Σε τροχιά ολυμπιακής… πτήσης οι Μπεκατώρου – Πατενιώτης

Μπροστά στην πρόκληση να ‘τιθασεύσουν’ το πιο ατίθασο ολυµπιακό σκάφος και να το… οδηγήσουν στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο βρίσκονται η Σοφία Μπεκατώρου και Μιχάλης Πατενιώτης. Οι δύο πρωταθλητές της ιστιοπλοΐας αποφάσισαν να βρεθούν και πάλι στα… γνώριµα µονοπάτια και να διεκδικήσουν άλλη µία πρόκριση για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Αυτή τη φορά, όµως, πρέπει να τα καταφέρουν µε ένα πολύ δύσκολο σκαρί, το ‘ιπτάµενο’ Foiling Nacra 17. Πρόκειται για το πιο προηγµένο τεχνολογικά σκάφος του ολυµπιακού προγράµµατος και οι ιστιοπλόοι µας πρέπει να γίνουν… πιλότοι.

Για τη ‘χρυσή’ ολυµπιονίκη µας οι συστάσεις είναι… περιττές, αλλά και ο Μιχάλης Πατενιώτης είναι ένας έµπειρος ιστιοπλόος µε 27 χρόνια θητείας στον χώρο. Έχει περάσει από τα Όπτιµιστ, τα 420, τα 470, τα Mistral, τα RSX τα, 49er, ενώ µαζί µε τη Σοφία είχαν πάρει µέρος στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο, στα ‘απλά’ Nacra 17. Στο νέο εγχείρηµα των δύο αθλητών δε θα χρειαστούν µόνο οι ιστιοπλοϊκές γνώσεις αλλά και η βοήθεια της επιστήµης.

Σοφία πως αποφάσισες να επιστρέψεις στην ολυµπιακή αγωνιστική δράση;

Πριν από τρεις µήνες αγοράσαµε το σκάφος και ξεκινήσαµε µε τον Μιχάλη τις προπονήσεις. Βρήκαµε χορηγούς, που µέσα από τη δική µας προσπάθεια είδαν το όραµα µας και αποφάσισαν να µας στηρίξουν, και καθηµερινά δουλεύουµε µε στόχο τη συµµετοχή στη διοργάνωση του Τόκιο. Τον Φεβρουάριο θα είµαστε στη Βιλαµούρα της Πορτογαλίας όπου θα πάρουµε µέρος σε ένα γκραν πρι και σε δύο προπονητικά καµπ. Όλο αυτό το διάστηµα που βρισκόµουν εκτός παρακολουθούσα τον ανταγωνισµό και ένιωθα ότι δεν έχω τελειώσει αθλητικά. Απλώς επειδή οι συνθήκες ήταν δύσκολες δε µπορούσα να επιστρέψω νωρίτερα. Μετά το πένθος για την αδελφή µου και στη συνέχεια για τη µητέρα µου χρειάστηκα χρόνο να επανέλθω. Το πένθος ήταν βαρύ γιατί επρόκειτο για δύο αγαπηµένα πρόσωπα και ευτυχώς µε βοήθησαν τα παιδιά µου. Αυτά µε παρακίνησαν να βγω από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Από την άλλη πλευρά το διαδραστικό πρόγραµµα που έκανα σε παιδιά για τα γρήγορα σκάφη µου έδωσε αισιοδοξία για να µπω και πάλι να παλέψω.

Η επόµενη πρόκριση για την κατηγορία σας πότε είναι;

Στο παγκόσµιο πρωτάθληµα που θα διεξαχθεί από τις 29 Νοεµβρίου έως τις 8 Δεκεµβρίου στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Δώδεκα µε 13 χώρες θα διεκδικήσουν πέντε ‘εισιτήρια’. Ο ανταγωνισµός είναι µεγάλος αλλά µπορούµε να τα καταφέρουµε. Είναι µέσα στις δυνατότητές µας. Διαφορετικά η τελευταία ελπίδα θα είναι στο παγκόσµιο κύπελλο που θα διεξαχθεί στη Γένοβα, τον Απρίλιο, και θα υπάρχει µία θέση για Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό πρωτάθληµα εφέτος θα πραγµατοποιηθεί στην Αγγλία (13-19/5), αλλά από εκεί δεν υπάρχουν προκρίσεις.

Το Foiling Nacra 17 είναι µία νέα κατηγορία. Είναι δύσκολο; Ποιες είναι οι απαιτήσεις;

Βρισκόµαστε σε εντατικό πρόγραµµα φυσικής κατάστασης και διατροφής για να µπορέσουµε να ανταποκριθούµε στις απαιτήσεις. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα σκάφη. Χρειάζεται πολλή δύναµη και πρέπει να εξοπλισθούµε µε τον αναγκαίο εξοπλισµό. Έχουµε ξεκινήσει µία συνεργασία µε το τµήµα Ναυπηγών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για να δούµε πως θα καταφέρουµε να πάει το σκάφος µας πιο γρήγορα. Επίσης, συνεργαζόµαστε και µε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προκειµένου να µας βοηθήσουν µε µελέτες για τις καιρικές συνθήκες.

