14ο Global MBA Trophy

Η εναλλακτική αγωνιστική ιστιοπλοΐα που ξεφεύγει από τον στενό τοπικό κύκλο που έχουµε συνηθίσει, φαίνεται πως γίνεται όλο και δηµοφιλέστερη.

Αγώνες όπως το Posidonia Cup που διοργανώνεται από το 2000 στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια, έχουν γίνει εξαιρετικά δηµοφιλείς, πολύ ανταγωνιστικοί και το κυριότερο, έχουν κάνει άνοιγµα προς νέους ανθρώπους, εκτός του χώρου µας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας άλλος αγώνας που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό, είναι το Global MBA Trophy.

Το Global MBA Trophy είναι ένας διεθνής θεσµός που διοργανώνεται από το βρετανικό London Business School και περιλαµβάνει ιστιοπλοϊκούς αγώνες σε διάφορα µέρη του κόσµου στους οποίους λαµβάνουν µέρος οι απόφοιτοι των καλύτερων διεθνών σχολών διοίκησης επιχειρήσεων.

Σαν διοργάνωση περιλαµβάνει πολύ περισσότερα από ιστιοπλοϊκούς αγώνες, όπως κοινωνικές εκδηλώσεις, οµιλίες, δείπνα, δράσεις κ.λπ. που στόχο έχουν κυρίως να φέρουν κοντά τους απόφοιτους των σχολών από όλο τον κόσµο, µε προοπτική συνεργασίας ή έστω ακόµα και απλής κοινωνικής επαφής. Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι φυσικά µέσω της ιστιοπλοΐας, γι’ αυτό και περιλαµβάνεται στο πρόγραµµα.

Οι ιστιοπλοϊκοί αυτοί αγώνες περιλαµβάνουν κυρίως διεθνείς συµµετοχές από έµπειρους και λιγότερο έµπειρους ιστιοπλόους που όµως µοιράζονται παράλληλη επαγγελµατική πορεία. Οι δεσµοί µεταξύ των αποφοίτων είναι αρκετά ισχυροί, γι’ αυτό και αγωνίζονται υπό τα εµβλήµατα των πανεπιστηµίων τους. Και ο συναγωνισµός είναι µεγάλος!

Μερικά µόνο από τα θετικά στοιχεία που αποκοµίζουν όσοι συµµετέχουν στους ιστιοπλοϊκούς αυτούς αγώνες και βρίσκουν εφαρµογή στην επαγγελµατική τους ζωή, είναι: Σχεδιασµός και αποτελεσµατική λήψη αποφάσεων, ηγεσία, οµαδικότητα, επιµονή και υποµονή, αντοχή, επικοινωνία, διαχείριση έκτακτων περιστάσεων και άλλα πολλά.

Σε σχέση µε αυτές τις αξίες, διοργανώνονται και παράλληλες δράσεις, µετά τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, όπως θεµατικές συζητήσεις, debate, παρουσιάσεις, κ.λπ.

Κάθε µέρος του κόσµου που διοργανώνονται τα event του Global MBA Trophy αποτελεί µία αξέχαστη εµπειρία για όσους λαµβάνουν µέρος, διότι πέρα από την άρτια οργάνωση, οι εγκαταστάσεις αλλά και το περιβάλλον γενικότερα είναι µοναδικά. Ανάµεσα στους προσκεκληµένους βρίσκονται και πολλοί επίσηµοι και ξεχωριστές προσωπικότητες, όπως ακαδηµαϊκοί, διπλωµάτες, επιχειρηµατίες, πολιτικοί, κλπ.

Εφέτος η διοργάνωση που έγινε στην Ελλάδα έλαβε χώρα από τις 19 µέχρι τις 22 Απριλίου µε τη συµµετοχή πάνω από 150 αποφοίτων από ολόκληρο τον κόσµο. Τη διοργάνωση φιλοξένησε και υποστήριξε ο Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος. Την πρώτη ηµέρα που συγκεντρώθηκαν οι συµµετέχοντες έγιναν κάποιες δοκιµαστικές ιστιοδροµίες και προπονήσεις για όσες οµάδες το επιθυµούσαν. Το βράδυ ήταν η τελετή υποδοχής των πληρωµάτων στις εγκαταστάσεις του ΝΟΕ.

