Ο “Ιστιοπλοϊκός Κόσµος” µε το άγγελµα τις απώλειας του Γιώργου Ανδρεάδη θεώρησε υποχρέωσή του να ανατρέξει σε πηγές ώστε να δηµοσιεύσει ένα µικρό, ανάλογα µε την τεράστια προσφορά του ιδίου στην ελληνική και διεθνή ιστιοπλοΐα αφιέρωµα, έτσι ώστε να τιµήσει τη διαχρονική παρουσία του σε αυτό που όλοι αγαπάµε. Την Ιστιοπλοΐα στην οποία και αφιέρωσε τη ζωή του.
Ο Γιώργος Ανδρεάδης γεννήθηκε στην Αθήνα και µεγάλωσε στην Ελλάδα. Τελείωσε το λύκειο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο της Γενεύης. Η αγάπη του για τη θάλασσα ήταν εµφανής από νεαρή ηλικία και αυτό τον οδήγησε να γίνει ένας παθιασµένος και αφοσιωµένος ιστιοπλόος. Πήρε µέρος στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 1968 και του 1976, διαγωνιζόµενος στις κατηγορίες, FD και Soling, και από τότε και για 50 χρόνια συµµετέχει διαρκώς σε µία ευρεία γκάµα διεθνών διοργανώσεων.
Γεννηµένος σε ένα τόπο που περιβάλλεται από νερό και που εκτείνεται σε ένα αρχιπέλαγος, ο Γιώργος Ανδρεάδης συνειδητοποίησε πολύ νέος ότι ήθελε να γίνει ιστιοπλόος. Επιτεύγµατα, καινοτοµία και υπηρεσία καθόρισαν την καριέρα του στο άθληµα.
Από µικρή ηλικία ξεκίνησε να κάνει ιστιοπλοΐα και συµµετείχε σε σηµαντικές διοργανώσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, πραγµατοποιώντας τελικά το όνειρό του να πάρει µέρος στους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968. Για τα επόµενο 50 χρόνια αγωνίστηκε, νίκησε, οργάνωσε και βοήθησε το άθληµα της ιστιοπλοΐας να αναπτυχθεί στην πατρίδα του και παντού στον κόσµο. Η καριέρα του ήταν καθοριστική στο να γίνει η ιστιοπλοΐα στην Ελλάδα ένα από σηµαντικότερα αθλήµατα, µε αποκορύφωµα τη συµβολή του στην ανάδειξη ολυµπιακών και παγκόσµιων πρωταθλητών και την ενεργή εµπλοκή του στο να παραµείνει η ιστιοπλοΐα ζωτικό µέρος του ολυµπιακού προγράµµατος. Ο Γιώργος Ανδρεάδης σύντοµα συνειδητοποίησε ότι µία αθλητική δραστηριότητα όπως η ιστιοπλοΐα, που είναι πολυεπίπεδη στο να την προσεγγίσεις, και που περικλείει ευρείες ηλικιακές οµάδες καθώς και οµάδες διαφορετικών ικανοτήτων, είναι κάτι περισσότερο από ένα άθληµα. Είναι ζωντανό µέρος του ανθρώπινου πολιτισµού, από τότε που οι πρώτες ξύλινες βάρκες επεδίωξαν να αξιοποιήσουν τον άνεµο µε τα ιστία τους και να πάνε να εξερευνήσουν τον κόσµο, πριν χιλιετίες. Αυτός ο παθιασµένος τρόπος σκέψης ήταν πίσω από τη δηµιουργία της αγωνιστικής οµάδας Αταλάντη το 1974. Ήταν µία οµάδα που διεύθυνε ενεργά ο Γιώργος Ανδρεάδης, και η οποία µέχρι και σήµερα έχει γίνει συνώνυµο της αριστείας στο άθληµα, προωθώντας τις αξίες της ιστιοπλοΐας για πάνω από 50 χρόνια τώρα. Δεκαετίες ιστιοπλοϊκής εµπειρίας και επαφές σε όλο τον κόσµο είχαν επιτρέψει στον Γιώργο Ανδρεάδη να φέρει µεγάλα ιστιοπλοϊκά γεγονότα στην πατρίδα του, να συνδέσει την οµάδα της Αταλάντης µε κάποια από τα µεγαλύτερα ταλέντα της ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα και συγχρόνως να προάγει την αριστεία και την καινοτοµία στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Πάνω από όλα, ο Γιώργος Ανδρεάδης είχε συµβάλει κατά τη διάρκεια των χρόνων – όχι µόνο µέσα από τους ρόλους του στη διοίκηση της ιστιοπλοΐας – στην οργάνωση και τη διαχείριση της εικόνας του αθλήµατος, καθώς και στο να επιτευχθεί µία ευρύτερη αναγνώριση για το άθληµα της ιστιοπλοΐας. Το όραµα του Γιώργου Ανδρεάδη και της αγωνιστικής οµάδας Αταλάντη ήταν ενός αθλήµατος που εξελίσσεται συνεχώς, ενώ οι θεµελιώδεις αξίες του παραµένουν ίδιες: η εξερεύνηση και η απόλαυση της θάλασσας, η εξερεύνηση κάθε περιοχής όπου µπορεί να πλεύσει κανείς, από ένα κοραλλιογενή ύφαλο µέχρι µία πλατιά, φιλόξενη οδό νέων εµπειριών.
