29η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα Ιονίου 2018

Με µία πλούσια τελετή λήξης στο Ληξούρι, αντάξια της φετινής πετυχηµένης διοργάνωσης και της κεφαλλονίτικης φιλοξενίας, ολοκληρώθηκε η 29η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Εβδοµάδα Ιονίου.

Τον τόνο έδωσε η ιδιαιτερότητα του τοπίου, οι ληξουριώτικες καντάδες και το κάδρο έκλεινε µε το λιµάνι γεµάτο από τα σκάφη του αγώνα, ενώ την τελετή λήξης τίµησαν µε την παρουσία τους, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισµού των Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας-Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκονας, ο δήµαρχος του νησιού κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου κ. Αλέξης Μοσχονάς, ο Γραµµατέας της Επιτροπής Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας κ. Γιάννης Καλατζής, ο κυβερνήτης του σκάφους συνοδείας του Π.Ν. πλωτάρχης Π.Ν. Αντώνης Σατζέλλης, εκπρόσωπος του Λιµεναρχείου και µία ιστορική µορφή της ελληνικής ωκεανοπορίας ο κ. Αντώνης Βασιλειάδης, ο πρώτος Έλληνας που διέσχισε τον Ατλαντικό σε µοναχικό πλου. Επίσης, παρόν έδωσαν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών οµίλων του Ράλι Ιονίου, φίλοι αλλά και συντελεστές της φετινής διοργάνωσης, όπως ο Βασίλης Ρουχωτάς πρώην δήµαρχος Παλικής.

Μετά την απονοµή των επάθλων του Ράλι Ιονίου ακολούθησε η απονοµή του παράλληλου ιστιοπλοϊκού αγώνα “Juan de Fuca”, που διοργάνωσε ο Ναυτικός Όµιλος Κεφαλονιάς-Ιθάκης, µε τη συγγραφέα Ευρυδίκη Λειβαδά-Ντούκα να κάνει αναφορά στον µεγάλο Κεφαλλονίτη εξερευνητή. Την τελετή έκλεισε η βράβευση του κ. Αντώνη Βασιλειάδη και κεφαλλονίτικες καντάδες.

Η φετινή διοργάνωση του Ράλι Ιονίου ήταν επιτυχηµένη και χαρακτηρίστηκε από ιστιοπλοϊκές διαδροµές οι οποίες ανέδειξαν µε τον καλύτερο τρόπο τους ιστιοπλοϊκούς δρόµους του Ιονίου, µε καιρικές συνθήκες ιδανικές, αφού µετά από παρατεταµένη αστάθεια ο καιρός επέστρεψε στις συνήθεις για την εποχή συνθήκες, δηλαδή µελτέµι στο Αιγαίο και δυτικοί στο Ιόνιο.

Η 1η παράκτια διαδροµή του Πατραϊκού ήταν µία ευχάριστη πρόγευση αγωνιστικά, µε τον ανατολικό τοπικό άνεµο να δίνει ευκαιρία για τακτικές (η στεριά σε συνδυασµό µε το ρεύµα έδινε πλεονέκτηµα) και ευθύς εξαρχής να προµηνύει µία µάχη για τις πρώτες θέσεις.

Η 2η διαδροµή προς τη Ζάκυνθο ήταν µία δύσκολη διαδροµή για τα πιο αργά σκάφη, αφού οι ασθενείς δυτικοί άνεµοι έπεσαν το βράδυ, αναγκάζοντας ορισµένα να εγκαταλείψουν, µε το µεγαλοπρεπές Νixie (Χ-50) να παίρνει την κανονιά στις 20:00 και το τελευταίο σκάφος να µπαίνει στο λιµάνι στις 08:30 την εποµένη.

Η 3η διαδροµή από τη Ζάκυνθο στο Ληξούρι ικανοποίησε όλους µε τον µαΐστρο να φέρνει και ανακατατάξεις, αφού όποιος κρατήθηκε κοντά στην Κεφαλονιά δεν πήρε αυτό που ανέµενε.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή και το Σάββατο, στον κόλπο του Ληξουρίου σε συνθήκες ιδανικές για ιστιοπλοΐα διεξήχθησαν όρτσα-πρύµα, µε τις διαδροµές να µετρούν για τον τοπικό αγώνα “De Fuca” και για την 4η διαδροµή του Ράλι Ιονίου.