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου έγιναν οι πρώτες ιστιοδροµίες. Υπήρχαν δύο κατηγορίες. Η πρώτη περιελάµβανε 11 οµάδες µε σκάφη Platu 25 και τα πιο έµπειρα πληρώµατα, ενώ η δεύτερη περιελάµβανε 10 οµάδες µε σκάφη ανοικτής θαλάσσης από 41 πόδια και άνω. Τα Platu 25 έκαναν ιστιοδροµίες όρτσα – πρύµα, ενώ τα σκάφη ανοικτής θαλάσσης τρίγωνα µε όρτσα – πρύµα. Ο καιρός ήταν µέτριος αλλά µεταβλητός. Οι άνεµοι αρχικά ήταν γύρω στους 10 κόµβους όµως αργότερα εξασθένησαν για να ενισχυθούν κατά το µεσηµέρι. Η διεύθυνση ήταν βόρεια που γύρισε ως δυτική και σταθεροποιήθηκε σε Μαΐστρο. Έτσι η Επιτροπή Αγώνος κατάφερε και ολοκλήρωσε τρεις ιστιοδροµίες για την κάθε κατηγορία.

Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο προς τους συµµετέχοντες σε γνωστό βραβευµένο εστιατόριο στο Μικρολίµανο, ενώ ακολούθησε µουσική και χορός.

Το Σάββατο 21 Απριλίου ο καιρός ήταν ενισχυµένος σε σηµείο που χρειάστηκε σύντοµη αναβολή. Ωστόσο οι ιστιοδροµίες ξεκίνησαν και για τις δύο κατηγορίες, στα ίδια φορµάτ. Η ένταση ανέµου σε λίγο ανέβηκε πάνω από τους 25 κόµβους µε έντονες ριπές, πάντα από βόρειες διευθύνσεις. Έτσι, µόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη ιστιοδροµία, η Επιτροπή Αγώνος έστειλε όλα τα σκάφη πίσω στο λιµάνι. Η απόφαση αυτή ήταν απολύτως δικαιολογηµένη, αφού οι άνθρωποι της διοργάνωσης παρακολουθούσαν συνεχώς την εξέλιξη του αγώνα, ώστε κανείς από τα πληρώµατα να µη νιώσει κίνδυνο ή έστω δυσφορία, ενώ ταυτόχρονα όσοι ήταν πιο έµπειροι ιστιοπλόοι να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν και µε πιο δύσκολες συνθήκες.

Το βράδυ του Σαββάτου έγινε η τελετή της απονοµής των βραβείων στους νικητές των δύο κατηγοριών και παρατέθηκε µία πολύ ενδιαφέρουσα οµιλία σχετικά µε την οικονοµική κατάσταση της Ελλάδας και τις διεθνείς σχέσεις. Ακολούθησε γεύµα στον Ναυτικό Όµιλο Ελλάδος και πάρτι µέχρι αργά το βράδυ.

Όλοι όσοι έλαβαν µέρος έζησαν µία µοναδική εµπειρία, τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Η διοργάνωση, παρά τις αντιξοότητες, κύλησε οµαλά και ο στόχος επετεύχθη. Αυτό άλλωστε τονίστηκε και από τους ίδιους τους διοργανωτές αλλά και τους συµµετέχοντες.

Τα Πανεπιστήµια που συµµετέχουν στο πρόγραµµα είναι:

 • Το Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών
 • Chicago Booth (Νικητής της 6ης
  διοργάνωσης του 2011)
 • Columbia Business School
 • Cornell University the Johnson School
 • INSEAD (Νικητής τα έτη 2010 και 2009)
 • IE Business School
 • Kellogg/WHU
 • London Business School (Νικητής τα έτη
  2013, 2012 και 2007)
 • Michigan Ross School of Business
 • MIP Politecnico di Milano
 • NYU Stern
 • Rotterdam Erasmus School of
  Management
 • Said Business School University of Oxford
 • Skolkovo Moscow School of Management
  (Νικητής το 2014, το 2015 και το 2016)
 • SDA Bocconi (Νικητής του 2012 και του
  2006)
 • Trium Global Executive MBA
 • Tuck School of Business at Dartmouth
  (Νικητής του 2008)
 • Warwick Business School
 • Wharton
Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post