Τα Ποσειδώνια σταθερός πυλώνας στήριξης της ναυτιλίας

Η πιο σηµαντική συνάντηση της παγκόσµιας ναυτιλίας Ποσειδώνια 2018 ανέβασε κι άλλο τον πήχη φέτος, χάρη στην άνευ προηγουµένου παρουσίαση της συλλογικής δύναµης και των µελλοντικών εξελίξεων της πιο ισχυρής βιοµηχανίας στον κόσµο, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 95% του παγκόσµιου εµπορίου.

Και καθώς οι πύλες του εκθεσιακού κέντρου Athens Metropolitan Expo έκλεισαν στις 8 Ιουνίου, αποχαιρετώντας 2.011 εκθέτριες εταιρείες από 92 χώρες και 23.000 επισκέπτες, τα Ποσειδώνια συνεχίζουν να προβάλλουν τα επιτεύγµατα της ελληνικής ναυτιλίας, η οποία σήµερα καλύπτει το 20% της παγκόσµιας και το 50% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας dwt.

Εκ µέρους των διοργανωτών, ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής της “Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.,” δήλωσε: «Πρόκειται για τη µεγαλύτερη διοργάνωση στα 50 χρόνια λειτουργίας της Έκθεσης Ποσειδώνια, καθώς καταγράφεται ρεκόρ συµµετοχών µε περισσότερους από 2.000 εκθέτες από 92 χώρες. Η σταθερή αύξηση του µεγέθους της έκθεσης και των συµµετοχών αποτελεί ισχυρή απόδειξη της ηγετικής θέσης που κατέχει η ελληνική ναυτιλία και της προσήλωσής της στην αριστεία, µέσω της επένδυσης σε προσωπικό υψηλής κατάρτισης, σε νέες τεχνολογίες και σε υπερσύγχρονες λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Η συνεχής ανανέωση του ελληνικού στόλου και η στρατηγική διαφοροποίησης που υιοθετούν οι Έλληνες εφοπλιστές δεν αφήνουν καµία αµφιβολία ότι η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα θα συνεχίσει να κατέχει και να διαχειρίζεται τον µεγαλύτερο στόλο στον κόσµο για πολλά χρόνια ακόµα. Τα Ποσειδώνια έχουν πλέον καθιερωθεί ως το κορυφαίο forum συνάντησης και δικτύωσης των ηγετών της παγκόσµιας ναυτιλιακής κοινότητας, όπου καθορίζεται η ατζέντα της πιο ισχυρής και δυναµικής βιοµηχανίας στον κόσµο» συµπλήρωσε ο κ. Βώκος.

Η εντυπωσιακή απήχηση και επιτυχία της έκθεσης ήταν εµφανής και τις πέντε ηµέρες στον εκθεσιακό χώρο και στις συνεδριακές αίθουσες, όπου συνάφθηκε σηµαντικός αριθµός εµπορικών πράξεων αξίας πολλών εκατοµµυρίων δολαρίων και τέθηκαν επί τάπητος τα καίρια ζητήµατα και οι τελευταίες τάσεις του διεθνούς ναυτιλιακού κλάδου.

Με το βλέµµα όλων στραµµένο στα Ποσειδώνια 2018, πολλές εταιρείες επέλεξαν την έκθεση για να αποκαλύψουν σηµαντικές πρωτοβουλίες, νέα προϊόντα και να εξαγγείλουν σηµαντικές εξελίξεις, όπως εκείνη του νηογνώµονα DNV GL ο οποίος ανακοίνωσε στα Ποσειδώνια την κυκλοφορία της πρώτης οδηγίας για την κυβερνοασφάλεια µε τρεις κατηγορίες, η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές στόλων να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, η Winterthur Gas ανακοίνωσε την εγκαινίαση ενός εκπαιδευτικού κέντρου στον Πειραιά και η ανανεωµένη Honduras Registry έκανε το ντεµπούτο της στα Ποσειδώνια 2018 αποκαλύπτοντας τη συµφωνία για την ανάθεση της διεθνούς διαχείρισης της σηµαίας της στην παναµαϊκή εταιρεία International MarConsult. Τέλος, ο Οργανισµός Λιµένος Πειραιώς (ΟΛΠ) έλαβε διπλή πιστοποίηση από το Lloyd’s Register για το ISO 9001:2015 και το ISO 14001:2015.

