Υπάρχει Ιστιοπλοΐα στην Καστοριά;

Σύντοµο ιστορικό

Ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Καστοριάς (ΙΟΚ) ιδρύθηκε το 2007. Ξεπήδησε από στελέχη του Ναυτικού Οµίλου Καστοριάς, που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1958, µε εξαιρετική επιτυχία στην κατεύθυνση της κωπηλασίας. Ωστόσο, ο ισχυρός προσανατολισµός του Ναυτικού Οµίλου Καστοριάς προς την κωπηλασία και η συνακόλουθη αποδυνάµωση άλλων ναυταθλητικών δραστηριοτήτων οδήγησαν τους ιστιοπλόους της Καστοριάς στην αναζήτηση αυτονοµίας. Τα ονόµατα του Μαρίνου Μωραϊτη και του αείµνηστου Μιχάλη Λαγογιάννη είναι συνδεδεµένα µε την αυτονόµηση του ΙΟΚ, του πρώτου γιατί έδωσε προοπτική στον Όµιλο και κατόρθωσε να κινητοποιήσει τους ιστιοπλόους ώστε να δουλέψουνε σκληρά για τη δηµιουργία του και του δεύτερου γιατί ήταν ο πρώτος εµπνευσµένος δάσκαλος. Ο Όµιλος διέγραψε µια ανερχόµενη πορεία στα πρώτα χρόνια ζωής του, από το 2007 µέχρι το 2011, όπως εκτιµάται από την εγγραφή νέων µελών στα µητρώα του, τη συνεχή ένταξη σκαφών στο νηολόγιο, τις πετυχηµένες εκδηλώσεις του και τη συµµετοχή στα δρώµενα της πόλης, τη λειτουργία θερινών ‘σχολείων’ και τη βελτίωση των εγκαταστάσεών του.

Ο Όµιλος σήµερα

Δώδεκα χρόνια µετά, ο ΙΟΚ συνεχίζει την αυτόνοµη πλέον πορεία του υπό την προεδρία του Θάνου Παρίση. Στεγάζεται σε ανεξάρτητο παραλίµνιο χώρο, στην είσοδο της πόλης, σε πολύ όµορφη τοποθεσία µε εξαιρετική θέα. Ο χώρος διαµορφώθηκε και συντηρείται µε πολλή προσωπική δουλειά και µεράκι από τα µέλη του ώστε να καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός ιστιοπλοϊκού οµίλου. Διαθέτει στεγασµένη αποθήκη σκαφών, εργαστήριο συντήρησης, αποδυτήρια, parking και απολαυστικό χώρο αναψυχής. Το λιµάνι του Οµίλου βρίσκεται σε πανέµορφο φυσικό περιβάλλον, διαµορφωµένο µε πλωτές εξέδρες (η λίµνη της Καστοριάς είναι ενταγµένη στο δίκτυο Natura και απαγορεύονται οι µόνιµες κατασκευές) και επιτρέπει τον εύκολο απόπλου-κατάπλου για τους συνήθεις ανέµους της περιοχής. Τους χειµερινούς µήνες, που, σηµειωτέον, η λίµνη µπορεί να είναι παγωµένη, οι συναθροίσεις των µελών και φίλων γίνονται στο πλωτό ‘σπιτάκι’, µέσα στη λίµνη.

Ο Όµιλος διαθέτει αρκετά µικρά ιστιοπλοϊκά σκάφη dinghies (windsurf, optimist, Laser, 420, 470, Finn, seahorse και topaz) και τρία φουσκωτά. Στις εγκαταστάσεις του επίσης ελλιµενίζονται και αρκετά ιδιωτικά ιστιοπλοϊκά και µηχανοκίνητα σκάφη. Τα περισσότερα βέβαια από τα σκάφη είναι παλιά αλλά παραµένουν αξιόπλοα χάρη στη συνεχή συντήρηση. Έτσι, ο ΙΟΚ µπορεί αφενός µεν να υποστηρίζει τη διάθεση για βόλτα από τους γνώστες ιστιοπλοΐας της περιοχής και αφετέρου έχει τη δυνατότητα να διοργανώνει άτυπα ‘σχολεία’ για τα παιδιά κατά τους θερινούς µήνες. Τα πανιά λοιπόν, έστω και λίγα, αρµενίζουν στη λίµνη δίνοντας ζωή στην επιφάνειά της και χαρίζοντας όµορφες εικόνες στους κατοίκους και στους επισκέπτες της Καστοριάς. Η λίµνη προσφέρει εξαιρετικό “terrain” για ικανούς ιστιοπλόους µιας και περιβάλλεται από κοντινούς ορεινούς όγκους που δηµιουργούν ασταθείς συνθήκες αέρα, τόσο στην ένταση όσο και στη διεύθυνση. Επιπλέον, το φυσικό κάλλος και η πανέµορφη Καστοριά αναβαθµίζουν αισθητικά το περιβάλλον που αρµενίζεις. Δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις περίφηµες λίµνες της βόρειας Ιταλίας ή της υπόλοιπης Ευρώπης, στις οποίες ανθούν οι ναυαθλητικές δράσεις.

Δυστυχώς, µετά το 2011, η γενικότερη κρίση και η ειδική «κρίση της γούνας» οδήγησαν σε βαθµιαία υποστροφή των δράσεων του ΙΟΚ. Παρ’ όλ’ αυτά, ένας δραστήριος πυρήνας µελών στηρίζει µε φανατισµό την ιστιοπλοΐα στη λίµνη, µε καθηµερινή παρουσία και διαρκή συντήρηση σκαφών και εγκαταστάσεων. Η προσπάθεια αυτή γίνεται µε χαρά και ευχαρίστηση γιατί η λίµνη µας την ανταποδίδει απλόχερα.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post