Τρεις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι ιστιοπλόοι μας

Τα πρώτα τρία εισιτήρια για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήρθαν στη χώρα µας από τα παγκόσµια πρωταθλήµατα ιστιοπλοΐας, που διεξήχθησαν στο Όρχους της Δανίας. Τα κατέκτησαν οι Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου στα 470, Βασιλεία Καραχάλιου στα Laser Radial και Βύρων Κοκκαλάνης στα RSX, ενώ στις λεπτοµέρειες χάθηκε η πρόκριση για τα ανδρικά 470.

Με καιρικές συνθήκες που άφησαν, προς το παρόν, εκτός προκρίσεων κορυφαίους αθλητές από όλο τον κόσµο διεξήχθησαν στη Δανία τα παγκόσµια πρωταθλήµατα των ολυµπιακών κλάσεων. Την πρώτη πρόκριση για την Ελλάδα την έφεραν οι νεαρές πρωταθλήτριες των 470. Η πρόκριση των Μπόζη – Κλωναρίδου ήταν η πρώτη από όλα τα αθλήµατα για τη χώρα µας. «Η χαρά µας δεν περιγράφεται. ήταν µία πολύ δύσκολη χρονιά και θα θέλαµε να ευχαριστήσουµε όλους όσοι µας βοήθησαν να φτάσουµε σε αυτή την επιτυχία και, φυσικά, ένα µεγάλο ευχαριστώ στον προπονητή µας Μιχάλη Μηλαίο», δήλωσαν στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσµο”.

Οι Μπόζη – Κλωναρίδου ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους στην 9η θέση µε 93 β.π.. Πρωταθλήτριες κόσµου αναδείχθηκαν οι Γιαπωνέζες Αϊ Κόντο Γιοσίντα και Μίχο Γιοσίντα µε 33 β.π. Αξίζει να αναφέρουµε ότι οι αθλήτριες δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στο Τόκιο και να πάρουν µέρος στη δοκιµαστική διοργάνωση του Σεπτεµβρίου, εξαιτίας οικονοµικών προβληµάτων.

Το ανδρικό 470 δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τρεις βαθµούς. Οι Βασίλης Παπουτσόγλου – Γιάννης Ορφανός κατετάγησαν 14οι. «Το αποτέλεσµα µας στενοχωρεί γιατί δε φέραµε την πρόκριση αλλά µας δίνει και δύναµη για τη συνέχεια», τόνισαν οι αθλητές µας. Οι Τάκης Μάντης – Παύλος Καγιαλής έµειναν στην 21η θέση. «Ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Δεν φύσηξε καθόλου και η µπουνάτσα δεν είναι από τα… καλύτερά µας. Σε όλες τις κατηγορίες η διοργάνωση ήταν ιδιαίτερη. Το επόµενο παγκόσµιο θα είναι στην Ενοσίµα της Ιαπωνίας και θα δώσει τέσσερα εισιτήρια και η επόµενη πρόκριση θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό του 2020. Το καλό είναι ότι στα 470 ανδρών έχουν πάρουν προκρίσεις όλα τα φαβορί», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσµο” ο Παύλος Καγιαλής. Το χρυσό µετάλλιο κατέκτησαν οι Γάλλοι Πεπονέ – Μιο.

Ο Βύρων Κοκκαλάνης πλασαρίστηκε στην 7η θέση µε 104 β.π. ύστερα από µία καλή, σε σύνολο, προσπάθεια. Διεξήχθησαν 12 ιστιοδροµίες. Πρωταθλητής κόσµου ανεδείχθη ο Ολλανδος Ντόριαν Φαν Ριζελµπέργκε µε 58 β.π. Την ευκαιρία να δοκιµάσει τις δυνάµεις του σε µία µεγάλη διοργάνωση είχε ο 17χρονος Λεωνίδας Τσορτανίδης. Ο αθλητής από την Άνδρο κατετάγη 60ος µε 224. Στις γυναίκες, η Αγγελική Σκαρλάτου ήρθε 43η µε 150 β.π. και η 18χρονη Κατερίνα Δίβαρη 57η µε 247. Πρώτευσε η Λίλια Ντε Γκάους (Ολλανδία) µε 48 β.π.

Την τρίτη πρόκριση την έφερε η Βασιλεία Καραχάλιου. Η πρωταθλήτρια των Laser Radial έκανε ένα ιδανικό ξεκίνηµα στο Παγκόσµιο (2, 1) αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Πλασαρίστηκε 16η και κατέκτησε το εισιτήριο. Η Αθανασία Φακίδη ήρθε 31η. Το χρυσό µετάλλιο κατέκτησε η Έµα Πλάσχερτ (Βέλγιο).

Στα Laser Standard ο Κύπριος Παύλος Κοντίδης αναδείχθηκε και πάλι πρωταθλητής κόσµου. Ο Αντώνης Μπουγιούρης πλασαρίστηκε 54ος και ο Δηµήτρης Παπαδηµητρίου 80ος. Στα Φινν, ο Γιάννης Μιτάκης, όπως και άλλου σπουδαίοι φινίστες, έµεινε εκτός πρόκρισης. Κατετάγη 25ος µε πρώτο τον Ούγγρο Ζόµπορ Μπέριτς. Στα 49άρια, οι Παναγιώτης Καµπουρίδης – Στέλιος Νούτσος ήρθαν 70οι και οι Στέλιος Σωτηρίου – Δηµήτρης Μπανάκης 76οι.

Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήµατα που διεξήχθησαν στο Σόποτ της Πολωνίας, ο Βύρων Κοκκαλάνης ήρθε 12ος στους άνδρες. Στους νέους, ο Λεωνίδας Τσορτανίδης 5ος, ο Χαράλαµπος Κόγιας 37ος (12ος στα παιδιά -17 ετών) και ο Εµµανουήλ Μανιαδάκης 59ος στα αγόρια -17 ετών, και ο Πέτρος Τσορτανίδης 12ος στα παιδιά -15 ετών.Στο Παγκόσµιο RSX Νέων της Γαλλίας, ο Λεωνίδας Τσορτανίδης τερµάτισε 8ος στον κόσµο και ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης διακρίθηκε στους αθλητές ως 17 ετών και επέστρεψε στην Ελλάδα µε το χάλκινο µετάλλιο.Πρωταθλητής κόσµου στους νέους αναδείχθηκε ο Γάλλος, Φαµπιάν Πιαναζά. Καλή ήταν και η εµφάνιση του Χαράλαµπου Κόγια που πλασαρίστηκε στην 6η θέση (32ος), ενώ ο “µικρός” της παρέας ο Πέτρος Τσορτανίδης κατετάγη 16ος.Ο Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης κατέκτησε ασηµένια µετάλλια στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα Techno 293 Plus, στις κατηγορίες youth plus και Tplus, που διεξήχθη στη Λετονία. «Είµαι πολύ ευχαριστηµένος. Είναι οι καλύτερες διακρίσεις που έχω πετύχει σε τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση», τόνισε ο 16χρονος αθλητής.
Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post