Συνολικά 33 σκάφη και 170 ιστιοπλόοι συµµετείχαν σε 2 κατηγορίες, µε το “Allegoria” και το “Απήδαλος Ναυς-International Maritime Services” να παίρνουν το επαµειβόµενο κύπελλο στην κατηγορία ORC International και ORC Club αντίστοιχα.

Στη γενική κατάταξη ORC INTL:

 1. ALLEGORIA, Ν.Ο.Δελφιναρίου
 2. BIDOURIK, Ι.Ο.Πατρών
 3. CHRISTINA II-MARISPOND HELLAS, ΠΟΙΑΘ

Στην 1η κατηγορία ORC CLUB:

 1. ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ-INTERNATIONAL
  MARITIME SERVICES
  , Ν.Ο.Ε.
 2. NIXIE, Ν.Ο.Λευκάδος
 3. ΑΘΗΝΑ, Ν.Α.Ο. Βούλας

Στη 2η κατηγορία ORC CLUB:

 1. ΤΟΛΜΗ, Ι.Ο.Νοτίου Ελλάδος
 2. ΕΧ-ΑΝΙΜΟ, Α.Ν.Ο. Ζακύνθου
 3. HARRISON, Ν.Ο. Αιγίου “Ποσειδών”

Στην OVERALL της κατηγορίας ORC CLUB:

 1. ΑΠΗΔΑΛΟΣ ΝΑΥΣ-INTERNATIONAL
  MARITIME SERVICES
  , Ν.Ο.Ε.
 2. NIXIE, Ν.Ο. Λευκάδος
 3. ΤΟΛΜΗ, Ι.Ο.Νοτίου Ελλάδος

Και δεν υπάρχει πιο ασφαλές κριτήριο επιτυχίας µίας διοργάνωσης, από το πλήθος εκείνων που επένδυσαν σε αυτήν και είναι οι φορείς και οι χορηγοί.

Εκ µέρους της Οργανωτικής Επιτροπής επιθυµούµε να ευχαριστήσουµε όλους αυτούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, τα πληρώµατα, τις επιτροπές, το Υπουργείο Τουρισµού που έθεσε τον αγώνα υπό την αιγίδα του, το Πολεµικό Ναυτικό για την αδιάκοπη παρουσία του µε σκάφος συνοδείας, την πυραυλάκατο «Σηµ. Καβαλούδης», την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη συνδιοργάνωση, το Λιµενικό Ταµείο Κεφαλληνίας-Ιθάκης, τις δηµοτικές αρχές της Πάτρας, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, το Επιµελητήριο Κεφαλληνίας-Ιθάκης και τους χορηγούς :

 • Τη Διώρυγα Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ. Α.Ε.)
 • Τον χορηγό του Ι.Ο.Πατρών «SUPER CARGO, Yacht Special Transport»
 • Την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ασφάλειες
 • Την IONIAN DIAMOND MARITIME, επισκευές – συντηρήσεις σκαφών
 • Την ΕΥ SAILING, Θεµατικά ιστιοπλοϊκά ταξίδια
 • Τη ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Cruises
 • Τα Ιχθυοτροφία Κεφαλονιάς
 • Το Οινοποιείο ΣΚΛΑΒΟΣ
 • Και τον κ. Βασίλη Ρουχωτά για την πολύτιµη βοήθειά του.

Τελικά αποτελέσµατα 29ης Διεθνής Ιστιοπλοϊκής Εβδοµάδας Ιονίου 2018:

ORCi

 1. ALLEGORIA µε κυβερνήτη τον Ιωάννη Αργυράκη
 2. BIDOURIK µε κυβερνήτη τον Philip Corbett
 3. CHRISTINA II – MARISPOND HELLAS µε κυβερνήτη τον Σπύρο Κανάρη

ORC Club

 1. APIDALOS NAFS – INTERNATIONAL MARITIME SERVICES µε κυβερνήτη τον Παύλο Κούρκουλο
 2. ΝΙΧΙΕ µε κυβερνήτη τον Francis Verbeiren
 3. TOLMI µε κυβερνήτη τον Ιωάννη Σαραντόπουλο
Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post