Πρωταθλητισμός…μετ΄εμποδίων

Το 2016 ήταν η χρονιά τους. Η Μαρία Μπόζη και η Ραφαηλίνα Κλωναρίδου αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες Ελλάδος στα 470, ήρθαν τρίτες στον κόσμο στις νεάνιδες και έφτασαν πολύ κοντά στη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Είναι 21 και 22 ετών, αντίστοιχα, έδειξαν ότι βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφαίες ιστιοπλόους του κόσμου, της γενιάς τους και φιλοδοξούν να συνεχίσουν τη χρυσή ιστορία της χώρας στην κλάση των 470.

Οι δύο πρωταθλήτριες είχαν βίους παράλληλους αλλά άργησαν να βρεθούν στο ίδιο σκάφος. Η Μαρία αγαπούσε από μωρό τη θάλασσα. Οι γονείς της την πήγαιναν για βόλτα στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και κάποια στιγμή θέλησε και αυτή να μπει, όπως και άλλα παιδιά, μέσα σε ένα βαρκάκι όπτιμιστ. «Αυτό ήταν. Αμέσως ‘κόλλησα’ το μικρόβιο. Το κλίμα ήταν εκπληκτικό και έκανα παρέα με τα άλλα παιδιά. Μου άρεσε που ήμουν κυβερνήτης στο σκάφος και έπαιρνα αποφάσεις», δήλωσε στον “Ιστιοπλοϊκό Κόσμο”.
Η Ραφαηλίνα μυήθηκε στην ιστιοπλοΐα στον Ναυτικό Όμιλο του Λιμενικού Σώματος σε ηλικία οκτώ ετών. «Ένας οικογενειακός φίλος το πρότεινε στους γονείς μου και έτσι ξεκίνησα. Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι μου άρεσε πάρα πολύ», μας είπε.
Οι δύο αθλήτριες από τα όπτιμιστ, πέρασαν στα 420 και ύστερα στα 470. Και κάπου εκεί έσμιξαν οι δρόμοι τους. ‘Τρέχουν’ μαζί από το 2015 και ήδη έχουν κατακτήσει ένα ασημένιο και ένα χάλκινο από παγκόσμια νεανίδων και ένα χάλκινο από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή διοργάνωση. «Σε ότι αφορά τα παγκόσμια νεανίδων, εφέτος θα τρέξουμε για τελευταία φορά και θα θέλαμε να προσθέσουμε στη συλλογή μας το χρώμα που λείπει από αυτή, δηλαδή το χρυσό», τόνισε η Μαρία, η οποία σπουδάζει αρχιτεκτονική. Ο μεγάλος στόχος της χρονιάς, όμως, δεν είναι άλλος από το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών 470, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. «Θα διεξαχθεί στην πόλη μας και έχουμε ακόμη έναν λόγο να θέλουμε μία καλή εμφάνιση και, γιατί όχι, μία διάκριση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία μας με στόχο αυτόν τον αγώνα», μας είπε η Ραφαηλίνα, φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό.
Οι αθλήτριες θα αρχίσουν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους από τους παναμερικανικούς αγώνες και το παγκόσμιο κύπελλο στο Μαϊάμι. Ο “Ιστιοπλοϊκός Κόσμος” μίλησε μαζί τους ελάχιστες ώρες πριν πετάξουν για την Αμερική. «Είμαστε λίγο αγχωμένες γιατί εξαιτίας του καιρού δε γνωρίζουμε εάν θα γίνει η πτήση. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα φύγουμε έγκαιρα γιατί έχουμε επενδύσει πολλά σε αυτή την προετοιμασία», μας είπαν οι αθλήτριες.
Το 2016 θα αγωνιστούν και στο ευρωπαϊκό νέων που θα διεξαχθεί στην Ιταλία. Θέλουν να πάνε και στο παγκόσμιο αλλά δε γνωρίζουν εάν θα καταφέρουν να βρουν τα χρήματα διότι ο αγώνας διεξάγεται στην Ιαπωνία και τα έξοδα είναι πολλά. «Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί στον θαλάσσιο στίβο που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 και θα μας βοηθήσει πολύ στην αποκόμιση εμπειριών σε ότι αφορά την προσπάθεια μας για πρόκριση σε αυτή τη διοργάνωση. Το ταξίδι, όμως, είναι ακριβό και δεν υπάρχουν χρήματα. Ήδη έχουμε κάνει πολλά έξοδα για να ταξιδέψουμε στο Μαϊάμι. Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μία λύση γιατί η συμμετοχή μας σε αυτόν τον αγώνα θα μας βοηθήσει πολύ για το μέλλον», τόνισε η κυβερνήτης του σκάφους, Μαρία Μπόζη.

Η Σπυριδούλα ‘Ιριδα Σπανέα είναι από το 1999 συντάκτρια αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή». Έχει ειδικευτεί στα ολυμπιακά (εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ) και τα μη ολυμπιακά αθλήματα και βρίσκεται όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στους ανθρώπους του αθλητισμού. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η ιστιοπλοΐα, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία διότι θεωρεί ότι είναι ένα άθλημα για ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες. Το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Την ίδια χρονιά άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια στο τμήμα της δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, όπου, μέχρι σήμερα, διδάσκει δημοσιογραφία και επικοινωνία. Έχει δουλέψει στην τηλεόραση τόσο ως παρουσιάστρια όσο και ως ρεπόρτερ (EΡΤ, ALPHA DIGITAL, Eurosport κλπ), συνεργάζεται με πολλά περιοδικά (Κάπα, Crash, Hellenic Business, Άθλον, Ιστιοπλοϊκός Κόσμος κ.α), ενώ αρθρογραφεί στην ιστοσελίδα www.we24.gr. Τα τελευταία 16 χρόνια έχει εργαστεί στην επικοινωνία και την προβολή των περισσότερων από τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διεξήχθησαν στη χώρα μας (γυμναστική, άρση βαρών, πάλη, τζούντο, κανόε καγιάκ, ιστιοπλοΐα, πυγμαχία, καράτε, στίβου, κωπηλασία, μπιτς βόλεϊ κ.α), με κορυφαίες τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τους Παγκόσμιους Αγώνες «Special Olympics» του 2011. Για την προσφορά της στο αθλητικό κίνημα, αλλά και στην ελληνική γλώσσα έχει βραβευτεί από την «Παγκόσμια Κίνηση Ελληνοφώνων Γυναικών", από ελληνικές και διεθνείς ομοσπονδίες, όπως και συλλόγους.
Previous Post Next Post