Και ξαφνικά το Υφυπουργείο Αθλητισµού από Υφυπουργείο του ποδοσφαίρου και του µπάσκετ έγινε πραγµατικό Υφυπουργείο Αθλητισµού. Η αιτία αυτής της αλλαγής ακούει στο όνοµα Λευτέρης Αυγενάκης. Ο Κρητικός πολιτικός βρίσκεται από τον Ιούλιο στο τιµόνι του ελληνικού αθλητισµού, ως υφυπουργός, και από τις πρώτες ηµέρες της θητείας του έδειξε ότι βρέθηκε σε αυτό το πόστο όχι για να βάλει, όπως πολλοί προκάτοχοί του, υπουργικά ένσηµα στο βιογραφικό του αλλά για να το υπηρετήσει. Αµέσως έδειξε το ενδιαφέρον του για τα µη διαδεδοµένα αθλήµατα, και αγκάλιασε τους αθλητές, παλαιούς και εν ενεργεία. Αυτό που εντυπωσίασε τους ανθρώπους του χώρου ήταν και το ενδιαφέρον του για τον χώρο που αποτελεί το κύτταρο του αθλητισµού, το σωµατείο.
Έξι µήνες έχουν περάσει από την ανάληψη της θέσης του υφυπουργού Αθλητισµού και, ήδη, έχουν γίνει τοµές που δεν είχε, µέχρι τώρα, κανείς τολµήσει να τις κάνει. Ο ερασιτεχνικός αθλητισµός δείχνει ότι αποτελεί προτεραιότητα του κ. Αυγενάκη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους φανατικότερους υποστηρικτές των αθλητών µας και προσπαθεί να βρει τρόπους για να τους βοηθήσει. Ανάµεσα στα άλλα αποφάσισε να ζητήσει από τους πολίτες να ‘υιοθετήσουν’ τον αγαπηµένο τους αθλητή και να στηρίξουν την προσπάθειά του στον δρόµο για το Τόκιο. Επίσης, οι πρωταθλητές µας δε θα µείνουν… άστεγοι όταν θα κλείσει ο Άγιος Κοσµάς καθώς θα υπάρξει µετεγκατάσταση του αθλητικού κέντρου στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.
Έχετε συµπληρώσει έξι µήνες στην ηγεσία του ελληνικού αθλητισµού. Πόσο ενδιαφέρον έχει για εσάς, έξι µήνες µετά, η πρόκληση που λέγεται ελληνικός αθλητισµός;
Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µου εµπιστεύτηκε το Υφυπουργείο Αθλητισµού, βρέθηκα από την πρώτη ηµέρα µπροστά στην πρόκληση και στην ευχαρίστηση να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο τον αθλητισµό µας για να επιστρέψει τάχιστα σε εκείνα τα πρωταγωνιστικά επίπεδα που αρµόζουν στη χώρα µας. Η Ελλάδα, άλλωστε, είναι η κοιτίδα του αθλητισµού παγκοσµίως.

Τα προς επίλυση ζητήµατα που παραλάβαµε-και καθηµερινά ανακαλύπταµε νέα από την προβληµατική πολιτική της προηγούµενης κυβέρνησης- τόσο στον ερασιτεχνικό αθλητισµό, όσο και στον επαγγελµατικό, στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ο.κ. ήταν πάρα πολλά και αρκετά από αυτά χρειάζονταν τάχιστα λύσεις.
Η πρόκληση, όµως, ήταν και είναι µεγάλη και ενδιαφέρουσα. Έχουµε µπροστά µας τους Ολυµπιακούς και ΠαραΟλυµπιακούςΑγώνες, τη µεγαλύτερη αθλητική γιορτή κάθε τετραετίας. Και από την πλευρά µας προσπαθούµε για να βοηθήσουµε όσο το δυνατόν περισσότερο τις αθλήτριες και τους αθλητές µας, ώστε στο Τόκιο να παρουσιαστεί µία µεγάλη, αξιόµαχη και ικανή να πρωταγωνιστήσει οµάδα. Όπως αρµόζει, δηλαδή, στη χώρα που γέννησε τον αθλητισµό, που έκανε κτήµα όλου του κόσµου τα ολυµπιακά και αθλητικά Ιδεώδη, που η σηµαία της πάντα µπαίνει επικεφαλής στην έναρξη και στη λήξη των Αγώνων.
