Στη μνήμη του σύγχρονου Οδυσσέα, του Γιόραν Σιλντ, 40 ιστιοπλοϊκά πληρώματα συγκεντρώθηκαν στο πανέμορφο Λακκί της Λέρου και άνοιξαν πανιά στο πέλαγος που τόσο αγάπησε ο διάσημος Φιλανδός συγγραφέας και ιστορικός τέχνης. H εφετινή, όγδοη διοργάνωση, συνέπιπτε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιόραν Σιλντ, οπότε η ρεγκάτα ήταν και επετειακή. Στη διοργάνωση πήραν μέρος 40 σκάφη και 250 ιστιοπλόοι από 10 χώρες.

Τα ιστιοπλοϊκά άνοιξαν πανιά από το Λακκί με προορισμό τους Λειψούς, αλλά η πρωτοφανής μπουνάτσα που υπήρχε εκείνες τις ημέρες στο Αιγαίο Πέλαγος δε βοήθησε τους ιστιοπλόους και, έτσι, η ιστιοδρομία δεν ολοκληρώθηκε. Τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα γραφικά ταβερνάκια του νησιού και να απολαύσουν τους παραδοσιακούς μεζέδες.
Η επόμενη ημέρα περιλάμβανε ιστιοδρομία από τους Λειψούς μέχρι το Πυθαγόρειο της Σάμου και ο Αίολος, έστω και διστακτικά, έκανε το χατίρι των ιστιοπλόων του 8ου Διεθνή Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Ανοικτής Θάλασσας “Goran Schildt Regatta”. Τα σκάφη έδεσαν στη μαρίνα του νησιού και το βράδυ τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να μυηθούν σε νησιώτικους χορούς από τοπικό συγκρότημα. Μάλιστα, χάρη στην πρωτοβουλία του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, γεύτηκαν τα εξαιρετικά σαμιώτικα κρασιά.
Η ιστιοδρομία Σάμος – Πάτμος ξεκίνησε και αυτή μετ΄ εμποδίων εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατούσε στην περιοχή. Ύστερα από πολλές προσπάθειες της Επιτροπής Αγώνων η εκκίνηση δόθηκε, περίπου, 15 ν.μ. από το Πυθαγόρειο και ύστερα από μία κοπιαστική ιστιοδρομία τα σκάφη έδεσαν στο Νησί της Αποκάλυψης. Το βράδυ οι ιστιοπλόοι συμμετείχαν σε νησιώτικο πανηγύρι.
Ο Αίολος θέλησε οι ιστιοπλόοι, Σκανδιναβοί στην πλειοψηφία, να φύγουν από την Ελλάδα με ωραίες αναμνήσεις και, έτσι, άνοιξε τον ασκό του με αποτέλεσμα τα σκάφη να διανύσουν γρήγορα τα ναυτικά μίλια που χωρίζουν την Πάτμο από τη Λέρο και το βράδυ να παρευρεθούν στην ωραία τελετή απονομών που είχε ετοιμάσει ο Ναυτικός Όμιλος Λέρου στους κήπους των εγκαταστάσεών του. Υπό τους ήχους της λύρας, του λαούτου, αλλά και του μπουζουκιού διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.
«Το 2016 συμμετείχαν 25 ιστιοφόρα. Εφέτος οι συμμετοχές αυξήθηκαν κατά 15 σκάφη. Αυτό μας γεμίζει ευθύνες διότι οι περισσότεροι από τους αγωνιζόμενους είναι ξένοι και θέλουμε να φύγουν από τη χώρα μας με ωραίες εικόνες, τόσο στη θάλασσα, όσο και στη στεριά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στην πρόκληση», δήλωσε ο Αλέξης Χαραλαμπίδης, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Λέρου, ενώ η σύζυγος του Γιόραν Σιλντ, η Κριστίν Σιλντ, η οποία μένει τους περισσότερους μήνες του χρόνου στην αγαπημένη της Λέρο, πρόσθεσε: «Ήταν πολύ ωραία. Όλοι είναι ενθουσιασμένοι. Είμαι συγκινημένη γιατί ο αγώνας στη μνήμη του Γιόραν έχει γίνει θεσμός και κάθε χρόνο μεγαλώνει ως διοργάνωση».
Διοργανωτές της ρεγκάτας ήταν ο Ναυτικός Όμιλος Λέρου και το Ίδρυμα “Goran Schildt” και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα με τον αγώνα λειτούργησε, στο Λακκί, και έκθεση με φωτογραφίες του διάσημου συγγραφέα που είχε τίτλο “Ταξίδια στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Τα αποτελέσματα της γενικής κατάταξης:


Open Class
1. Αquavit (Τουρκία, κυβ.: Selcuk Borgkci)  45 β.π.
2. Robust (Τουρκία, Lennart Korigson)  48 β.π.
3. Phebe (Γαλλία, Paolo Bontafeuri) 51 β.π.


Previous Post Next Post