Golden Globe Race

Μια Νοτιοαφρικανή ιστιοπλόος που ξεκίνησε πριν από σχεδόν οκτώ µήνες για να πλεύσει σε όλο τον κόσµο, έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα γύρω από τον κόσµο παραπλέοντας και τα τρία µεγάλα ακρωτήρια της Υφηλίου.

Η Kirsten Neuschäfer, από το Port Elizabeth της Νότιας Αφρικής, κέρδισε τον αγώνα της Χρυσής Σφαίρας του 2022, περνώντας τη γραµµή τερµατισµού στη Γαλλία.

Ολοκλήρωσε τον περίπλου της Γης σε 235 ηµέρες, 5 ώρες και 44 λεπτά, διανύοντας συνολικά 30.290 ναυτικά µίλια.

Οι διοργανωτές είπαν ότι το κατόρθωµά της την κάνει την πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα γύρω από τα τρία «µεγάλα ακρωτήρια» της Νότιας Αµερικής, της Αφρικής και της Αυστραλίας.

«Η Kirsten περνώντας τη γραµµή τερµατισµού στην πρώτη θέση, έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα γύρω από τον κόσµο περνώντας από τα τρία µεγάλα ακρωτήρια, συµπεριλαµβανοµένων όλων των αγώνων, σόλο και µε πλήρες πλήρωµα, ασταµάτητα ή µε στάσεις, καθώς και η πρώτη Νοτιοαφρικανή ιστιοπλόος, η οποία κέρδισε µια παγκόσµια διοργάνωση», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του αγώνα.

Ο αγώνας απαιτούσε από τους συµµετέχοντες να φύγουν από το Les Sables-d’Olonne της Γαλλίας στις 4 Σεπτεµβρίου 2022 και να πλεύσουν ασταµάτητα σε όλο τον κόσµο µέσω των µεγάλων ακρωτηρίων του κόσµου στο Νότιο Ηµισφαίριο και µετά να επιστρέψουν στο Les Sables-d’Olonne. Έπρεπε να το κάνουν µόνοι τους, χωρίς καµία βοήθεια, ανέφεραν οι διοργανωτές στην ιστοσελίδα του αγώνα.

Άλλοι ιστιοπλόοι στον αγώνα ήταν από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωµένο Βασίλειο, τις Ηνωµένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Μάλτα και άλλες χώρες.

Οι υπεύθυνοι του αγώνα είχαν προβλέψει ότι ο Simon Curwen από το Ηνωµένο Βασίλειο θα ολοκλήρωνε πρώτος τον αγώνα, ακολουθούµενος από τον Neuschäfer την επόµενη ηµέρα και τον Abhilash Tomy από την Ινδία το ίδιο βράδυ.

Οι ιστιοπλόοι παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και οι λάτρεις του αγώνα µπορούσαν επίσης να παρακολουθούν την πρόοδό τους στον ιστότοπο του αγώνα.

Ποια είναι η 39χρονη Νοτιοαφρικανή Kirsten Neuschäfer

Η Kirsten ασχολείται µε την ιστιοπλοΐα από την παιδική της ηλικία, αλλά από το 2006 ως επαγγελµατίας. Από την εκπαίδευση στην ιστιοπλοΐα µέχρι τις παραδόσεις ιστιοπλοϊκών, έχτισε ένα ποικίλο σύνολο δεξιοτήτων και εµπειρίας. Το πιο µακροχρόνιο ταξίδι της Kirsten ήταν µια παράδοση από την Πορτογαλία στη Νότια Αφρική µε µόνο ένα µηχανικό αυτόµατο πιλότο, µε ένα παλιό συντηρηµένο σκάφος 32 ποδιών από σίδερο. Το 2015, άρχισε να εργάζεται για τον Skip Novak στις Πελαγικές Αποστολές του στη Νότια Γεωργία, την Ανταρκτική Χερσόνησο, την Παταγονία και τα νησιά Φώκλαντ.

Η Kirsten έχει ταξιδέψει αρκετά µε κινηµατογραφικά συνεργεία για να απαθανατίσει την οµορφιά της Ανταρκτικής. Συµµετείχε στη σειρά του National Geographic «Wild Life Resurrection Island with Bertie Gregory» καθώς ταξίδευε µε το πλήρωµά του σε όλη τη Νότια Τζόρτζια για να ρίξει φως στα όµορφα οικοσυστήµατα και τις δυσκολίες που αντιµετώπισαν. Ταξίδεψε επίσης και ήταν σκάφος υποστήριξης για πολλά πληρώµατα από τη νεότερη σειρά του BBC «Seven Worlds, One Planet» για να τραβήξουν µοναδικά στον κόσµο πλάνα µε φώκιες εναντίον πιγκουίνων και άλµπατρος από το Bird Island.

Παράλληλα µε την ιστιοπλοΐα απολαµβάνει και άλλες µοναχικές περιπέτειες. Πήγε µε ποδήλατο από την Ευρώπη πίσω στη Νότια Αφρική (15000 χλµ. σε περίπου ένα χρόνο) µόνη της όταν ήταν µόλις 22 ετών. Ταξίδεψε σε όλη τη Βορειοδυτική και Κεντρική Αφρική στη Νότια Αφρική και τελικά κατέληξε στο ακρωτήριο Agulhas. Το ταξίδι έφερε δοκιµασίες και δοκιµασίες, αλλά ήταν πλούσιο από κάθε άποψη, δίνοντάς της τη βαθύτερη εκτίµηση για την Αφρική και τον λαό της.

Το σκάφος

Το σκάφος της µε το όνοµα Minnehaha είναι ένα Cape George 36, το οποίο καθελκύστηκε το 1988. Ναυπηγήθηκε στο Port Townsend, στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Το σκάφος είχε σχεδιάσει ο Cecil Lange, ένας διακεκριµένος ναυπηγός. Με τη βοήθεια του Ed Monk, ενός άλλου σχεδιαστή, το Cape George 36 κατασκευάστηκε από φάιµπεργκλας µε βάση το πρωτότυπο Tally Ho Major, σχεδίασης Atkins του 1930.

Το σκάφος πήρε το όνοµά του από την Minnehaha, µία µυθική ιθαγενή από το ποίηµα του Henry Wadsworth Longfellow του 1855 ‘The Song of Hiawatha’. Το όνοµα Minnehaha σηµαίνει το ‘γελαστό νερό’ ή ‘καταρράκτης’ στη γλώσσα των Ινδιάνων Sioux.

Σκάφος: Minnehaha

Τύπος: Cape George Cutter, CG36

Σχεδίαση: Ed Monk / William Atkin

Ναυπήγηση:Cecil Lange & Son / Cape George Marine Works

Ολικό Μήκος: 36 πόδια

Μήκος Ισάλου: 31,5 πόδια

Πλάτος: 3,2 µέτρα

Βύθισµα: 1,5 µέτρα

Εκτόπισµα: 10.660 κιλά

Ιστιοφορία: 238 τετ. µέτρα

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post