Ιστιοπλοΐα και Περιβάλλον

Άρθρο του Jamey Bergman για το “Yachting and Boating World”)

Διαβάστε τον οδηγό µας και θα δείτε πως, κάθε φορά που βγάζετε το σκάφος σας, µερικές µικρές αλλαγές µπορούν να κάνουν µεγάλη διαφορά και να συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι περισσότεροι ιστιοπλόοι γνωρίζουµε πολύ καλά τα πλεονεκτήµατα αλλά και την χαρά που παίρνουµε από το περιβάλλον που µας περικλείει. Είτε βουτώντας σε κρυστάλλινα νερά είτε παρακολουθώντας την άγρια φύση σε µια ήρεµη σπηλιά, σαν σύνολο είµαστε πολύ προνοµιούχοι που έχουµε πρόσβαση σε µερικά από τα πλέον εντυπωσιακά θαλάσσια και ηπειρωτικά τοπία.

Αλλά µαζί µε το πλεονέκτηµα έρχεται και η υπευθυνότητα – να διασφαλίσουµε ότι αυτά τα µέρη θα παραµείνουν καθαρά, ατόφια, τόσο για µας που θέλουµε να εξακολουθήσουµε να τα απολαµβάνουµε αλλά και για να διατηρήσουµε αυτήν την όµορφη άγρια φύση και ζωή που θεωρούµε σπίτι µας.

Σύµφωνα µε το Πρόγραµµα Διατήρησης Ειδικών Θαλασσίων Περιοχών του Ηνωµένου Βασιλείου, η ιστιοπλοΐα παίζει ένα πολύ σηµαντικό ρόλο πάνω στη θαλάσσια ζωή περισσότερο από άλλα είδη ψυχαγωγίας γιατί είναι ευρέως διαδεδοµένη και λαµβάνει χώρα όλο τον χρόνο.

Από το πετρέλαιο στη θάλασσα µέχρι τα πλαστικά, οι κίνδυνοι από τις επιπτώσεις της ιστιοπλοΐας στον κόσµο είναι πολύ µεγάλοι.

Οπότε πώς µπορούµε να προστατεύσουµε τον χώρο και τη ζωή που τόσο αγαπούµε από αυτούς τους κινδύνους;

Ευτυχώς υπάρχουν µερικά βήµατα που µπορούµε να κάνουµε για να προστατέψουµε τον µόνο πλανήτη που έχουµε. Και αυτά τα βήµατα µπορούν να κάνουν µεγάλη διαφορά.

Η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Οµοσπονδία (World Sailing) έχει συγκροτήσει µερικές οδηγίες για την κατάρτιση των ιστιοπλόων και τη διασφάλιση ότι το άθληµά µας δεν θα αφήνει κανένα αρνητικό αποτύπωµα στο περιβάλλον.

Τα βήµατα του Κώδικα της Φιλικής προς το Περιβάλλον Συµπεριφοράς αποτελούν µια σωστή περιβαλλοντική στάση για κάθε ιστιοπλόο.

Μείωση, Επαναχρησιµοποίηση και Ανακύκλωση

Το έχουµε ξανακούσει πολλές φορές αλλά η παλιά ρήση εξακολουθεί να ισχύει: όσο πιο πολύ επαναχρησιµοποιείς τόσο λιγότερο χρησιµοποιείς, και όσο περισσότερο ανακυκλώνεις τόσο το καλύτερο για όλους.

Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι µπορούµε να κάνουµε τα εξής:

 • Να περιορίσουµε τις συσκευασίες:
  Παντού πλαστικά σακουλάκια και πλαστικές µεµβράνες που καταλήγουν στο νερό – ας µην µπαίνουµε στον πειρασµό να παίρνουµε µερίδες φαγητού που απαιτούν συσκευασία. Ας αγοράζουµε ολόκληρες συσκευασίες ή αν είναι απαραίτητο να χρησιµοποιήσουµε πλαστικά, ας τα αποµακρύνουµε στον κατάλληλο κάδο πριν ναµπούµε στο σκάφος.
 • Ας επαναχρησιµοποιούµε ότι µπορούµε:
  Οι ιστιοπλόοι είµαστε σίγουρα ένα πολύ εφευρετικό είδος οπότε ας βάλουµε τη δηµιουργικότητά µας σε πράξη: Ξαναγεµίζουµε το πλαστικό µας µπουκάλι αντί να το συρρικνώνουµε! ή ακόµη καλύτερα να χρησιµοποιούµε ένα επαναχρησιµοποιούµενο σκεύος.
 • Ανακυκλώνουµε, ανακυκλώνουµε, ανακυκλώνουµε!
  Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν συγκριτικά µεγάλο βαθµό ανακύκλωσης και είναι εύκολο να βρεθούν οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Οπότε ας τις  εκµεταλλευτούµε. Και αν η χώρα που επισκεπτόµαστε δεν έχει προσβάσιµες ή διαθέσιµες εγκαταστάσεις για τους ιστιοπλόους, ας πάρουµε την πρωτοβουλία να ζητήσουµε από τον όµιλο να αρχίσει την ανακύκλωση.
 • Να θυµόµαστε τον χρυσό κανόνα: ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! ΠΟΤΕ! δεν πετάµε κανένα σκουπίδι στη θάλασσα!
  Τα σκουπίδια σκοτώνουν τη θαλάσσια ζωή και ιδιαίτερα το πλαστικό είναι ο µεγάλος ένοχος. Οπότε τα κρατάµε στο σκάφος µέχρι να µπορέσουµε  να τα αποµακρύνουµε σωστά.

