ΧΧΧΙΙΙ Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Βορείων Σποράδων

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγµατοποιήθηκε το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος ο 33ος αγώνας Βορείων Σποράδων που συνδιοργανώνεται από τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο Βόλου Ανοικτής Θαλάσσης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο αγώνας έχει έδρα και ορµητήριο την Αλόννησο. Έτσι την Παρασκευή 2 Ιουνίου 18 σκάφη από 8 οµίλους όλης της χώρας, αλλά και ένα από τον Ναυτικό Όµιλο της Λίµνης Οχρίδας, έδωσαν το «παρών» στο Πατητήρι για την καθιερωµένη συνάντηση κυβερνητών.

Το Σάββατο το πρωί, οι καιρικές προβλέψεις δεν ήταν και πολύ αισιόδοξες. Δεν έδιναν άνεµο ικανοποιητικής έντασης και διάρκειας ώστε να φαίνεται πιθανός ο τερµατισµός της 2ης ιστιοδροµίας των 30Ν.Μ. Λίγη ώρα όµως πριν την εκκίνηση ένας νοτιοανατολικός µε ένταση 5-7 κόµβους, σταθεροποιήθηκε, στις 10.30 δόθηκε η εκκίνηση και τα σκάφη κατευθύνθηκαν προς το πρώτο σηµείο στροφής, το Ν.Δ. άκρο των νήσων Αδελφών. Όσα σκάφη κρατήθηκαν στο αριστερήνεµο µπράτσο προς τη δεξιά πλευρά του στόλου, ευνοήθηκαν από σιγόντα και πλησίασαν πρώτα το σηµείο στροφής .

Εκεί ο αέρας έχασε ένταση και έγινε ασθενής Β.Α., οπότε το ανέβασµα προς τη βαθµολογική πόρτα,στη Στενή Βάλα και µε τα κόντρα θαλάσσια ρεύµατα έγινε πολύ αργό. Όταν έφτασαν τα σκάφη στο άκρο της Περιστέρας,µπήκαν ξανά σε περιπέτειες,καθώς ο ασταθής άνεµος άργησε να τα φέρει στη γραµµή της βαθµολογικής πόρτας στη Στενή Βάλα.

1ο πέρασε στις 14.33΄.40΄΄ το HAKUNA MATATA και ακολούθησαν στις 14.58.01 το MAXIMA στις 15.15.54 το GRANMA X και µέχρι τις 18.28.03 είχαν περάσει την «πόρτα» όλα τα σκάφη.

Από εκεί τα σκάφη συνέχισαν προς την Κυρά Παναγιά όπου θα έπρεπε να περιπλεύσουν την Πελέρισσα και να κατέβουν προς τη Στενή Βάλα για τον τερµατισµό.

Ο άνεµος όµως δεν τους έκανε τη χάρη και η µάχη δόθηκε µε προδιαγραµµένη την ήττα.

Τα σκάφη προσπάθησαν αξιέπαινα στο στενό ανάµεσα στην Αλόννησο και την Περιστέρα, χωρίς αέρα και µε κόντρα ρεύµα. Οι κυβερνήτες βλέποντας ότι το χρονικό όριο τερµατισµού δεν τους έφτανε για να τερµατίσουν, άρχισαν να δηλώνουν εγκατάλειψη. 6 σκάφη όµως το HAKUNA MATATA, το MAXIMA το DAMSON το SELANA το ANASA και το ZEFYROS συνέχισαν να αγωνίζονται.

Δυστυχώς όµως ο καιρός δεν τους αντάµειψε και έτσι παρά τις προσπάθειες κανένα σκάφος δεν τερµάτισε εντός του χρονικού του ορίου στην 2η ιστιοδροµία.

Το βράδυ πληρώµατα και επιτροπές διασκέδασαν στη Στενή Βάλα ενώ και πολλοί που είχαν νοικιάσει αυτοκίνητα, επισκέφτηκαν τη Χώρα αλλά και τις κοντινές παραλίες.

Την Κυριακή ήταν προγραµµατισµένη η 3η Ιστιοδροµία, Στενή Βάλα-Αδέλφια-Κόρακας –Πατητήρι. 23 Ν.Μ. Η πρόβλεψη έδινε σηµαντικά ισχυρότερο άνεµο µε µικρή χρονική διάρκεια όµως, οπότε η Επιτροπή φοβούµενη ότι τα σκάφη δεν θα κατάφερναν να τερµατίσουν εντός των χρονικών τους ορίων, επέλεξε την εναλλακτική διαδροµή,που ήταν σαφώς µικρότερη,όπως αυτό προβλεπόταν και στην προκήρυξη του αγώνα.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 10.30 µε 10-12 κόµβους και το ΜΕΛΙΠΛΩΗ µε το GRANMA X έφυγαν υποδειγµατικά µπροστά µε τα µπαλόνια τους.

