Ιστιοπλοϊκό Ράλυ Αιγαίου, φέτος κλείνει τα 56 του χρόνια

Ο αγώνας µε τις 56 διοργανώσεις, έχει ταυτιστεί µε την ιστιοπλοΐα ανοιχτής θάλασσας της Ελλάδας και έχει πολιτογραφηθεί «αγώνας του Αιγαίου». Τα 56 χρόνια ύπαρξής του, του δίνουν ιστορικό βάθος και χαρακτήρα αυθυπαρξίας. Όποιος ακούει “Ράλλυ Αιγαίου”, καταλαβαίνει κάτι το οποίο δεν µπορεί να µην υπάρχει! Ο διαχρονικός ΠΟΙΑΘ πρέπει να αισθάνεται δικαιωµένος και να είναι υπερήφανος γι’ αυτό του το δηµιούργηµα. Αυτή η προς τα έξω εικόνα της διοργάνωσης, ότι ταξιδεύει µόνη της σαν µια φυσική διεργασία και µε κάποια «θεία φροντίδα», δεν έχει φυσικά καµία σχέση µε την πραγµατικότητα, γιατί πίσω κρύβεται πολύ άγχος, εξαιρετική φροντίδα και υπερβολική προσπάθεια των ανθρώπων του ΠΟΙΑΘ, αφού στη χώρα µας, κρατική φροντίδα για εκδηλώσεις κοινωνικού συµφέροντος και καλυτέρευσης της ζωής των πολιτών, δεν υπάρχει. Το Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου, από απόψεως αθλητικού χαρακτήρα, κρατήθηκε σε σωστό δρόµο, δεν έγινε περιηγητικό κλαµπ, αλλά ούτε και Φόρµουλα. Είναι ένας αγώνας µε αρκετές απαιτήσεις σε µια δύσκολη και απρόβλεπτη θάλασσα, που όµως επιτρέπει συµµετοχή σε σκάφη και ιστιοπλόους από ευρύτερο ναυταθλητικό χώρο, επισκέπτεται νησιά, στους κατοίκους των οποίων δίνει ζωή και ευχαρίστηση, είναι ένας αγώνας που τον χαίρονται πολλοί και τον αγαπάνε περισσότεροι. Εύχοµαι στο µέλλον αυτός ο αγώνας να µην αλλάξει χαρακτήρα, γιατί έτσι όπως είναι ταιριάζει στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων της θάλασσας.

Στο Ράλλυ Αιγαίου έχουν συµµετάσχει σπουδαία σκάφη, όπως το Big Greek Machine, που δεν ήταν άλλο από το αµερικάνικο Willy Wow, µε το οποίο ο Dennis Conner κέρδισε το Fastnet, τον αγώνα της καταστροφής µε τους 19 χαµένους, το 1979, το VERINA, δηλ. το γερµανικό two toner Container, to half toner ‘Green Dragon’, το OPTIMUM, το BULLET, µε τις τόσες διεθνείς διακρίσεις και άλλα.

Το Ιστιοπλοϊκό Ράλλυ Αιγαίου, µε τις 55 µέχρι το 2018 διοργανώσεις του, έχει πάει σε 29 αιγαιοπελαγίτικα νησιά, στα οποία έχει πραγµατοποιήσει 135 επισκέψεις. Τα έξι πρώτα σε επισκεψιµότητα είναι η Σύρος µε 16 επισκέψεις, η Ίος µε 13, η Μήλος µε 12, η Κρήτη και Σάµος µε 11, ενώ έχει επισκεφτεί µικρά και ακριτικά νησιά, την Αστυπάλαια, το Κουφονήσι, τους Λειψούς, τη Νίσυρο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά.

Στις 35 από τις διοργανώσεις υπήρξαν χορηγοί, από τους οποίους η ΕΒΓΑ και Telestet κάλυψαν από 5 διοργανώσεις η κάθε µια, η Mercedes Benz 4, οι Amita-Jotum-Wash and go και Φοίνιξ Ασφαλιστική από 3, οι ΤΙΜ-Βιοµηχανία. Φωσφορικών λιπασµάτων και Ναυπηγεία Ελευσίνας από 2, και οι Syntex-Nουνού Light και Ιονική Ασφαλιστική από 1.