Η προσπάθεια, βέβαια, για ανάπτυξη κάθε πτυχής του αθλητισµού, ερασιτεχνικού, επαγγελµατικού, µαζικού, η οποία ουσιαστικά είναι ανάπτυξη της ίδιας της κοινωνίας, δεν είναι δυνατόν να σταµατά καµία στιγµή. Είναι διαρκής, όπως είναι και από τη φύση του ο αθλητισµός γεµάτος κίνηση και ενέργεια.
Ποια ήταν τα πρώτα προβλήµατα που αντιµετωπίσατε µε την έλευσή σας στην ηγεσία του Υφυπουργείου;
Ενδεικτικά θα σας πω. Ένα από τα πρώτα προβλήµατα που αντιµετωπίσαµε ήταν τα χρόνια ζητήµατα λειτουργίας του Εργαστηρίου Ελέγχου Ντόπινγκ του ΟΑΚΑ και γενικότερα το παραµεληµένο αυτό πεδίο στη χώρα µε την υπολειτουργία και του Εθνικού Συµβουλίου Καταπολέµησης του Ντόπινγκ, παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του WADA, του Παγκόσµιου Οργανισµού Αντιντόπινγκ. Από την προηγούµενη κυβέρνηση δεν είχαν γίνει οι απαιτούµενες ενέργειες συµµόρφωσης, όπως π.χ. η υπαγωγή του Εργαστηρίου στον Δηµόκριτο, η µετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε Οργανισµό κ.ά. Για το Εργαστήριο ενεργήσαµε τάχιστα, βγάλαµε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υπαγωγή του στον Δηµόκριτο, διαθέσαµε το ποσό των 2.000.000 ευρώ για τη στελέχωσή του και την αγορά σύγχρονων µηχανηµάτων, αλλά ήταν ήδη αργά και ο Παγκόσµιος Οργανισµός Αντιντόπινγκ ήρε την άδεια για έξι µήνες. Μετατρέψαµε ήδη το ΕΣΚΑΝ σε ανεξάρτητο οικονοµικά και διοικητικά Εθνικό Οργανισµό Καταπολέµησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), συναντηθήκαµε επανειληµµένως µε τoν WADA και νοµίζω ότι αποκαθιστούµε το κλονισµένο αίσθηµα εµπιστοσύνης τους απέναντι στη χώρα µας, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν είµαστε κυβέρνηση των λόγων, αλλά των έργων.
Άλλο, π.χ., θέµα που αντιµετωπίσαµε µόλις ανέλαβα το Υφυπουργείο ήταν οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες στην Πάτρα, που κινδύνευαν µε µαταίωση και µε διεθνή διασυρµό της χώρας µας. Είχαµε µόλις 40 ηµέρες περιθώριο για να σώσουµε τη διοργάνωση µε τη συµµετοχή 26 κρατών και περίπου 1.000 αθλητών, για την οποία δεν είχε προετοιµαστεί ούτε το 20%, παρότι είχαν ήδη ξοδευτεί περισσότερα από 4 εκατοµµύρια, σχεδόν όλος ο προϋπολογισµός. Τα καταφέραµε, µε τη νυχθηµερόν αφιλοκερδή προσπάθεια των ανθρώπων που επιστρατεύτηκαν ως Οργανωτική Επιτροπή και τη στήριξη των εκατοντάδων εθελοντών και αποσπάσαµε τα εύσηµα της ΔΕΜΑ.
