Tα νέα της HELMEPA

25 χρόνια προσφοράς στην περιβαλλοντική εκπαίδευση γιόρτασε η «Παιδική HELMEPA»

Τα 25α γενέθλια του Προγράµµατος “Παιδική HELMEPA” γιόρτασαν µικροί και µεγάλοι σε εκδήλωση που φιλοξένησε στο κτίριο της η εταιρεία Μέλος Costamare Shipping, µε την ευκαιρία του ετήσιου Συµβουλίου Αντιπροσώπων παιδιών-µελών του Προγράµµατος, την Παρασκευή 14 Δεκεµβρίου.

Ο Πρέσβης του Καναδά και ο Πρόεδρος της HELMEPA μαζί με τον 6χρονο Αντιπρόεδρο (Ρόδο), την 5χρονη Πρόεδρο (Καλαμάτα) και τον 7χρονο Γραμματέα (Φλώρινα) του Συμβουλίου Αντιπροσώπων

Τα έντεκα παιδιά, 5 – 12 ετών, Μέλη του νέου Συµβουλίου, εκπροσώπησαν τα 6.140 παιδιά του προγράµµατος της περασµένης σχολικής χρονιάς και συγκεκριµένα τις πιο δραστήριες Οµάδες σε 11 Περιφέρειες της χώρας. Ήρθαν στην Αθήνα µε τους εθελοντές εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, όλοι προσκεκληµένοι της ΗELMEPA, από Αγ. Παρασκευή Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολη, Αρµενοχώρι Φλώρινας, Αφέτες Νεοχωρίου Ν. Πηλίου, Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, Ζεφύρι Αττικής, Ιωάννινα, Καλαµάτα, Κυνοπιάστες Κέρκυρας, Λέσβο και Ρόδο.

Παράλληλα µε τη συνεδρίαση των µικρών µαθητών, που αντάλλαξαν εµπειρίες από τη συµµετοχή τους στο Πρόγραµµα, γονείς και εκπαιδευτικοί συµµετείχαν σε επετειακή εκδήλωση όπου τους καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA, Δηµήτρης Μητσάτσος αναφερόµενος στη θερµή υποστήριξη του αείµνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της εταιρείας Costamare στο Πρόγραµµα “Παιδική HELMEPA” από την αρχή της υλοποίησής του το 1993, την οποία συνεχίζει η Οικογένεια του, καλώντας στο βήµα τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο.

Κάνοντας µια αναδροµή σε σηµαντικά ορόσηµα στα 25 χρόνια λειτουργίας του Προγράµµατος, όπως η βράβευση από τα Ηνωµένα Έθνη το 1998, ο κ. Κωνσταντακόπουλος εξέφρασε την ευγνωµοσύνη του στους εθελοντές εκπαιδευτικούς για τις προσπάθειές τους και δήλωσε την πίστη του στο έργο ύψιστης σηµασίας που επιτελεί η HELMEPA για τη διαµόρφωση υπεύθυνων και ευαισθητοποιηµένων πολιτών µε θεµελιωµένη γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της HELMEPA, Δρ. Γεώργιος Γράτσος, επισήµανε, στη συνέχεια, ότι η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων αποτελεί σηµαντικό πυλώνα και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του κατεξοχήν έργου της Ένωσης, που είναι η προαγωγή της ασφάλειας των πλοίων και η πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης µέσω της εθελοντικής επιµόρφωσης του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία.

Την εκδήλωση τίµησε µε την παρουσία του ο νέος Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Mark Allen, µε αφορµή την πρόσφατη υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά στην πρωτοβουλία της HELMEPA για τη µείωση των πλαστικών µιας χρήσης µέσω της παραγωγής και διανοµής πάνινων τσαντών σε µαθητές- επισκέπτες των περιβαλλοντικών της εκθέσεων. Ο κ. Allen συνεχάρη και χαρακτήρισε «προστάτες του θαλάσσιου περιβάλλοντος» όσους συµµετέχουν στο Πρόγραµµα, τονίζοντας τη σηµασία τέτοιων πρωτοβουλιών σε χώρες µε εκτεταµένη ακτογραµµή και πολλά νησιά, όπως ο Καναδάς και η Ελλάδα ενώ στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τους βασικούς άξονες της θαλάσσιας πολιτικής του Καναδά.

Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση για το 25ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων του Προγράμματος “Παιδική HELMEPA”

Ξεχωριστή στιγµή ήταν η συµβολική βράβευση δύο εθελοντών Εκπαιδευτικών µε τη µεγαλύτερη συνεχόµενη συµµετοχή στο Πρόγραµµα, του κ. Ιωάννη Διαµαντάρα από το Δηµοτικό Σχολείο Αλίντων Λέρου και της κας Μαρίας Λαµπρίδου από το 2ο Δηµοτικό Σχολείο Νέας Σµύρνης, για την προσφορά τους στην περιβαλλοντική ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.