τουαλέτα, τουαλέτα, παρακάµπτουµε την τουαλέτα…

Τα ακατέργαστα λύµατα είναι γεµάτα βακτήρια και ιούς. Είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, είναι επιβλαβή για τους ανθρώπους. Το κολύµπι σε µολυσµένα από λύµατα νερά µπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα, και να αναπνευστικές, και ωτορινολαρυγγικές λοιµώξεις. Και η φιλτραρισµένη τροφοδοσία οστρακοειδών που ρίχνουν στα λύµατα µπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακολουθούν µερικές συµβουλές για να διατηρήσουµε τις θάλασσες καθαρές και γεµάτες υγεία:

 • Όσο µπορούµε, χρησιµοποιούµε τις τουαλέτες στη στεριά:
  Όταν έχουµε την επιλογή, αποφεύγουµε να χρησιµοποιούµε την τουαλέτα στο σκάφος και κατευθυνόµαστε στη στεριά. Οι στεριανές τουαλέτες πιθανόν είναι συνδεδεµένες µε κάποιο αποχετευτικό δίκτυο που σηµαίνει ότι τα λύµατα θα ακολουθήσουν τη σωστή διαδικασία και πορεία.
 • Χρησιµοποιούµε ένα δοχείο (κάποια δεξαµενή) αποθήκευσης:
  Τα λύµατα θα πρέπει να συγκεντρώνονται σ ένα δοχείο αποθήκευσης οπότε εάν δεν έχουµε ήδη, καλό είναι να προµηθευτούµε ένα.
 • Η πλειοψηφία των σκαφών έχουν τη δυνατότητα να αδειάζουν τις δεξαµενές αποθήκευσης σε αντίστοιχα δοχεία στη στεριά εάν το δικό µας σκάφος δεν έχει ή δεν υπάρχουν κοντά εγκαταστάσεις υπάρχουν φορητές τουαλέτες που µας επιτρέπουν να τις αδειάσουµε µεταφέροντας τις στο κατάλληλο µέρος για την αποµάκρυνση τους. Οπότε ας επενδύσουµε σε µία παρόµοια.
 • Εάν παρόλα αυτά πρέπει να αδειάσουµε το δοχείο, ας το κάνουµε τουλάχιστον 3 µίλια µακριά από την ακτή.
 • Ας κάνουµε κάθε δυνατή προσπάθεια να µην ρίχνουµε τα λύµατα στη θάλασσα αλλά εάν πρέπει να το κάνουµε ας βεβαιωθούµε ότι δεν το κάνουµε κοντά σε ακτή ούτε σε ευαίσθητους περιβαλλοντικά οικότοπους. Η εκκένωση λυµάτων µπορεί να φέρει αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, ειδικά στις εκβολές ποταµών, στους όρµους και κόλπους όπου θα επιφέρουν µείωση της διαθεσιµότητας του οξυγόνου µέσω της διακασία του ευτροφισµού που είναι η υπερολική αύξηση των άλγεων και άλλης φυτικής ζωής

Οι κίνδυνοι του πετρελαίου

Όλοι γνωρίζουµε για τις καταστροφικές επιπτώσεις των πετρελαιοκηλίδων πάνω στη θαλάσσια ζωή και στους οικότοπους των ακτών.

Προκαλούν τεράστια ζηµιά στην άγρια φύση και στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά θα σας φανεί περίεργο ότι µόνο το 12 τοις εκατό του πετρελαίου που κυκλοφορεί στους ωκεανούς, τις λίµνες και τα ποτάµια προέρχεται από πετρελαιοκηλίδες – το υπόλοιπο προέρχεται από άλλες πηγές, µικρότερες!

Ακολουθούν µερικές προτάσεις για να περιορίσουµε το πετρέλαιο από τους θαλάσσιους δρόµους µας:

 • Να κάνουµε συντήρηση:
  Η καλή συντήρηση της µηχανής σας θα αποτρέψει διαρροές πετρελαίου και καυσίµων που βλάπτουν το περιβάλλον.
 • Απορρόφηση: Να βάζουµε ένα απορροφητικό πανί στις σεντίνες για να τραβήξει κάθε λάδι ή πετρέλαιο και µετά το αποµακρύνουµε στο ειδικά διαµορφωµένο καθορισµένο µέρος.
 • Να είµαστε προσεκτικοί! Όταν ανεφοδιάζουµε το σκάφος ή προσθέτουµε λάδι να προσέχουµε να µην πέσει στο νερό ούτε καύσιµο ούτε λάδι. Χρησιµοποιώντας χωνί και απορροφητικά υλικά θα αποφύγουµε τις δυσάρεστες διαρροές
 • Καθαριότητα:
  Όταν το σκάφος µας απαιτεί πλύσιµο ή συντήρηση, επιλέγουµε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα αντί για τα σκληρά χηµικά καθαριστικά του εµπορίου.

