Πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου με επιτυχία, ο ιστιοπλοϊκός αγώνας που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Ιστιοπλόων Ανοικτής Θάλασσας Ρόδου. Ο αγώνας με την ονομασία “ΣΥΜΗ”, είχε προορισμό τον Πανορμίτη της Σύμης. Στον αγώνα έλαβαν μέρος 14 ιστιοπλοϊκά σκάφη του ΑΣΙΑΘΡ και πάνω από 70 ιστιοπλόοι του συλλόγου. Στα πλαίσια του αγώνα έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός σκαφών και πληρωμάτων μπροστά από τη Μονή του Πανορμίτη, την Κυριακή το πρωί.

Η πρώτη ιστιοδρομία του αγώνα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Η εκκίνηση δόθηκε το πρωί στις 10:00π.μ. από την περιοχή Κάτω Πέτρες. Ο καιρός ήταν νεφελώδης και η μετεωρολογική πρόγνωση έκανε λόγο για βροχές και καταιγίδες κατά τις μεσημβρινές ώρες. Τα σκάφη εκκίνησαν με ασθενή άνεμο έντασης 6-8 κόμβους ο οποίος έπνεε από ανατολική – βορειοανατολική διεύθυνση και έβαλαν πλώρη για το Σεσκλί, 19 μίλια βορειοδυτικά όπου είχε στηθεί ο τερματισμός. Κινήθηκαν με τα μπαλόνια τους, με τον άνεμο να κρατιέται στα ίδια σχεδόν επίπεδα και κοντά στο Σεσκλί να πέφτει κατά τις μεσημβρινές ώρες ενώ λίγο αργότερα ενισχύθηκε ελαφρώς. Η βροχή κατά τη διάρκεια της διαδρομής, αλλού ασθενής και αλλού έντονη δυσκόλεψε τα πληρώματα.
Στην κλάση Α την κανονιά και την πρώτη θέση, πήρε το σκάφος ESTELLA με κυβερνήτη τον Σωτήρη Κατσαρά, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ΑΠΟΛΛΩΝ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Τσιμέτα και τρίτο ήταν το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ με κυβερνήτη τον Σωτήρη Σταύρα. Στην κλάση Β την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ με κυβερνήτη τον Νίκο Κουμνάκη, την δεύτερη θέση κατέλαβε το ΚΑΛΗΜΕΡΑ με κυβερνήτη τον Λευτέρη Κουμπιάδη ενώ τρίτο ήταν το TUCACU με κυβερνήτη τον Κυριάκο Κλαδογένη.
Τα σκάφη ελλιμενίστηκαν στον γραφικό όρμο του Πανορμίτη. Ο καιρός βελτιώθηκε και η βροχή σταμάτησε και έτσι τα πληρώματα είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για λίγες ώρες το απόγευμα του Σαββάτου. Την επόμενη ημέρα Κυριακή, μετά το πέρας του εκκλησιασμού, στην προβλήτα του Πανορμίτη και μπροστά στα σκάφη πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός των ιστιοπλόων. Αμέσως μετά, τα πληρώματα μπήκαν και πάλι στα σκάφη και οδηγήθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα έξω από τον κόλπο και κοντά στο ακρωτήρι Πάτος. Εκεί στήθηκε η γραμμή εκκίνησης της 2ης ιστιοδρομίας. Ο άνεμος έπνεε από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με την έντασή του να είναι περίπου στους 8-10 κόμβους. Η εκκίνηση δόθηκε στις 12 το μεσημέρι. Τα σκάφη κινήθηκαν και πάλι με τα μπαλόνια τους με την πλειοψηφία τους να περνούν νότια του Σεσκλίου ενώ λιγότεροι ήταν αυτοί που επέλεξαν να περάσουν μέσα από τον δίαυλο Σεσκλιού – Σύμης.
Η ένταση του ανέμου ενισχύθηκε ελαφρά όσο τα σκάφη πλησίαζαν τη Ρόδο, γυρνώντας προοδευτικά από δυτική διεύθυνση. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκάφη άρχισαν να τερματίζουν λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του ενυδρείου της Ρόδου όπου είχε στηθεί η γραμμή τερματισμού.

Τα αποτελέσματα της 2ης ιστιοδρομίας στην κλάση Α ήταν τα εξής: πρώτο ήταν το σκάφος ESTELLA, δευτερο το ΑΠΟΛΛΩΝ και τρίτο το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Στην κλάση Β την πρώτη θέση κατέλαβε το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ΚΑΛΗΜΕΡΑ ενώ τρίτο ήταν το DAS BOOT με κυβερνήτη τον Δημήτρη Σταματά.
Έτσι στη συνολική βαθμολογία (Overall) του διήμερου αγώνα, στην κλάση Α πρώτο ήταν το ESTELLA, δεύτερο το ΑΠΟΛΛΩΝ και τρίτο το ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ. Αντίστοιχα στην κλάση Β πρώτο κατετάγη το ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ, δεύτερο το ΚΑΛΗΜΕΡΑ και τρίτο ήταν το DAS BOOT.Τα αποτελέσματα του αγώνα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.asiathr.gr
Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post