Κοινωνική ευθύνη a la carte

Τον τελευταίο καιρό παρατήρησα µια αύξηση της προβολής των στοιχηµατικών εταιρειών χρησιµοποιώντας προβεβληµένους αθλητές. Φυσικά αυτό δεν είναι κακό ούτε παράνοµο.

Όµως πολύ εύκολα µπορούµε να διαπιστώσουµε µέσα από τα Social Media, ότι το πράγµα έχει ήδη ξεφύγει και οι στοιχηµατικές εταιρείες προβάλλονται από αθλητές οι οποίοι δεν πληρούν τις νόµιµες απαιτήσεις.

Παρουσιάζω από την εφηµερίδα της Κυβερνήσεως µε αριθµό φύλλου 1727 της 27 Ιουνίου 2014 την υπ’ αρ. 108/2/6.6.2014 απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και ειδικότερα την παράγραφο που έχει να κάνει µε τον προβληµατισµό µου.

Παράγραφος 4.4. : Στην Εµπορική Επικοινωνία δεν επιτρέπεται να συµµετέχουν άτοµα που έχουν ή που φαίνονται να έχουν ηλικία µικρότερη εκείνης που προβλέπεται στο νόµο ως ηλικιακό όριο συµµετοχής στα Παίγνια.

Ποιό είναι το όριο ηλικίας, θα αναρωτηθεί κανείς; Για να το διαπιστώσετε και εσείς το όριο ηλικίας, όπως έκανα και εγώ, δεν έχετε παρά να µπείτε σε τυχαίες στοιχηµατικές σελίδες και να δείτε ότι ρητά αναφέρουν, ως όριο ηλικίας το 21 έτος. Άρα λοιπόν και σύµφωνα µε την παράγραφο 4.4. της προαναφερθείσας απόφασης αθλητές κάθε αθλήµατος, κάτω των 21 ετών ΔΕΝ επιτρέπεται, να εµφανίζονται σε έντυπες ή ηλεκτρονικές, διαφηµίσεις προβάλλοντας στοιχηµατικές εταιρείες.

Αφορµή για να γράψω το συγκεκριµένο άρθρο, ήταν οι πληρωµένες διαφηµίσεις στο Instagram που εµφανίζονταν συνεχώς στις σελίδες µου στα Social Media. Όταν τις είδα και είδα τα πρόσωπα και διάβασα τα κείµενα που τις συνόδευαν αναρωτήθηκα και ερευνώντας διαπίστωσα ότι συστηµατικά καταστρατηγείται ο παραπάνω νόµος, αφού γίνεται εκτεταµένη χρήση αθλητών κάτω από τα ηλικιακά όρια του νόµου, µε τη χρήση ανάλογων λεκτικών και προτρεπτικών hashtag.

Ερωτώ λοιπόν: Σε ποιόν απευθύνεται η διαφήµιση στο Instagram, όταν εµφανίζει δύο κορυφαίους νεαρούς αθλητές, κάτω από τα επιτρεπόµενα όρια ηλικίας; Ποιός έχει πρότυπο αθλητές µε παγκόσµιες διακρίσεις ηλικίας 20 ετών και µικρότερης; Ποιός προτρέπεται από τη διαφήµιση αυτή; Ποιός θα τη διαβάσει και ποιός θα προσπαθήσει να τους µοιάσει; Εγώ που είµαι βετεράνος, ό αθλητής που είναι 30 ετών ή ο νέος που είναι στα Optimist ή στην ηλικία τους, τους γνωρίζει προσωπικά, τους θαυµάζει και τους έχει ως ινδάλµατα;

Φυσικά όλοι γνωρίζουµε ότι οι χορηγίες είναι απαραίτητες για να προχωρήσουν οι αθλητές µας σε διεθνείς διακρίσεις, όµως υπάρχουν όρια κοινωνικής ευαισθησίας και νόµοι του κράτους που δεν πρέπει να καταστρατηγούνται στον βωµό του αποτελέσµατος, διότι αν είναι έτσι ας βοηθήσουν χορηγικά τα παιδιά και οι εταιρείες καπνού και οινοπνευµατωδών ποτών.

Ως επίλογο και αφού χτυπήσω το καµπανάκι στην ΕΟΑ, θα αναφέρω αυτό, που στα πλαίσια της ερευνάς µου, διάβασα σε έντυπο µεγάλης στοιχηµατικής εταιρείας

«…Είναι καθήκον µας να προστατεύσουµε τα παιδιά µας από την έκθεση σε συνήθειες, όπως τα τυχερά παιχνίδια, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία τους…»

Υ.Γ. Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν κάτι περισσότερο πάνω στο θέµα αυτό, και κυρίως οι γονείς των αθλητών ας µπουν στη σελίδα της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (www.gamingcommission.gov.gr) και να διαβάσουν όσα αναφέρονται εκεί όπως για παράδειγµα το παρακάτω κείµενο: «…Η Εµπορική Επικοινωνία δεν πρέπει να απευθύνεται σε ανήλικους, να αποσκοπεί στην ενίσχυση της ροπής των καταναλωτών προς τα τυχερά παιχνίδια, να χρησιµοποιεί γνωστά και διάσηµα πρόσωπα…»

Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post