Και ενώ η εµπορική αποτελεσµατικότητα των Ποσειδωνίων είναι αναγνωρισµένη παγκοσµίως, φέτος η διοργάνωση αναδείχθηκε και σε διαµορφωτή των εξελίξεων στον χώρο της παγκόσµιας ναυτιλίας, µε περισσότερα από 40 συνέδρια και σεµινάρια να ορίζουν την παγκόσµια ναυτιλιακή ατζέντα, µέσα από συζητήσεις για τα επίκαιρα ζητήµατα των περιβαλλοντικών κανονισµών, της ασφάλειας, των καθαρών καυσίµων, της ηγεσίας και της ψηφιοποίησης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγµατοποιήθηκαν µε επιτυχία και τα πολυαναµενόµενα Posidonia Games, που προσέλκυσαν συνολικά περισσότερους από 2.500 αθλητές από τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Ξεκινώντας την 1η Ιουνίου µε το παλαιότερο και εδραιωµένο πλέον Posidonia Cup, µια από τις µεγαλύτερες εκδηλώσεις ιστιοπλοΐας στα νερά του Αιγαίου, όπου συγκεντρώθηκαν 58 σκάφη και πάνω από 600 άτοµα. Με τη συνεργασία του Πανελλήνιου Οµίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΙΑΘ), το event ήταν για ακόµα µια φορά πολύ επιτυχηµένο. Τα σκάφη αγωνίστηκαν σε τριγωνική διαδροµή µε εκκίνηση από το Μικρολίµανο και σηµαδούρες τόσο ανοικτά της Πειραϊκής, όσο και στη Γλυφάδα, καλύπτοντας µία συνολική απόσταση 19 ναυτικά µίλια.

Τα πληρώµατα των σκαφών απόλαυσαν εξαιρετικές ιστιοπλοϊκές συνθήκες, αφού ο άνεµος ήταν ευνοϊκός για έναν τόσο δύσκολο και επίπονο αγώνα. Οι νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεµοι που επικρατούσαν ήταν µέτριας εντάσεως, ενώ το φως και η ζεστή ατµόσφαιρα βοήθησαν να γίνει µία µοναδική κούρσα, που απόλαυσαν περισσότερο όσα πληρώµατα ήταν καλεσµένα από το εξωτερικό ώστε να συµµετέχουν µε τα σκάφη των ναυτιλιακών εταιρειών.

Το Posidonia Cup έκλεισε µε µία µαγευτική απονοµή, όπου περισσότερα από 700 άτοµα χειροκρότησαν τους νικητές του αγώνα, απόλαυσαν τη µαγική βραδιά και έδωσαν ραντεβού για το 10ο Posidonia cup του 2020.

Τις επόµενες ηµέρες ακολούθησαν το Posidonia Running Event στον Πειραιά µε 1.700 συµµετέχοντες, οι οποίοι µε αφετηρία το Δηµοτικό Θέατρο Πειραιά ολοκλήρωσαν µια κυκλική διαδροµή 5χλµ. Η εκδήλωση πραγµατοποιείται υπό την αιγίδα του Δήµου Πειραιά, ενώ τα έσοδα διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς.

Την ίδια ηµέρα στη Γλυφάδα, περισσότερα από 120 στελέχη της παγκόσµιας ναυτιλίας συγκεντρώθηκαν για να απολαύσουν το Posidonia Golf Tournament, του οποίου η δηµοτικότητα αυξάνεται χρόνο µε τον χρόνο, σύµφωνα και µε τις δηλώσεις του κ. Νικόλα Μαρτίνου της Thenamaris, χορηγού της εκδήλωσης µαζί µε την Costamare.

Οι αθλητικοί αγώνες των Ποσειδωνίων 2018 ολοκληρώθηκαν µε το Posidonia Shipsoccer Tournament, µε 28 ναυτιλιακές εταιρείες να διεκδικούν τα πολυπόθητα κύπελλα του 5×5 τουρνουά που φέτος πραγµατοποιήθηκε στη Βούλα. Νικητές για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά η Ariston Navigation και χορηγός τους event η Swift Marine, που είναι και εκθέτης των Ποσειδωνίων.

Η παγκόσµια ναυτιλιακή κοινότητα ανανέωσε το ραντεβού της για τα Ποσειδώνια 2020, που θα πραγµατοποιηθούν 1-5 Ιουνίου 2020 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.

Η Έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας µε την υποστήριξη του Δήµου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post