Λίγο αργότερα,υπήνεµα της Περιστέρας, η διεύθυνση του ανέµου έκανε παιχνίδια µε τον στεριανό, τα περισσότερα µπαλόνια κατέβηκαν και η πορεία συνεχίστηκε µε κλειστή πλαγιοδροµία προς το ΒΑ άκρο των Αδελφών. Εκεί τα µπαλόνια ξαναανέβηκαν, η πλεύση ήταν πρύµα µε τσίµα, οπότε ο στόλος δεξήνεµος µε µπαλόνια έφτασε στο ΝΔ άκρο των Αδελφών. .Η υπόλοιπη διαδροµή προς τον τερµατισµό και το Πατητήρι ήταν ανοιχτή πλαγιοδροµία προς δευτερόπρυµα, µε σιγόντα, κάποιοι άλλαξαν τα µπαλόνια µε πιο «ρηχά» πανιά ενώ άλλοι κράτησαν τα µπαλόνια τους δουλεύοντας τα σιγόντα.

Έτσι όλα τα σκάφη απόλαυσαν έναν ωραίο αγώνα και όλα τερµάτισαν στην 3η ιστιοδροµία πρώτο πήρε την «κανονιά» το HAKUNA MATATA στις 12.07΄42΄΄ και ακολούθησαν το GRANMA X στις 12.12’38΄΄ και το MELIPLOE στις 12.16΄.44’’. ενώ στις 12.49’.42’’

τερµάτισε και το τελευταίο σκάφος.

Όλοι οι ιστιοπλόοι ευχαριστηµένοι απόλαυσαν τις οµορφιές της Αλοννήσου κάνοντας εκδροµές αλλά και επίσκεψη στο µουσείο.

Το βράδυ στις 21.30 έγινε στο λιµάνι στο Πατητήρι η καθιερωµένη τελετή λήξης και οι απονοµές των κυπέλλων στους νικητές.

Ο δήµαρχος κ.Βαφίνης αλλά και οι αντιδήµαρχοι κκ Φλωρούς και Σκιάνης είχαν φροντίσει τον χώρο και είχαν ετοιµάσει µπουφέ µε τοπικά προϊόντα και άφθονη σαγκρία για όλους αγωνιζόµενους, επιτροπές και φίλους.

Όµως και όλες τις προηγούµενες ηµέρες οι άνθρωποι του Δήµου Αλοννήσου και του Λιµενικού Ταµείου ήταν δίπλα στους διοργανωτές για να βοηθήσουν σε όποιο πρόβληµα παρουσιαζόταν., φρόντισαν για τον χώρο πρόσδεσης των σκαφών, παραχώρησαν χώρο για τα υλικά,φρόντισαν για τα φουσκωτά της Επιτροπής Αγώνα… και µαζί µε τον Λιµενάρχη Αλοννήσου έδιναν τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά.

Στην οµιλία της η πρόεδρος του ΙΟΒΑΘ και της Ε.Α.Θ./ Ε.Ι.Ο κ. Εριφύλη Βαρδάκη ευχαρίστησε όλα τα πληρώµατα που ήρθαν για να πάρουν µέρος από Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη, Λίµνη Ευβοίας, Ράχες, Βόρεια Μακεδονία και φυσικά από τον Βόλο, τις Επιτροπές που έκαναν τα πάντα προκειµένου να διεξαχθεί ένας επιτυχηµένος αγώνας, τον δήµαρχο και τη Δηµοτική αρχή της Αλοννήσου, το Λιµεναρχείο Αλοννήσου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ιδιαιτέρως την κ. Κολυνδρίνη γιατί χωρίς τη βοήθεια τους θα ήταν αδύνατο,λόγω υψηλού κόστους, να πραγµατοποιηθεί αυτή η διοργάνωση. Ακολούθησαν οι απονοµές στους νικητές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΙ ΓΕΝΙΚΗΣ

1.  MAXIMA                  Βασίλης Κανατούλας
     ΟΕΑ-ΝΑΒ

2.  DAMSON                 Γιώργος Ζαχαρίου
     Ι.Ο.Β.Α.Θ.

3.  MYTILANA              Γιώργος Γιακουλάκης
     Ν.Ο.Θ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι ΓΕΝΙΚΗΣ

1.  HAKUNA MATATA     Θύµιος Μπάστης
     Ι.Ο.Β.Α.Θ.

2.  GRANMA X             Χριστόφ. Πριτσούλης
     Ν.Ο.Θ

3.  MELIPLOE               Θανάσης Πινιάρης
     ΝΟΒ-Α

OVERALL Νικητές

1.  HAKUNA MATATA

2.  MAXIMA

3.  DAMSON

Μετά το τέλος των απονοµών ο δήµαρχος κ.Βαφίνης, ο οποίος είναι και ιστιοπλόος,

έδωσε τιµητικές πλακέτες σε όλους τους κυβερνήτες και τις επιτροπές και στην οµιλία του ευχαρίστησε τους συµµετέχοντες υποσχόµενος ότι πάντα θα στηρίζει τη διοργάνωση.

Η βραδιά έκλεισε µε τον πλούσιο µπουφέ, άφθονη σαγκρία και πολύ κουβέντα.

Ενώ η όλη διοργάνωση ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες µε γλέντι στο µπαράκι στο Πατητήρι.

Όλοι έδωσαν ραντεβού το 2024.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post