Δηλαδή τι έρευνα κάνετε για τον εξοπλισµό;

Κάνουµε έρευνα για να δούµε πως συµπεριφέρεται το σκάφος. Στο Πολυτεχνείο υπάρχει µία δεξαµενή και εκεί θα βάλουµε ένα πιο µικρό µοντέλο που θα κατασκευαστεί από τους ναυπηγούς του Πολυτεχνείου και θα το δούµε πως αντιδρά σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Πρέπει αν ρυθµίσουµε καρίνες και τιµόνια ώστε να καταφέρουµε και να πετύχουµε τη βέλτιστη ταχύτητα. Δεν είναι όµως µόνο αυτό. Έχουµε συνεργαστεί και θα συνεργαστούµε και µε ξένους που εξειδικεύονται στην τεχνογνωσία των «ιπτάµενων σκαφών.

Έχετε ασχοληθεί και µε τη µελέτη των αντιπάλων;

(σ.σ. Η Σοφία βάζει τα γέλια).
Δύο χρόνια που ήµουν απέξω και δεν έτρεχα σε αγώνες δεν έκανα τίποτα άλλο από το να µελετώ τους αντιπάλους. Τώρα όµως πρέπει να ασχοληθούµε µε τους εαυτούς µας. Πρόκειται για ένα δυναµικό σκάφος που πρέπει πρώτα να το πας γρήγορα και ύστερα ασχολείσαι µε τους αντιπάλους. Το σκάφος είναι καινούριο µε αποτέλεσµα όλοι οι αθλητές να ψάχνουν να βρουν πως θα το κάνουν να πάει πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά πολλές οµάδες έχουν ανανεωθεί, ενώ ο µέσος όρος ηλικίας είναι µικρός. Υπάρχουν όµως και οι µεγάλοι, όπως ο 57χρονος Σαντιάγκο Λάγκε από την Αργεντινή, ο οποίος είχε αναδειχθεί ‘χρυσός’ ολυµπιονίκης στα “Nacra 17” το 2016, έχει δύο χάλκινα από τα Τορνέιντο, είναι παγκόσµιος πρωταθλητής και έχει συµµετοχές σε America’s Cup, Volvo Ocean Race και Louis Vuitton Cup. Υπάρχει ο 56χρονος Μιτς Μπουθ µε ένα ασηµένιο και ένα χάλκινο από Ολυµπιακούς στα Τορνέιντο, ο οποίος έχει αγωνιστεί µε τα χρώµατα της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, ενώ τώρα θα ‘τρέξει’ µαζί µε την κόρη του ως Ισπανοί. Οι ‘ασηµένιοι’ ολυµπιονίκες του Ρίο στα Nacra Τζέισον Γουότερχάους και Λίζα Νταρµανίν, ενώ έχουν έρθει και άλλα παιδιά από τα 49er. Πολλοί από αυτούς έχουν τρέξει και σε επαγγελµατικούς αγώνες. Ο ανταγωνισµός είναι υψηλότατος, κάτι που µας αρέσει γιατί εάν ήταν εύκολο δε θα υπήρχε σασπένς.

Σε έχει κουράσει αυτή η νέα προσπάθεια;

Ναι, έχω κουραστεί πολύ. Η προπόνηση στη θάλασσα και ύστερα στη στεριά µε κάνει να ξεπερνάω τα όρια µου. Αυτός όµως είναι και ο στόχος κάθε προπόνησης. Πρέπει να ξεπερνάς τα όρια σου. Τότε ο αγώνας θα σου φανεί πιο εύκολος. Εάν φτάνεις στα… κόκκινα και τα ξεπερνάς, τότε όλα καλά. Εάν δεν αντέχεις να το κάνεις πρέπει να σταµατήσεις.

Σε αυτή τη διοργάνωση έχεις και τα παιδιά σου πιο µεγάλα και οι απαιτήσεις είναι περισσότερες… Είσαι πρωταθλήτρια και µητέρα…

Είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει και θέλω να τα καταφέρω. Δεν αλλάζει η ιδιότητα µιας γυναίκας επειδή έγινε µητέρα. Ούτε µειώνονται οι ικανότητές της. Όταν είµαι στο εξωτερικό τα προσέχει ο Ανδρέας (σ.σ. Κοσµατόπουλος), και ξέρω ότι είναι πολύ καλά. Όταν είµαι εδώ φροντίζω να τελειώνω τις προπονήσεις στις 15.00, και µετά είµαι µόνο µαµά. Ο Μιχάλης βοηθάει στις δουλειές για το σκάφος και εγώ κάνω από το σπίτι και µε τη βοήθεια του διαδικτύου τις παραγγελίες, τον σχεδιασµό της προπόνησης, επικοινωνώ µε τους επιστηµονικούς συνεργάτες, αναλύω τα video κλπ.