Σε µία χώρα όπου το ποδόσφαιρο και το µπάσκετ µονοπωλούν το ενδιαφέρον, εσείς από την πρώτη στιγµή δηλώσατε ότι το υπουργείο δε θα είναι µόνο υπουργείο ποδοσφαίρου και µπάσκετ. Ποιες θεωρείται ότι είναι οι πιο βασικές ενέργειες που έχετε κάνει, µέχρι τώρα, για να αλλάξει αυτό το status;
Ναι, είναι Υφυπουργείο Αθλητισµού και όχι ποδοσφαίρου, όπως το αντιµετώπιζαν οι πρόσφατοι προκάτοχοί µου. Αθλητισµός δεν είναι µόνο το ποδόσφαιρο και το µπάσκετ. Σχεδόν κάθε εβδοµάδα κάποιος Έλληνας αθλητής από τα, δυστυχώς, µη διαδεδοµένα αθλήµατα θα εκπροσωπήσει τη χώρα µας σε κάποια διοργάνωση στο εξωτερικό, και θα µας κάνει υπερήφανους µε την προσπάθειά του και το ήθος του.
Από την πρώτη στιγµή που βρέθηκα σε αυτή τη θέση, µάλιστα, έδειξα ότι θα είµαι δίπλα σε όλους τους αθλητές µας. Τους εν ενεργεία και µη. Θέλησα να γνωρίσω τους ολυµπιονίκες µας, να τους πω και από κοντά ένα ακόµα «ευχαριστώ» και µε έκπληξη έµαθα ότι δεν το είχε κάνει κανένας από τους προκατόχους µου! Όλους αυτούς τους σπουδαίους αθλητές µας, που µας έχουν προκαλέσει ρίγη συγκίνησης κάθε φορά που η ελληνική σηµαία υψωνόταν σε στάδιο χώρας που διοργάνωνε Ολυµπιακούς Αγώνες. Τα συναισθήµατα που ένιωσα δεν περιγράφονται. Μιλούσα µαζί τους και ήταν σα να περνούσε από µπροστά µου η αθλητική ιστορία του τόπου µας. Αυτή, λοιπόν, την αθλητική ιστορία θα πρέπει αυτή οι αθλητές να την µεταλαµπαδεύσουν στη νέα γενιά.
Στόχος µας είναι οι αθλήτριες και οι αθλητές να συνεχίζουν να είναι πρωταγωνιστές, εφόσον το επιθυµούν και όταν θα αποχωρούν από την ενεργό δράση. Να υποστηριχθούν και να υποστηρίξουν τα αθλήµατά τους µε τα οποία διέπρεψαν. Να είναι δίπλα τους, να µεταφέρουν τη γνώση και την εµπειρία τους στους πιο νέους κι έτσι η «αλυσίδα» ανάπτυξης του κάθε αθλήµατος να είναι συνεχής. Να ανανεωθούν οι οµοσπονδίες, τα σωµατεία, να πνέει συνεχώς άνεµος προόδου.
Ετσι, στο πρώτο νοµοθέτηµα που κατέθεσα στη Βουλή, µε τον 4639/2019, βάλαµε όρια θητειών και ηλικίας στις διοικήσεις µε σεβασµό στην προσφορά ενός εκάστου. Όχι αυθαίρετα, αλλά ακολουθώντας τους διεθνείς κανόνες, της ΔΟΕ, εναρµονιζόµενοι και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή διακυβέρνηση στον αθλητισµό. Ψηφίσαµε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δηµιουργούν το περιβάλλον διοικητικής αναζωογόνησης κάθε αθλήµατος.
Ακόµη, προβλέψαµε στον νόµο τη δυνατότητα απόσπασης των ολυµπιονικών µας στη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού, από τις άλλες δηµόσιες υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν. Για να οργανωθεί ένα πρόγραµµα συνεχών επισκέψεων στα σχολεία και επαφών τους µε τη νέα γενιά. Είναι πρότυπα και τα έχει ανάγκη η κοινωνία µας. Η συναναστροφή µαζί τους θα περάσει τα µηνύµατα του κόπου, της υποµονής, της επιµονής, της αρετής, θα διαπαιδαγωγήσει, θα καλλιεργήσει ένα άλλο, καλύτερο πνεύµα που τόσο ανάγκη το έχουµε ως χώρα.
