότερων από 14 ετών. Οι Ολυµπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα το 2004 και οι επιτυχίες των Ελλήνων ιστιοπλόων µου έδωσαν έµπνευση για να δουλέψω πολύ και να κάνω όνειρα. Όλο αυτό το ταξίδι ήρθε να επιβραβευτεί το 2018 µε τον καλύτερο τρόπο: κατακτώντας τον κορυφαίο τίτλο που µπορεί να κατακτήσει ένας ιστιοπλόος.
Το 2018 αναδείχθηκες κορυφαίος ιστιοπλόος του κόσµου. Τι σηµαίνει για εσένα αυτός ο τίτλος;
Είναι υπέροχο να βρίσκεται το όνοµά σου ανάµεσα στους θρύλους του αθλήµατος που υπηρετείς. Αποτελεί και ένα είδος ανταµοιβής για την προσπάθεια που καταβάλλω τόσα χρόνια.
Πώς βλέπεις την ιστιοπλοΐα τριγώνου στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, ειδικότερα δε στην κατηγορία των Laser;
Η ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα είναι πιο ανεπτυγµένη. Υπάρχει παράδοση. Όχι µόνο στα µικρά σκάφη αλλά και στην ανοικτή θάλασσα. Οι Έλληνες έχετε ναυτική παιδεία. Οι Κύπριοι δυστυχώς δεν έχουµε. Αυτό αποτελεί και ένα µεγάλο όνειρό µου. Να βοηθήσω για να αναπτυχθεί η ιστιοπλοΐα στην Κύπρο και να γεµίσει η θάλασσα µας µε πανιά. Νιώθω ότι έχω την υποχρέωση όταν θα σταµατήσω τον πρωταθλητισµό να συνεχίσω να προσφέρω στον αθλητισµό, γενικότερα, και ειδικότερα στην ιστιοπλοΐα.
Οι επιτυχίες σου έφεραν νέα παιδιά στην ιστιοπλοΐα της Κύπρου;
Έφεραν και νέα παιδιά αλλά και µεγαλύτερους που άρχισαν να ασχολούνται µε τη θάλασσα. Αυτό όµως πρέπει να αναπτύξουµε περισσότερο γιατί διαθέτουµε άριστες καιρικές συνθήκες. Στενοχωριέµαι όταν βλέπω σε άλλες χώρες όπου οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές να υπάρχει τόσο µεγάλη ανάπτυξη.
Θα σε δούµε καθόλου να κάνεις προπόνηση ή να συµµετέχεις σε αγώνες στην Ελλάδα;
Στο σύντοµο µέλλον, όχι. Δεν υπάρχει κάποιος µεγάλος αγώνας που να γίνει προσεχώς στην Ελλάδα. Παλιά ερχόµουν στα Γιουρολύµπ. Τώρα έχω προπονητή Κροάτη και δουλεύουµε διαφορετικά. Έτσι στα σύντοµα πλάνα µου δεν υπάρχει κάποιος αγώνας, αλλά όταν έχω ελεύθερο χρόνο έρχοµαι για διακοπές και να δω φίλους.
Πότε πιστεύεις ότι είναι σωστό να αποσυρθεί ένας αθλητής του δικού σου διαµετρήµατος, από την ενεργό δράση; Όταν είναι στην υψηλότερη στιγµή της καριέρας του ή να το πάει όσο αντέχει;
Πιστεύω ότι ένας αθλητής πρέπει να φεύγει όσο βρίσκεται ψηλά. Έτσι απορούν και οι άλλοι γιατί φεύγεις (χαµογελάει). Όµως από την άλλη πλευρά είναι δύσκολη η απόφαση να σταµατήσεις ενώ υπάρχει µέσα σου η φλόγα. Όταν σβήσει αυτή η φλόγα πρέπει να σταµατήσεις. Το ιδανικό θα ήταν να συνδυάζονταν αυτά τα δύο: να σβήσει, δηλαδή, η φλόγα ενώ είσαι στην κορυφή.
Πώς βλέπεις την επιστροφή του Βραζιλιάνου πολύ-ολυµπιονίκη, Robert Scheidt στην ενεργό δράση εν όψει των Ολυµπιακών Αγώνων του Τόκιο;
Αυτή η ερώτηση συνδυάζεται µε την προηγούµενη. Εγώ εάν ήµουν στη θέση του δε θα επέστρεφα. Έχει µεγαλώσει, κάτι που παίζει ρόλο στα Laser. Βέβαια, από την άλλη πλευρά διαθέτει ταλέντο και µεγάλη εµπειρία από αγώνες. Σίγουρα είναι δυνατός και υπολογίσιµος αντίπαλος. Προσπαθεί να πετύχει κάτι που δεν το έχει κάνει κανείς: να κατακτήσει το 6ο του ολυµπιακό µετάλλιο. Στη Βραζιλία έκανε την προσπάθειά του και δεν τα κατάφερε. Ίσως να θέλει να βρεθεί και πάλι στην κορυφή για να κλείσει έτσι τον αθλητικό του κύκλο.