Ευχαριστώντας τη HELMEPA για την τιµητική διάκριση, ο κ. Διαµαντάρας χαρακτήρισε τη 18χρονη ενασχόληση του µε την “Παιδική HELMEPA” ως «ένα όµορφο ταξίδι ζωής, γεµάτο συγκινήσεις, ενθουσιασµό, περιπέτεια και πολλούς καρπούς». Ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές της πατρίδας µας και στα νησιά µας, είπε, «είναι προφανές και αποδεικνύεται καθηµερινά στην πράξη ότι το Πρόγραµµα βοηθάει ώστε τα παιδιά που συµµετέχουν να γίνουν υπεύθυνοι και περιβαλλοντικά συνειδητοί πολίτες µε ανεπτυγµένη την αίσθηση της αξίας του εθελοντισµού, της ανάληψης πρωτοβουλιών και της συνεργασίας µεταξύ τους, µέσα από αρχές ευγενούς άµιλλας».

Με συγκίνηση, η κα Λαµπρίδου, πρώην αξιωµατικός Ε.Ν., αναφέρθηκε στη δύσκολη µετάβαση από τη γέφυρα του πλοίου στη διδακτική αίθουσα και στα 17 χρόνια συµµετοχής της στο Πρόγραµµα, που τη βοήθησε να συνδυάσει την αγάπη της για τη θάλασσα µε το εκπαιδευτικό της έργο. Μίλησε µε θερµά λόγια για το Πρόγραµµα που καλλιεργεί αξίες, ιδανικά και στάσεις ζωής παροµοιάζοντας το µε «ένα φυτώριο στα σχολεία µας, όχι µόνο για αυριανούς πολίτες που νοιάζονται για το θαλάσσιο περιβάλλον και την οικολογία, αλλά και νέων ανθρώπων που ακολουθούν καριέρα στη ναυτιλία ή και γενικότερα σε θαλασσινά επαγγέλµατα ακόµη και αθλήµατα», ενώ ιδιαίτερα τόνισε την θετική του επίδραση στους µαθητές µε ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σύντοµο χαιρετισµό απηύθυνε η κα Μαρία Κολούντζου, εκ µέρους της Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραµµάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευµάτων, συγχαίροντας όλους τους Εκπαιδευτικούς για το εθελοντικό τους έργο στην κατεύθυνση της βιώσιµης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ακολούθησαν συνοπτικές παρουσιάσεις των 11 Εκπαιδευτικών µε τις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγµατοποίησαν οι µαθητές τους στις αντίστοιχες περιοχές. Το Συµβούλιο των παιδιών ανακοίνωσε στη συνέχεια το κοινό τους, ισχυρό µήνυµα προς τους ενήλικες:

«Τα πλαστικά µιας χρήσης ας µειώσουµε
αν θέλουµε τις θάλασσες και το περιβάλλον µας να σώσουµε.
Δώστε λοιπόν µεγάλη προσοχή γιατί δεν υπάρχει άλλος πλανήτης σαν τη Γη.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, έχουµε φτάσει πια στα όρια!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε µε απονοµή αναµνηστικών διπλωµάτων και δώρων σε παιδιά και µεγάλους και γεύµα που ευγενικά παρέθεσε η εταιρεία Costamare, ενώ στη συνέχεια πραγµατοποιήθηκε οργανωµένη επίσκεψη των προσκεκληµένων της HELMEPA στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.

ΟΧΙ στα πλαστικά μιας χρήσης από HELMEPA και Πρεσβεία του Καναδά στην Ελλάδα

Την ευαισθητοποίηση µικρών και µεγάλων για τη µείωση των πλαστικών µιας χρήσης έχει ως στόχο η κοινή πρωτοβουλία HELMEPA και Πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, που ξεκίνησε µε την παραγωγή 1.200 πάνινων τσαντών µε το µήνυµα “Λέµε ΟΧΙ στα πλαστικά µιας χρήσης”.

H διανοµή των πάνινων τσαντών άρχισε ήδη σε µαθητές και εκπαιδευτικούς Δηµοτικών Σχολείων και Γυµνασίων της Αττικής, οι οποίοι επισκέπτονται τις περιβαλλοντικές Εκθέσεις της HELMEPA που φιλοξενούνται στις εταιρείες – Μέλη Ceres στον Πειραιά και Costamare Shipping S.A. στο Παλαιό Φάληρο.

Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, επιστηµονικά στελέχη της HELMEPA ενηµερώνουν τους µαθητές για τη σηµασία των ωκεανών και θαλασσών στη ζωή µας, τις απειλές που δέχονται από την ανθρώπινη αδιαφορία και αµέλεια και τρόπους για την προστασία τους. Στο τέλος της ξενάγησης διανέµονται οι τσάντες και δίνεται έµφαση στην ανάγκη επαναχρησιµοποίησης των υλικών συσκευασίας ως µια µικρή αλλά συνάµα πολύ σηµαντική πράξη που µπορεί ο καθένας να αλλάξει στην καθηµερινότητά του, συµβάλλοντας στην προστασία του θαλάσσιου και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post