Επιπλέον, για τον ερασιτεχνικό αθλητισµό, επέστρεψαν τα φοροκίνητρα, πολύχρονο και δίκαιο αίτηµα. Δωρεές και χορηγίες προς τα αθλητικά σωµατεία, δηλαδή το «οξυγόνο» της ανάπτυξής τους, εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% επί του φορολογητέου εισοδήµατος. Και προσδοκώ ότι έτσι θα συνδεθεί ακόµα περισσότερο η κοινωνία µε τη βάση του αθλητισµού, τα σωµατεία. Θα αποκατασταθεί ο συνεκτικός δεσµός, θα βαδίσουµε εκ νέου στο ορθό µοντέλο βιωσιµότητας και προόδου, που δεν µπορεί επ’ ουδενί να είναι αποκλειστικά κρατικοδίαιτο…
Τέλος, για να επικρατεί διαφάνεια και λογοδοσία, δηµιουργήθηκε το πρόγραµµα «Χίλων», όπου µε απολύτως αξιοκρατικά και µετρήσιµα στοιχεία θα δίδονται από φέτος οι τακτικές επιχορηγήσεις στις οµοσπονδίες. Θα προσµετρούνται οι πραγµατικές δραστηριότητες, ο αριθµός σωµατείων και αθλητών, οι επιτυχίες τους, οι διοργανώσεις που πραγµατοποιούν, η απορροφητικότητα από την αγορά, τυχόν παρασπονδίες, γενικώς θα απεικονίζεται αντικειµενικά όλη η δραστηριότητά τους προτού αποφασιστεί η διάθεση των χρηµάτων των πολιτών σε κάθε µία απ’ αυτές.
Από τις πρώτες αθλητικές εκδηλώσεις που τιµήσατε µε την παρουσία σας, ως υφυπουργός Αθλητισµού, ήταν οι απονοµές του 56ου Ράλλυ Αιγαίου στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου. Μέχρι τότε δεν είχατε άµεση σχέση µε τον χώρο της ιστιοπλοΐας. Ποια συναισθήµατα σας προκάλεσαν η ιστορία του αγώνα και η αγάπη των ιστιοπλόων γι’ αυτόν;
Ναι, από τις πρώτες που παραβρέθηκα ως υφυπουργός Αθλητισµού ήταν η Τελετή Απονοµών του «56ου Ράλλυ Αιγαίου» στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου. Η ατµόσφαιρα θύµιζε γιορτή. Όλοι οι ιστιοπλόοι, όποια θέση και αν είχαν πήραν, ήταν νικητές γιατί συµµετείχαν σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία για περισσότερο από µισό αιώνα µεταφέρει τόσα µηνύµατα.
Τα χαρούµενα πρόσωπα του 90χρονου Στέλιου Μπόνα, του 89χρονου ναυάρχου ε/α Κωνσταντίνου Μανιουδάκη, του προέδρου του ΠΟΙΑΘ Ιωάννη Μαραγκουδάκη, που αποτελεί την ψυχή της διοργάνωσης, αλλά και τόσων νέων παιδιών, που θα µπορούσαν να ήταν εγγόνια των προαναφερόµενων, µε έκαναν να νιώσω σα να βρέθηκα κι εγώ πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό, στο Αιγαίο Πέλαγος.
Όπως έµαθα το Ράλλυ Αιγαίου είναι µία διοργάνωση που δεν έχει ποτέ υποστηριχθεί µε χρήµατα από το Υφυπουργείο και είναι η πρώτη διοργάνωση στην Ελλάδα που εισήγαγε τον θεσµό της χορηγίας. Πραγµατικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και εύχοµαι το Ράλλυ Αιγαίου να ξεπεράσει τον έναν αιώνα.