Πιστεύεις ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εξαρτία του Laser, όπως διαβάζουµε , µε την ευκαιρία των γενικότερων αλλαγών στην ιστιοπλοΐα και στα πλαίσια των Ολυµπιακών Αγώνων του 2024, στη Γαλλία;
Θα µπορούσα να σου πω τόσα για αυτό το θέµα που θα γεµίζαµε βιβλίο, όχι περιοδικό (σ.σ. χαµογελάει). Πιστεύω ότι θα αποτελέσει τεράστιο λάθος εάν βγει το Laser από τους Ολυµπιακούς Αγώνες. Όχι γιατί δεν υπάρχουν καλύτερα σκάφη από τα Laser αλλά γιατί ως κλάση είναι τόσο διαδεδοµένη και ασχολούνται χιλιάδες ιστιοπλόοι µε αυτήν . Για να γίνει κάτι τέτοιο σε µία νέα κατηγορία θα χρειαστεί να περάσουν 20 µε 25 χρόνια. Σε αυτό το χρονικό διάστηµα κάποιοι από αυτούς που ασχολούνται µε τη νέα κατηγορία θα σταµατήσουν. Θα µπορούσαν να γίνουν τεχνολογικές αλλαγές. Θα µπορούσαν να αλλάξουν πανί και κατάρτια. Όµως από την άλλη πλευρά ότι αλλαγές και να κάνουν δεν πρέπει να είναι τέτοιες που θα ανεβάσουν το κόστος του σκάφους.
Υπάρχουν κάποιοι που ζητάνε να φύγει ή να αντικατασταθεί το Laser από το ολυµπιακό πρόγραµµα του 2024 όπως έγινε το Finn. Εσύ πιστεύεις ότι οι αλλαγές που έγιναν πρόσφατα από την Παγκόσµια Οµοσπονδία θα είναι προς όφελος του αθλήµατος και της παγκόσµιας ιστιοπλοϊκής οικογένειας;
Δύσκολο να προβλέψει κάποιος εάν οι αλλαγές θα είναι προς όφελος της ιστιοπλοΐας. Σε πρωταρχικό στάδιο πολλοί θα πουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι λανθασµένες. Σύµφωνα µε το Ολυµπιακό Ιδεώδες το Finn ήταν πιο αθλητικό σκάφος σε σχέση µε το offshore που προωθούν.
Μετά το Laser τι ακολουθεί; Ίσως τα Star, όπου σε είδαµε πρόσφατα να τρέχεις στο Star Sailor League;
Ένα από τα όνειρά µου είναι να πάρω µέρος σε America’s Cup. Θέλω να ασχοληθώ µε τα µεγάλα σκάφη και την ανοικτή θάλασσα, αλλά κάποια στιγµή πρέπει να κάνω και οικογένεια.
Θα θέλαµε να µας πεις ποιοι σε έχουν βοηθήσει και σε βοηθούν έως σήµερα για να καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου;
Πρώτα από όλους θα ήθελα να αναφερθώ στην οικογένειά µου. Αυτοί µε στήριζαν µέχρι να έρθουν οι πρώτες διακρίσεις και τους ευχαριστώ πολύ. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κυπριακό Οργανισµό Αθλητισµού, την Κυπριακή Ολυµπιακή Επιτροπή, την Ayia Napa Marina, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, το Ίδρυµα “Λεβέντη”, και τους RCB, Petrolina, Stelios Philanthropic Foundation, Vita Construction, Easy, Zhik.
Τι είναι αυτό που λες και θέλεις να µείνει από σένα στους νέους, στα παιδιά που ασχολούνται µε την ιστιοπλοΐα και σε έχουν ως ίνδαλµα ή πρότυπο τους;
Στα παιδιά λέω πάντα να ονειρεύονται και να διεκδικούν τα όνειρά τους. Είτε είναι ιστιοπλόοι, είτε όχι. Να µη φοβούνται να ονειρευτούν και να αφήσουν τα όνειρά τους να τους κατευθύνουν στη ζωή τους. Έτσι ήταν κι έτσι είναι και για µένα. Ο τίτλος του κορυφαίου ιστιοπλόου του κόσµου αποτελεί τώρα έναν φάρο που θα µε βοηθάει να ανταπεξέρχοµαι σε όποια δυσκολία και να βρεθεί στον δρόµο µου.