Ο Πανελλήνιος Όµιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και ο Ναυτικός Όµιλος Ελλάδος διοργάνωσαν τον ιστιοπλοϊκό αγώνα “10o ATHENS TROPHY 2019″ τα Σαββατοκύριακα στις 4 και 5 Μαΐου και στις 11 και 12 Μαΐου 2019.

Το Athens Trophy, που αποτελεί µέρος του ATHENS SAILING CIRCUIT, µιας σειράς αγώνων Όρτσα-Πρύµα που διεξάγονται από οµίλους του Σαρωνικού σε όλη τη διάρκεια του έτους και οργανώνονται από τη “ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ”, είναι ένας αγώνας σχεδιασµένος αποκλειστικά για αγωνιστικά σκάφη κατηγορίας Performance που αγωνίζονται σε ιστιοδροµίες µε διαδροµή όρτσα – πρύµα.

Για 10η συνεχή χρονιά, το ιστιοπλοϊκό αυτό γεγονός που χαρακτηρίζεται από πολλές ιστιοδροµίες αλλά και πλαισιώνεται από πολλές εκδηλώσεις στη στεριά σε κάθε αγωνιστική ηµέρα , δείχνει ότι αντέχει στις δυσκολίες των καιρών αφού διατηρεί το µεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον και τον έντονο συναγωνισµό.

Η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωµένη στον Γιάννη Γιαπαλάκη, παλιό πρωταθλητή που αφιέρωσε τη ζωή του στη θάλασσα και την ιστιοπλοΐα. Το άνθρωπο που έκανε να αγαπήσουν τη θάλασσα χιλιάδες άνθρωποι, τον καπετάνιο µε µοναδικά χαρίσµατα που ήταν και ίσως και ο ιστιοπλόος που είχε αγωνιστεί στα περισσότερα Ράλλυ Αιγαίου.

14 αγωνιστικά σκάφη συµµετείχαν στη φετινή διοργάνωση ανάµεσα τους και το Κυπριακό IronFX. Το Athens Trophy αποτέλεσε µια πολύ καλή προπόνηση ενόψει του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος ORCi στην Κροατία στις αρχές Ιούνιου, όπου συµµετείχαν µε αξιώσεις αρκετά αγωνιστικά σκάφη από τη χώρα µας.

Τα σκάφη χωρίστηκαν σε δύο υποκατηγορίες, ώστε να ξεχωρίσουν τα µεγάλα αγωνιστικά σκάφη από τα µικρότερα. Οι ιστιοδροµίες διεξήχθησαν στην περιοχή του Φαληρικού Όρµου.

Το Σάββατο 4 Μαΐου ήταν η πρώτη αγωνιστική ηµέρα. Η εκκίνηση ήταν προγραµµατισµένη για τις 12 το µεσηµέρι, όµως ο καιρός από το πρωί ήταν πολύ ασθενής, όπως έδειχναν άλλωστε και τα µετεωρολογικά δελτία. Η Επιτροπή Αγώνος κατάφερε τελικά, αργά το απόγευµα, να ολοκληρώσει την 1η κούρσα µε φρέσκο νοτιοανατολικό, µε την αποχή όµως κάποιων σκαφών που δεν άντεξαν την αναµονή στην άπνοια.

Αµέσως µετά ακολούθησε η απονοµή της ηµέρας για τους πρώτους των δύο κατηγοριών στον µόλο του ΠΟΙΑΘ µε φαγητό και ποτό. Πρώτο σκάφος στην πρώτη κατηγορία ήταν το EX OFFICIO µε κυβερνήτη τον Γιώργο Πετροχειλο, ενώ στη δεύτερη κατηγορία πρώτο ήταν το CODE ZERO – MASTIHA SHOP µε κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελεγρη, το οποίο κέρδισε και το Overall της πρώτης ηµέρας.

Η Κυριακή ήταν µια µέρα από τις σπάνιες σε αγώνες Όρτσα-Πρύµα. Ο καιρός ήταν από το πρωί σταθερός, νοτιοανατολικός µε δυνατές εντάσεις ανέµου πάνω από 20 κόµβους και έντονο κυµατισµό. Συνθήκες που διατηρηθήκαν και στις τρεις ιστιοδροµίες που διεξήχθησαν, κάνοντας τις ιστιοδροµίες πολύ απαιτητικές και εξαντλώντας στην κυριολεξία την αντοχή των πληρωµάτων.

Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν αργά το µεσηµέρι και πάλι όλοι οι αγωνιζόµενοι µαζεύτηκαν στο Μικρολίµανο που έγινε η απονοµή στα πρώτα σκάφη της ηµέρας και ακολούθησε φαγητό και ποτό στις εγκαταστάσεις του ΝΟΕ. Νικητές της ηµέρας το BULLET µε κυβερνήτη τον Δ. Δεληγιάννη στην πρώτη κατηγορία, που κέρδισε και τις τρείς ιστιοδροµίες της ηµέρας και το CODE ZERO – MASTIHA SHOP µε κυβερνήτη τον Μιχάλη Μπελεγρη στη δεύτερη κατηγορία.

Ο αγώνας του Athens Trophy που συνδιοργάνωσαν ο ΠΟΙΑΘ και ο ΝΟΕ, συνεχίστηκε και το δεύτερο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Μαΐου όπου διεξήχθησαν από τρείς ιστιοδροµίες ανά ηµέρα µε πρωταγωνιστή το σκάφος BULLET στην µεγάλη κατηγορία που δεν άφησε περιθώρια στους αντιπάλους του να αµφισβητήσουν την υπεροχή του και το ANAX στη µικρή κατηγορία που επίσης πρωταγωνίστησε δυναµικά στη δεύτερη κατηγορία.

Η τελική απονοµή επάθλων στους νικητές έγινε την Κυριακή το απόγευµα στον Ναυτικό Οµιλο Ελλάδος µε τα πληρώµατα να απολαµβάνουν τη φιλοξενία και των δύο διοργανωτών Οµίλων καθώς και να βιώνουν για πρώτη φορά σε ελληνική διοργάνωση, µία µικρή συζήτηση ανάµεσα στους πρωταγωνιστές του αγώνα, όπου αναλύθηκαν τεχνικές λεπτοµέρειες και έγινε µια γενικότερη αναφορά στους αγώνες τριγώνου µε σκάφη ανοικτής θαλάσσης.

Τα πληρώµατα µετά την απονοµή έδωσαν ραντεβού για το 2020, ελπίζοντας σε περισσότερες συµµετοχές και µεγαλύτερο συναγωνισµό.


Αποτελέσµατα:

 1. Bullet, Δ.Δεληγιάννης – Ν.Σινούρης
 2. Ex Officio, Γ.Πετροχειλος
 3. Black Jack, Μ.Χατζηκυριακάκης
 4. Bana Bioletta 4, Γ.Συκάρης
 5. Anax, Ν.Αναγνώστου
 6. Ventus, Μ.Κλουβάς
 7. Apidalos Nafs – Intl. Maritime Services, Π.Κούρκουλος
 8. Aiolia, Σπ.Παπαντωνίου
 9. Code Zero – Mastiha Shop, Μ.Μπελέγρης
 10. IronFX, Ν.Επιφανίου
 11. iSail, Χρ.Καρύδης
 12. Tile 3, Ν.Στεφανής
 13. Erytos II – Cosmote, Κ.Μάνθος – Σ.Τσάβαλος
 14. Bana Bioletta 3, Ι.Συκάρης
Avatar
by
Previous Post Next Post