Η χιονοστιβάδα των εξελίξεων

Βλέποντας το νέο Gitana Team – Edmond de Rothschild να κάνει δοκιµές πετώντας κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα, προετοιµάζοντας ταξίδια στους ωκεανούς και όχι κοντοβόλτια όρτσα – πρύµα, διαπιστώνω πως η επόµενη ηµέρα είναι ήδη εδώ.

Είναι γνωστό ότι η τρέλα των Γάλλων έχει φέρει τις σηµαντικότερες εξελίξεις στην ιστιοπλοΐα. Από τα τριµαράν µέχρι τα υδροπτέρυγα και τους µοναχικούς περίπλοες του κόσµου µέχρι τα ρεκόρ ταχύτητας. Πιστεύω ότι δεν απέχουµε πολύ από την ηµέρα που θα δούµε το ρεκόρ Περίπλου της Γης να πέφτει στο µισό από ένα τέτοιο σκάφος.

Θυµάµαι ακόµα έναν φίλο µου ναυπηγό πριν από χρόνια να µου αναλύει το συνδυαστικό πρόβληµα υδροδυναµικής – αεροδυναµικής που έπρεπε να λύσουν οι σχεδιαστές για να ‘τρέξουν’ πραγµατικά τα σκάφη µε εντυπωσιακές ταχύτητες.

Τώρα λοιπόν που τα σκάφη ξεκόλλησαν από το νερό χάρις στα foils, τι αποµένει να δούµε; Ένα οριζόντιο foil για άντωση; Μήπως την πλήρη κατάργηση της επαφής µε το νερό ώστε τα σκάφη να κάνουν χαµηλές πτήσεις; Σχήµατα γάστρας µόνο αεροδυναµικά, αφού η υδροδυναµική πλέον δεν θα παίζει σηµαντικό ρόλο;

Ένα είναι σίγουρο. Βρισκόµαστε πλέον στο κατώφλι µιας νέας εποχής που η φαντασία έχει ξεπεραστεί από την ίδια την πραγµατικότητα. Είναι πλέον αργά για το ποτάµι να γυρίσει πίσω και αυτό θα πρέπει να το αποδεχτούν οι αρµόδιοι φορείς διεθνώς, φορείς οι οποίοι κυβερνώνται από συµφέροντα και από προσωπικότητες πλέον ξεπερασµένες από την ίδια την ιστορία. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστιοπλοΐα διαφέρει από αθλήµατα όπως ο στίβος, αφού συνδέεται µε την τεχνολογία. Μπορεί ο στίβος να άλλαξε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια, η ιστιοπλοΐα όµως δεν έχει καµία σχέση µε τότε. Επίσης η ιστιοπλοΐα έχει µία εµπορική διάσταση που δεν έχουν άλλα αθλήµατα.

Η «ελεύθερη αγορά», οι µεγάλοι διεθνείς αγώνες δηλαδή που στηρίζονται στην εµπορικότητά τους, δείχνουν τον δρόµο: ο κόσµος διψάει για θέαµα και για ανανέωση των αγωνιστικών κατηγοριών. Ο κόσµος διψάει για το νέο, το διαφορετικό, το εντυπωσιακό, το σύγχρονο. Και αυτό δεν θα µπορέσει να το σταµατήσει κανείς.

Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post