Προστατεύουµε τα θαλάσσια ζώα (και τον εαυτό µας) από τα αντιρρυπαντικά

Οι αντιρρυπαντικές µπογιές (µουράβια) είναι ταυτόχρονα ένα καλό και καλό στοιχείο για το περιβάλλον. Η αντιρρυπαντική µπογιά – που προστατεύει το σκάφος από τον αποικισµό µικροοργανισµών µε µικροοργανισµούς – ουσιαστικά βασίζεται σε βιοκτόνα, συνήθως τοξικά που δηλητηριάζουν τους µικροοργανισµούς που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στο κέλυφος του σκάφους.

Ενώ αυτός ο τρόπος φαίνεται αρκετά σκληρός απέναντι σε µια µορφή ζωής, τα πλεονεκτήµατα, είναι περισσότερα από τα µειονεκτήµατα. Αυτή η πρακτική συµβάλλει στο να εµποδίζει την µεταφορά επεµβατικών και καταστροφικών ειδών ανάµεσα σε διαφορετικά περιβάλλοντα και επίσης µεγιστοποιεί την αποδοτικότητα των καυσίµων του σκάφους. Αλλά η µπογιά πρέπει να χρησιµοποιηθεί µε µεγάλη προσοχή.

Υπάρχουν δύο πολύ σηµαντικές συµβουλές:

 • Μαζεύουµε και κρατούµε:
 • Μαζεύουµε ότι ξύνουµε και αφαιρούµε από το σκάφος και τα τοποθετούµε κατάλληλα στη στεριά αποµακρύνοντας τα από κάθε ευαίσθητο περιβάλλον. Οι αντιρρυπαντικές τοξίνες και τα βαρέα µέταλλα είναι πολύ µεγάλη πηγή µόλυνσης στον θαλάσσιο βυθό γιατί αυτές οι τοξίνες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
 • Προστατευόµαστε! Αυτά τα επιβλαβή στοιχεία δεν βλάπτουν µόνο τη θαλάσσια ζωή αλλά και εµάς. Πρέπει να λαµβάνουµε πολύ προσεκτικά µέτρα προστασίας των µατιών µας, του δέρµατός µας και των αναπνευστικών διόδων από αυτά τα υλικά.

Δείχνουµε σεβασµό

Ίσως η πλέον απλή συµβουλή που ένας ιστιοπλόος χρειάζεται να έχει στον νου του για να έχει µία φιλική προς το περιβάλλον στάση είναι σεβασµός.

Εκτός από την προσοχή στις διαρροές και τις τοξικές ουσίες και τα λύµατα είναι σηµαντικό να έχει κανείς στον νου του ότι η θαλάσσια ζωή είναι ευαίσθητη στην παρουσία µας.

Όταν κάνουµε κάποια προσπάθεια να µην παρενοχλούµε ενώ απολαµβάνουµε τη φύση, τη θάλασσα, θα σώσουµε τους µικρούς θαλάσσιους φίλους µας από πολύ σηµαντικές ενοχλήσεις.

 • Δίνουµε χώρο:
  Τιµονεύουµε µε προσοχή όταν είµαστε κοντά σε θαλάσσια όντα, κρατάµε αποστάσεις ασφαλείας, δεν τα αγγίζουµε και δεν τα πλησιάζουµε απότοµα.
 • ΔΕΝ βγαίνουµε από την πορεία µας:
  Να κινείτε τα σκάφη µας προς και από κάποιο µέρος µε προσοχή αποφεύγοντας να καταστρέψουµε ή να τραυµατίσουµε ευαίσθητους οικότοπους.
 • Αγκυροβολούµε µακριά:
  Ρίχνουµε άγκυρα όσο πιο µακριά µπορούµε από υφάλους, ξέρες και αποφεύγουµε να ξεσέρνουµε την άγκυρα ή να βγαίνουµε σε παραλία γιατί αυτή η πρακτική κάνει µεγάλη ζηµιά σε ευαίσθητες περιοχές.
 • Όταν έχουµε αµφιβολία, το ξεπλένουµε:
  Όταν το σκάφος µας κινείται από µέρος σε µέρος, βεβαιωνόµαστε ότι το ξεπλένουµε ώστε να αποµακρύνουµε κάθε ανεπιθύµητο ‘αναβάτη’ ο οποίος µπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζηµιά σε άλλη περιοχήόπου δεν ανήκει. Όταν αφήνουµε ένα αγκυροβόλιο, βεβαιωνόµαστε ότι έχουµε ξεπλύνει την άγκυρα, αλυσίδα σκοινιά.
Avatar
by
Previous Post Next Post