Τα παιδιά πως βλέπουν την προσπάθεια της µητέρας τους;

Τα παιδιά µε στηρίζουν και παρακολουθούν τις προπονήσεις µου. Ενδυνάµωση έκανα στο σπίτι, Με έχουν δει και να φτάνω στα όριά µου και να κάνω εµετό από την κούραση και είναι συνεχώς δίπλα µου. Το γυµναστήριο το έχω µεταφέρει σπίτι ώστε να είµαι µαζί τους. Επίσης µε βοηθάνε µε τη διατροφή και ακολουθούν και αυτά παρόµοια ώστε να µε στηρίζουν.

Με τον Μιχάλη θα βρεθείτε για δεύτερη φορά µαζί στη διεκδίκηση µιας πρόκρισης. Πως πάει η συνεργασία;

Ο Μιχάλης είναι συνειδητοποιηµένος και αποφασισµένος να προσπαθήσει αυτή τη φορά περισσότερο. Είναι πολύ εργατικός και αυτό βοηθάει πολύ γιατί νιώθεις ότι έχει µία υποστήριξη.

Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για αυτή την προσπάθεια;

Ευχαριστώ τους ανθρώπους που µας στηρίζουν και ενστερνίζονται το όραµά µας για να δηµιουργηθεί στην Ελλάδα µία νέα γενιά ιστιοπλόων που θα ασχολείται µε τα γρήγορα σκάφη. Επίσης θα ήθελα να ευχηθώ και στους υπόλοιπους ιστιοπλόους µας καλή επιτυχία στους αγώνες που θα δώσουν.

Ο Μιχάλης Πατενιώτης είναι 35 ετών και ασχολείται µε την ιστιοπλοΐα από τα οκτώ. Τώρα είναι ωριµότερος από ποτέ για να διεκδικήσει µία ολυµπιακή πρόκριση, και, στη συνέχεια, κάτι περισσότερο, από µία απλή συµµετοχή.

Μιχάλη είσαι έτοιµος για να διεκδικήσεις ακόµη µία πρόκριση. Πως πήρες αυτή την απόφαση;

Το ήθελα και εγώ και η Σοφία. Ύστερα από συζήτηση πήραµε την απόφαση. Μετά τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο είχαµε µείνει δύο χρόνια εκτός. Μας είχε λείψει ο ανταγωνισµός σε υψηλό επίπεδο και αποφασίσαµε να προσπαθήσουµε. Η κλάση έχει αλλάξει και το σκάφος είναι πολύ εντυπωσιακό. Πετάει πάνω από το νερό.

Πως είναι αυτή η αίσθηση;

Είναι αυτό που λέµε… άλλη αίσθηση (σ.σ. χαµογελάει). Είναι και επικίνδυνο µε τις αλλαγές του καιρού. Έχουµε χτυπήσει αρκετές φορές αλλά εάν δεν το πάθεις σηµαίνει ότι δεν προσπαθείς αρκετά και ότι δεν πιέζεις το σκάφος για να το φτάσεις εκεί που θες. Φέραµε πριν από τρεις µήνες το πρώτο ιπτάµενο σκάφος στην Ελλάδα και από τότε δουλεύουµε µε εντατικούς ρυθµούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πως είναι η συνεργασία µε τη Σοφία;

Αποτελεί µεγάλη τιµή το να συνεργάζοµαι µε µία αθλήτρια όπως η Σοφία. Μπορώ να πάρω πολλά πράγµατα που δεν είχα πάρει στη µέχρι τώρα πορεία µου. Με βοηθάει αλλά τη βοηθάω και εγώ. Με τα 49er είχα εµπειρία στα γρήγορα, αλλά οι γνώσεις που µπορείς να πάρεις από µία ολυµπιονίκη και, µάλιστα, σε δύο κατηγορίες είναι πολλές.

Άλλοι ιστιοπλόοι δείχνουν ενδιαφέρον για αυτή την κατηγορία;

Ενδιαφέρονται για το σκάφος αλλά δε βλέπω να ενδιαφέρονται για να µπουν στο σκάφος. Ίσως τους τροµάζει. Τα νούµερα για ένα τέτοιο σκάφος είναι απαγορευτικά και πρέπει αν υπάρχει χορηγός πριν ξεκινήσεις.

Σε βοήθησε η εµπειρία σου από τις άλλες κατηγορίες;

Ναι. Με βοήθησε ειδικά η εµπειρία µου από την ιστιοσανίδα και τα 49er. Αυτό φάνηκε στην προηγούµενη διοργάνωση όπου κάναµε δύο εβδοµάδες προετοιµασία και ύστερα πήγαµε διεκδικήσαµε την πρόκριση και την πήραµε.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post