Το Ράλλυ Αιγαίου κέρδισαν πολλοί ιστιοπλόοι, από τους οποίους οι πέντε µε τις περισσότερες νίκες είναι οι Π. Λιβάς – Ν. Λάζος 8, Π. Στρούζας 8, Δ. Δεληγιάννης 6,
Γ. Αλαφούζος και Γ. Έρτσος από 3. Τρεις από τις 55 διοργανώσεις, το 1975, 1978 και 1979, κέρδισαν αλλοδαποί συµµετέχοντες.

Φέτος το 56ο Ράλλυ Αιγαίου θα βάλει πλώρη για την Αστυπάλαια και Μήλο, δύο νησιά, δυο όνειρα! Η Αστυπάλαια, µε τους 1330 κατοίκους και τις δεκάδες νησίδες, είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του Αιγαίου. Η ιστορία της είναι γοητευτική. Πρωτοκατοικήθηκε από Κάρες που την ονόµαζαν Πύρρα. Πέρασαν όµως από κει Κρήτες, Μεγαρείς, Αργείοι, Ρωµαϊκές φυλές, Τούρκοι, πειρατές και ότι άλλο κυκλοφορούσε η ιστορία! Η µυθολογική Αστυπάλαια, αδελφή της Ευρώπης, φαίνεται ότι υπήρξε ιδιαιτέρως ζωηρή. Τα βρήκε µε τον Ποσειδώνα και γέννησε τον Αργοναύτη Αγκαίο τον Μικρό και τον βασιλιά της Κω Ευρύπυλο. Σήµερα είναι ένας από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισµούς του Αιγαίου, κι όταν γίνεται µε σκάφος είναι ακόµα ωραιότερος.

Η Μήλος, το ερωτικότερο νησί του Αιγαίου, δέχεται για 13η φορά τα σκάφη και τα πληρώµατα του Ράλλυ. Δεν είναι εύκολο να αναφερθεί η ιστορία της και να περιγραφούν οι οµορφιές της σε λίγες γραµµές. Κατοικείται από το 7.000 πχ και λέγεται ότι το όνοµά της το πήρε από τον Μήλο, γόνο βασιλικής οικογένειας, τον οποίο έστειλε εκεί σαν πρώτο κάτοικο η Αφροδίτη. Άλλοι λένε, ότι το όνοµά της είναι παραφθορά του «βήλος» που σήµαινε πρόβατο. Ότι και να συνέβη η αλήθεια είναι µία, η Μήλος είναι πανέµορφη! Ο Δηµιουργός φάνηκε σπάταλος µε τη Μήλο, αφού την έφτιαξε από τα χρησιµότερα υλικά, οψιανό, καολίνη, τραχείτη, αλουνίτη, θείο, µπεντονίτη, άργυρο, µόλυβδο, ποζολάνη, ελαφρόπετρα, στυπτηρία, γαληνίτη, µαγγάνιο, περλίτη, κίσσηρη (τι δεν έχει αυτό το νησί) και την τύλιξε µε τις ωραιότερες ακρογιαλιές. Πρέπει να είχε πολύ κέφι ο Δηµιουργός για να φτιάξει το Κλέφτικο και το Σαρακίνικο! Θα ήταν λάθος αυτήν η δηµιουργία να παραµείνει χωρίς επίβλεψη, έτσι στάλθηκε εκεί η Αφροδίτη… για να την προσέχει. Όλος ο κόσµος ξέρει τη Μήλο και από την Αφροδίτη της. Σήµερα η Μήλος, εκτός από τις προκλητικές ακρογιαλιές της, έχει πολλά ακόµα να προσφέρει στον επισκέπτη, αξιόλογα µουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, κατακόµβες, κάστρα, µοναστήρια, γραφικά χωριά, τοπικό φεστιβάλ και πάνω από 25 πανηγύρια.

Ευχή το φετινό Ράλλυ να είναι επιτυχηµένο και οι συµµετέχοντες να απολαύσουν τις διαδροµές και τους προορισµούς.

Previous Post Next Post