Το 2020 η χώρα µας θα διοργανώσει µέσω του Πανελληνίου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης τον Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα «Aegean 600». Πρόκειται για µία διοργάνωση που θα προβάλλει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο και εσείς από την πρώτη στιγµή δηλώσατε τη στήριξή σας. Πόσο σηµαντικό θα είναι για την Ελλάδα να καθιερωθεί ως θεσµός;
Το «Aegean 600» αποτελεί τη νέα προσπάθεια του ΠΟΙΑΘ. Οι διοργανώσεις των 600 µιλίων προσελκύουν κάποιους από τους καλύτερους ιστιοπλόους της ανοικτής θάλασσας από όλο τον κόσµο. Εύχοµαι να γίνει το ίδιο και στην ελληνική διοργάνωση. Πραγµατικά πρόκειται για µία σπουδαία προσπάθεια που, ήδη, έχει αρχίσει να διαφηµίζει, σε διεθνές επίπεδο, τη χώρα µας ως ιδανικό ιστιοπλοϊκό προορισµό. Η διαδροµή σχεδιασµένη, όπως λένε οι διοργανωτές «από ιστιοπλόους για ιστιοπλόους», θα περάσει δίπλα από κάποια από τα ωραιότερα νησιά µας σε µία πλεύση 600 ναυτικών µιλίων, χωρίς στάση.
Αυτή η διαδροµή περιλαµβάνει πολλές ιστιοπλοϊκές προκλήσεις, ενώ ο αθλητής που θα έρθει από το εξωτερικό φεύγοντας θα πάρει µαζί του εικόνες από την παράκτια γραµµή της Σαντορίνης, της Ρόδου, της Πάτµου, της Μήλου, της Μυκόνου κλπ. Αυτοί θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές διαφήµισης και οι εικόνες µέσα από τα social media θα ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσµο.
Ναι, πιστεύω ότι θα είναι πολύ σηµαντικό για την Ελλάδα να καθιερωθεί αυτός ο αγώνας γιατί πέρα από τα αθλητικά, τουριστικά και περιβαλλοντικά µηνύµατα θα µεταφέρει και εθνικά µηνύµατα καθώς η διαδροµή περνάει από το Αγαθονήσι και άλλα ακριτικά νησιά µας.
Το υπουργείο σας ασχολείται µε όλα τα αθλήµατα. Υπάρχει ειδικός προγραµµατισµός, σχεδιασµός για την ιστιοπλοΐα;
Πέρα από όσα σας ανέφερα νωρίτερα ως πλαίσιο δράσεων για τον ερασιτεχνικό αθλητισµό, να προσθέσω τη µεγάλη προσπάθεια για την αναβάθµιση και τον εκσυγχρονισµό, ενεργειακό και σε υλικοτεχνικές υποδοµές, των υφιστάµενων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και την στήριξη σε κάθε προσπάθεια δηµιουργίας νέων. Τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του το Υφυπουργείο Αθλητισµού δεν συγκρίνονται µε εκείνα του παρελθόντος, δυστυχώς. Π.χ., ο προϋπολογισµός για το 2020, που είναι και ολυµπιακό έτος, ανέρχεται σε 52 εκατοµµύρια κι όπως αντιλαµβάνεστε απόλυτη προτεραιότητα έχει η ολυµπιακή προετοιµασία για το µεγάλο ραντεβού στο Τόκιο.
Όµως, µε όλες µας τις δυνάµεις και µε συνδυασµένες κινήσεις προτρέπουµε τις συνεργασίες µε τον ιδιωτικό τοµέα. Προσπαθούµε να κάνουµε πράξη, έστω και 16 χρόνια µετά από τους Αγώνες στην Αθήνα, την αξιοποίηση των ολυµπιακών εγκαταστάσεων προς ωφέλεια όλων. Ήδη, π.χ., το Ολυµπιακό Κλειστό στα Άνω Λιόσια θα αξιοποιηθεί µεν από την ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά µε παράλληλη διατήρηση των ερασιτεχνικών οµοσπονδιών που ήδη στεγάζονταν εκεί.
