Ας αρχίσουµε µε τα ευχάριστα.

Οι διεθνείς διακρίσεις που επέτυχαν το καλοκαίρι οι Έλληνες αθλητές, τόσο στα ατοµικά αθλήµατα του στίβου, της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, όσο και στα οµαδικά αθλήµατα του µπάσκετ, βόλεϊ και πόλο, µας γέµισαν χαρά και εθνική υπερηφάνεια.

Ιδιαίτερα οι τρεις προκρίσεις που πέτυχαν µέχρι σήµερα οι ιστιοπλόοι µας για τους Ολυµπιακούς του 2020, µας δίνουν τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Στην κωπηλασία είχαµε διεθνείς διακρίσεις, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες µε αποκορύφωµα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα U23, όπου η ελληνική οµάδα κυριολεκτικά εσάρωσε τα µετάλλια. Οι προκρίσεις για τους Ολυµπιακούς 2020 θα κριθούν κατά 80% στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα ανδρών – γυναικών 2019 και κατά 20% το 2020, και ευελπιστούµε σε πολυάριθµες προκρίσεις για τα ελληνικά κουπιά.

Ας έλθουµε στα ολιγώτερα ευχάριστα που προκάλεσε ο νόµος 4479/2017 αναφορικά µε την “Ένταξη των αθλητικών εγκαταστάσεων σε κατηγορίες”, την “Άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων” και την “Άδεια διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων”.

Για την αντιµετώπιση των δυσχερειών εφαρµογής που προκύπτουν από τον εν λόγω νόµο, ο ΠΟΙΑΘ, στις 25 Μαΐου 2018, απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού / Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού (Γραφείο Υπουργού – Υφυπουργού) µε κοινοποίηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου (Γραφείο Υπουργού), στο οποίο εξέθετε τις ιδιαιτερότητες των ιστιοπλοϊκών αγώνων.

Επακολούθησε τηλεφωνική επαφή µε το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισµού και την Περιφέρεια Αττικής στην οποία και κοινοποιήσαµε το σχετικό έγγραφο και εκδόθηκε η άδεια διεξαγωγής του 55ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Ράλλυ Αιγαίου 2018. Από τις διευκρινιστικές επαφές µε τους αρµόδιους, διεπιστώθη πολυπλοκότητα στη διαδικασία αδειοδοτήσεως µε ιδιαίτερη αιχµή στην Περιφέρεια.

Παράλληλα και εν όψει της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Ι.Ο. της 22ας Ιουλίου, ο ΠΟΙΑΘ, κατόπιν προσκλήσεως της Ε.Ι.Ο., απέστειλε στις 18 Ιουλίου υπόµνηµα στο οποίο εξετίθεντο όλα τα προκύπτοντα προβλήµατα από την εφαρµογή του νόµου και εισηγείτο λύσεις. (Αντίγραφο του υποµνήµατος παρατίθεται στην απέναντι σελίδα του “Ιστιοπλοϊκού Κόσµου”).

Παρ’ όλα αυτά πολλοί όµιλοι δυστυχώς δεν ενηµερώθηκαν σχετικά µε το εν λόγω θέµα, διότι πέραν των ανωτέρω µία σχετική εγκύκλιος της Περιφέρειας Αττικής µε ηµεροµηνία 6 Ιουνίου 2018, απεστάλη στους οµίλους στις 13 Σεπτεµβρίου, µε αποτέλεσµα ορισµένοι όµιλοι να µαταιώσουν τη διεξαγωγή του προγραµµατισµένου αγώνα τους.

Σηµειωτέον ότι µία πλειάδα οµίλων απετάνθη στον ΠΟΙΑΘ, ζητώντας αντίγραφα των υποβληθέντων δικαιολογητικών από τον Όµιλό µας κατά τη λήψη της αδειοδοτήσεως, τα οποία και απεστάλησαν προς διευκόλυνση.

Περαιτέρω και προς απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεως, συνετάχθη κοινόν υπόµνηµα του ΠΟΙΑΘ και του Περιφερειακού Συµβούλου Αττικής αρµόδιου σε ζητήµατα αθλητισµού κ. Σπύρου Πάντζα προς το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισµού  και αναµένουµε τις εξελίξεις.

Παράλληλα ο ΠΟΙΑΘ αναµένει συνάντηση µε τους αρµόδιους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προς αντιµετώπιση ορισµένων δυσχερειών εφαρµογής των απαιτήσεων, προκειµένου να εκφέρουν τη ‘σύµφωνη γνώµη’ για τη διεξαγωγή των αγώνων.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post