1851 – 2017: 166 Χρόνια ιστιοπλοϊκών μονομαχιών. To κύπελλο στους Νεοζηλανδούς!

Το Άγιο Δισκοπότηρο’ της ιστιοπλοΐας και ένα από τα σημαντικότερα κύπελλα στην ιστορία του αθλητισμού στον πλανήτη, επιστρέφει μετά από 17 χρόνια στη Νέα Ζηλανδία.
Με σκορ 7 – 1 οι ακαταμάχητοι και μοναδικοί Νεοζηλανδοί κατατρόπωσαν τους Αμερικανούς και πήραν στο νησί τους το βαρύτιμο κύπελλο. Οι ιστιοδρομίες του 35ου America’ s Cup έγιναν στις Βερμούδες, 9.135 ναυτικά μίλια μακριά από τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό φυσικά δεν εμπόδισε τους ανθρώπους που η ιστιοπλοΐα είναι δεύτερη φύση τους, τους ανθρώπους που έχουν κερδίσει τα πάντα που έχουν να κάνουν με πανί και ιστιοπλοΐα πάνω στον πλανήτη γη, τους ανθρώπους που πορεύονται ως μία γροθιά σε κάθε ιστιοπλοϊκή διοργάνωση. Οι Νεοζηλανδοί, που η ιστιοπλοΐα είναι για αυτούς εθνικό άθλημα, μπήκαν δυναμικά από την πρώτη κούρσα, ρισκάραν και έδειξαν ότι είχαν πάει αποφασισμένοι να πάρουν το τρόπαιο, χωρίς να δεχτούν ούτε λεπτό την αμφισβήτηση των αντιπάλων τους, και τα κατάφεραν.
Την περιοχή των αγώνων στις Βερμούδες επέλεξε η αμερικανική ομάδα που υπερασπιζόταν το κύπελλο, ώστε οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι εγκαταστάσεις στη στεριά να ευνοούν τα τεράστια Catamaran, που είχαν 15 μέτρα μήκος, 8,48 μέτρα πλάτος, 24 μέτρα ύψος καταρτιού, ζύγιζαν περίπου 2.400 κιλά και είχαν ως μέγιστη πιθανή ταχύτητα τους 50 κόμβους. Η επιλογή του τόπου διεξαγωγής των αγώνων ευνόησε τους διοργανωτές και ως προς τις καιρικές συνθήκες αφού οι ιστιοδρομίες διεξήχθησαν όπως αναμενόταν με μέτριους ανέμους και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ως προς αυτόν τον τομέα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στον δύσκολο και απαιτητικό αγώνα του 35ου America’s Cup, συμμετείχαν έξι ομάδες. Οι Γάλλοι με το σκάφος Groupama Team France και κυβερνήτη τον Franck Cammas, οι Ιάπωνες με το σκάφος Soft Bank – Team Japan και κυβερνήτη τον Dean Barker, οι Σουηδοί με το σκάφος Artemis Racing και κυβερνήτη τον Nathan Outteridge, οι Βρετανοί με το σκάφος Land Rover – BAR και κυβερνήτη τον Sir Ben Ainslie, οι Νεοζηλανδοί με το σκάφος Emirates Team New Zealand και κυβερνήτη τον Peter Burling και τέλος οι Αμερικανοί με το σκάφος Oracle – Team USA με κυβερνήτη τον Jimmy Spithill, που ήταν και ο κυβερνήτης του αμερικανικού σκάφους το 2013 στο 34ο America’s Cup όταν οι Αμερικανοί γύρισαν το σκορ από 1- 8 εναντίον τους, σε 9 -8 και κατέκτησαν τη νίκη μέσα στο San Francisco.Το 36ο America’s Cup θα γίνει στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας το 2021!

Peter Burling
Κυβερνήτης Emirates Team New Zealand
Ο εικοσιεξάχρονος Νεοζηλανδός ιστιοπλόος που έχει κερδίσει τα δύο από τα τρία σημαντικότερα ιστιοπλοϊκά events του πλανήτη πριν καν πατήσει τα 30!
To καλοκαίρι του 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Rio, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ολυμπιακή κατηγορία του 49er, μαζί με τον Blair Tuke. To 2017 ξανά μαζί με τον Blair Tuke που ήταν ο trimmer στο Catamaran κέρδισε το 35o America’s Cup, ως κυβερνήτης του Emirates – Team New Zealand. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά την τεράστια επιτυχία στις Βερμούδες, το μόνο τρόπαιο που του έχει απομείνει είναι αυτό του Volvo Ocean Race, που ίσως αργότερα θα προσπαθήσει να προσθέσει στη συλλογή του. Για την ώρα θα προσηλωθεί στην ολυμπιακή κατηγορία του 49er για το Tokyo 2020 και φυσικά ελπίζει να παραμείνει ως το κεντρικό πρόσωπο στο 36ο America’s Cup του 2021, όταν οι Νεοζηλανδοί θα υπερασπιστούν το κύπελλο μέσα στη χώρα τους.
Ο Πάνος Δημητρακόπουλος ασχολείται με την ιστιοπλοΐα από το 1974 με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του στις κατηγορίες, Optimist, Windsurfing και Laser. Έχει κερδίσει το Ράλλυ Αιγαίου δυο φορές στην κατηγορία I.O.R. ως πλήρωμα του σκάφους Col-X-Cool και είναι ιδρυτής της εταιρείας Paralos Events & Design που έχει την ευθύνη επικοινωνίας του Ράλλυ Αιγαίου από το 2000 έως σήμερα. Ταυτόχρονα έχει διατελέσει υπεύθυνος επικοινωνίας σε μία σειρά από Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανοικτής Θαλάσσης που οργανώθηκαν στην Ελλάδα. Ασχολείται με την δημοσιογραφία στην ιστιοπλοΐα από το 1982 ξεκινώντας από το περιοδικό Γιώτιγκ & Θάλασσα, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος στον Αντέννα και στις 24ώρες ενώ αρθρογραφεί στον ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟ ΚΟΣΜΟ από το τεύχος 13. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει πτυχίο προπονητού Ιστιοπλοΐας Γ’ κατηγορίας από την Γ.Γ. Αθλητισμού
Previous Post Next Post