Επιπλέον, τις επόµενες ηµέρες θα υπογράψουµε το µνηµόνιο συνεργασίας µε τη LAMDADevelopmentγια το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσµά. Διασφαλίζουµε την πλήρη µετεγκατάστασή του στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Χωρίς να διαταραχθεί καθόλου η αθλητική συνέχεια. Για κάθε εγκατάσταση που θα ολοκληρώνεται, τότε και µόνο τότε θα κλείνει η αντίστοιχη στον Άγιο Κοσµά και το άθληµα που τη χρησιµοποιεί θα µετακοµίζει στους νέους σύγχρονους χώρους.
Όσο για την ιστιοπλοΐα, ειδικότερα, ανταποκρινόµαστε στο µέτρο του δυνατού στα αιτήµατα των σωµατείων για ενίσχυση των διασυλλογικών αγώνων τους ή και µεγαλύτερων διοργανώσεων που αναλαµβάνουν. Ο Ναυτικός Όµιλος Καλαµακίου, ο Ναυτικός Όµιλος Γαζίου, ο Ναυτικός Όµιλος Θεσσαλονίκης, µε το Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Tornado, το Πανελλήνιο Ανοιχτής Θάλασσας, το OptimistTeamRace, µπορούν να σας το επιβεβαιώσουν.
Σε κάποιες κατηγορίες οι Έλληνες ιστιοπλόοι πρωταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο. Δυστυχώς όµως, νέοι αθλητές που διακρίνονται διεθνώς αναγκάζονται να σταµατήσουν, καθώς δε µπορούν από οικονοµικής πλευράς να µείνουν στον χώρο. Θα µπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να στηρίζεται η ελπιδοφόρα νέα γενιά στην ιστιοπλοΐα και όχι µόνο;
Όχι µόνο στην ιστιοπλοΐα αλλά σε όλα τα αθλήµατα πρέπει να στηρίζεται η νέα γενιά των αθλητών, γιατί αυτή αποτελεί το µέλλον. Στόχος µας, σας το είπα και νωρίτερα, είναι να βρισκόµαστε δίπλα στους αθλητές µας µε κάθε δυνατό τρόπο. Και προς επίρρωση, να σας αποκαλύψω ότι ως τα µέσα Φεβρουαρίου θα είναι έτοιµη µια µεγάλη καµπάνια, ένα πρόγραµµα «υιοθεσίας» των αθλητριών και των αθλητών µας που θα πάνε στο Τόκιο. Πρόγραµµα προτροπής, όχι µόνο για εταιρίες και σπόνσορες, αλλά στον καθένα και στην καθεµία από εµάς, για να τους στηρίξει οικονοµικά. Συµβολικά ή και µε µεγαλύτερα ποσά. Χρήµατα που µε απόλυτα διαφανείς διαδικασίες θα κατανεµηθούν σ’ αυτούς, αλλά και στα σωµατεία τους.
Θα προσπαθήσουµε να καλλιεργήσουµε µια κουλτούρα στην ελληνική κοινωνία, συµµετοχής στην προσπάθειά τους. Να τους σταθούµε ηθικά, να κοπιάσουµε µαζί τους, να τρέξουµε, να κολυµπήσουµε, να παλέψουµε κι εµείς µε τα κύµατα. Να συµβάλουµε, να βάλουµε το λιθαράκι µας στην όποια θέση της τελικής κατάταξης θα πάρουν. Να τους σπρώξουµε ως το βάθρο. Να πανηγυρίσουµε όλοι µαζί. Αυτό πρέπει να είναι συνεχώς το πνεύµα που θα µας διέπει: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.