Επίσης, µέσα στα χρόνια, υπηρέτησε το άθληµα που αγαπούσε από διάφορες θέσεις σε όλα τα κλιµάκια της διοίκησης της ιστιοπλοΐας. Ο Γιώργος Ανδρεάδης εξελέγη Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οµοσπονδίας Ιστιοπλοΐας (ISAF) στη Γενική της Συνέλευση στις 10 Νοεµβρίου 2012 και εργάστηκε ως µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της για την τετραετία Νοέµβριος 2012-Νοέµβριος 2016.
Πίστευε ότι ο πιο σηµαντικός ρόλος που µπορεί να εκπληρώσει η ISAF, ως Διεθνής Οµοσπονδία, ήταν η ηγεσία και η συνεργασία µε τα µέλη, ώστε να ενδυναµώσει την ενότητα εντός της οικογένειάς της. Έτσι αισθανόµενος το πάθος για το ρόλο της Διεθνούς Οµοσπονδίας Ιστιοπλοΐας στην ηγεσία και τη διακυβέρνηση του αθλήµατος έθεσε µία σειρά από στόχους και θα ήθελε να δει την ISAF, τώρα πλέον World Sailing, να γίνει πιο δυναµική και διαυγής, ικανή να ανταποκριθεί στις αυξανόµενες πιέσεις που απαιτούνται από την Οµοσπονδία Ολυµπιακών Αθληµάτων.
ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ*
Βραβεύτηκε το 2016 µε το βραβείο Beppe Croce την ανώτερη τιµή της World Sailing σε ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ιστιοπλοΐα.
Βραβεύτηκε το 2010 µε το βραβείο του Ολυµπιακού Τάγµατος της Διεθνούς Ολυµπιακής Επιτροπής ( ΔΟΕ ).
Υπήρξε µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Επιτροπής Υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του 1996.
Μέλος της Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής ( 1980 – 1984 ).
Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συµβουλίου της Παγκόσµιας Ένωσης Συµµετασχόντων σε Ολυµπιακούς Αγώνες.
Αρχηγός της Ελληνικής Ολυµπιακής Οµάδας ιστιοπλοΐας στη Μόσχα (Tallin) το 1980.
Μέλος της εκτελεστικής Επιτροπή της ISAF, στους Ολυµπιακούς Αγώνες Sydney 2000.
Ολυµπιακοί Αγώνες της Ατλάντα (Savana) το 1996 και της Βαρκελώνης το 1992. Πρόεδρος της Ιστιοπλοϊκής Επιτροπής Καταµετρήσεων.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ *
Οκτώ φορές Πρωταθλητής Ευρώπης στη Διεθνή κατηγορία Lighting µεταξύ 1966-1993.
Νικητής στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας µισού Τόνου το 1982 και 1983.
Δεύτερη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Διεθνούς Κατηγορίας J24.
Τρίτη θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας ILC 40 του 1996.
Νικητής στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα στην κατηγορία ORCi του 2009.
Νικητής στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας IMS του 2006.
Νικητής στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας Ενός Τόνου το 2001.
Δεύτερη θέση στο Παγκόσµιο πρωτάθληµα της κατηγορίας Ενός Τόνου το 2000.
Δεύτερη θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας Ενός Τόνου το 1999.
Τρίτη θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα της κατηγορίας Farr 40 του 2000.
Νικητής στο 47o Ράλλυ Αιγαίου του 2010.
* Οι ανωτέρω βραβεύσεις και συµµετοχές σε οργανισµούς, αλλά και οι διακρίσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό, είναι µία µικρή επιλογή από τις εκατοντάδες που είχε ως ιστιοπλόος παγκοσµίου κλάσεως και αλλά και ως εξέχουσα προσωπικότητα στην 50χρονη πορεία του στο άθληµά µας.