Μ’ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ 127

Κατ’ αρχήν ευχόμεθα σε όλους για τη νέα χρονιά υγεία και πραγμάτωση των προσδοκιών.
Με το τεύχος αυτό του “Ιστιοπλοϊκού Κόσμου”, συμπληρώνεται μια τριακονταετία αδιάλειπτου εκδόσεώς του.
Σκοπός της εκδόσεως του περιοδικού ήταν αφ’ ενός μεν η καταγραφή, τα πρώτα χρόνια, όλων των αθλητικών γεγονότων που αφορούσαν στην Ιστιοπλοΐα και εν συνεχεία στην Κωπηλασία, η ενημέρωση στις διεθνείς εξελίξεις των αθλημάτων αυτών τόσο στον αγωνιστικό τομέα, όσο και στον τομέα της τεχνικής εξέλιξης, αλλά και παράλληλα η αναφορά ιστορικών ναυτικών αφηγημάτων και ειδικών αφιερωμάτων, ιστορικών στιγμών της ναυτικής ιστορίας της Ελλάδος για τη διατήρηση της ναυτικής μας παράδοσης.
Η αρχική έκδοση ήταν έντυπος σε 4.000 αντίτυπα, εκ των οποίων τα μισά διανέμονταν δωρεάν ταχυδρομικώς σε φορείς και αθλητές και τα άλλα διατίθεντο δωρεάν από τον Όμιλο ή από καταστήματα ναυτικού ενδιαφέροντος.
Αργότερα, περί το 2000, έγιναν οι πρώτες προσπάθειες ηλεκτρονικής εκδόσεως, αλλά λόγω των ατελειών υποδομής του ηλεκτρονικού συστήματος δεν ολοκληρώθηκε. Η κανονική ηλεκτρονική έκδοση έγινε το 2010 και από τότε έχουν αναρτηθεί 38 τεύχη στη σελίδα www.istioploikoskosmos.gr τα οποία έχουν διαβάσει 34.636 αναγνώστες έως σήμερα. Οι συνολικές προβολές σελίδων έχουν φτάσει τις 200.856.
Επειδή όμως τα προηγούμενα 88 τεύχη ήταν έντυπα και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει όλη την ιστορία των αθλημάτων αυτών κατά την τελευταία 30ετία, σκαναρίστηκαν και αναρτήθηκαν στο site.
Επί πλέον για διευκόλυνση όσων αναζητούν ειδικά θέματα, δημιουργήθηκαν ειδικά αρχεία, όπως ιστορικά με 56 θέματα, τεχνικά 115, γενικού περιεχομένου 49, αγωνιστικές επιλογές 38, παρουσιάσεις βιβλίων 15, ιατρικά 13, οικολογικά 19, ελληνικής ωκεανοπορείας 17, νομικά 9.
Ο μακρόχρονος στόχος, είναι ευνόητο ότι δεν ήταν εύκολος, αλλά επετεύχθη χάρις στην προσπάθεια αφ’ ενός στελεχών του Ομίλου, αφ’ ετέρου χάρις στην πολύτιμη συμβολή πολλών εραστών της θάλασσας και της ναυτικής μας ιστορίας. Έτσι είμαστε στην ευχάριστη θέση να διοργανώσουμε, επ’ ευκαιρία της τριακονταετίας, μία σειρά εκδηλώσεων που θα γίνουν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου.
Η πρώτη θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και περιλαμβάνει ένα σεμινάριο ενημέρωσης των συντακτών αθλητικού Τύπου και των σπουδαστών των σχολών δημοσιογραφίας στα αθλήματα της Ιστιοπλοΐας και Κωπηλασίας. Το σεμινάριο διεξάγεται με τη συνεργασία του ΠΟΙΑΘ της ΕΚΟΦΝΣ και του ΠΣΑΤ. Σκοπός είναι η αναλυτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στα εν λόγω αθλήματα και θα περιλαμβάνει την παρουσίαση των κατηγοριών σκαφών, ολυμπιακών και μη αθλημάτων, τους αγωνιστικούς στίβους, τον τρόπο καταμέτρησης ή ισοζυγισμού, τη μέθοδο εξαγωγής αποτελεσμάτων και κυρίως τον τρόπο παρακολούθησης και μετάδοσης των αγώνων. Στόχος είναι η πληρέστερη αυτή ενημέρωση να βοηθήσει στην ευρύτερη και σωστότερη προβολή των ναυτικών αθλημάτων στο ευρύ κοινό.
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη και θα περιλαμβάνει:
1. Την αναγγελία της λειτουργίας ηλεκτρονικού αρχείου του περιοδικού μέσω του οποίου θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της εξέλιξης της Ιστιοπλοΐας και της Κωπηλασίας τα τελευταία 30 χρόνια.
2. Θα τιμηθούν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες του ΡΙΟ που κατέλαβαν μέχρι και την 8η θέση στα αθλήματα της Ιστιοπλοΐας και Κωπηλασίας.
3. Θα τιμηθούν ορισμένα άτομα και φορείς που συνέβαλαν σημαντικά στην προβολή και των δύο αθλημάτων στην Ελλάδα.Με τις καλύτερες ευχές για τη νέα χρονιά

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post