Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Match Race Γυναικών

Ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Κέρκυρας διοργάνωσε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Match Race Γυναικών της EUROSAF από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022.

Ο αγώνας ήταν ταυτόχρονα ο τρίτος από τους τέσσερις σταθµούς του Παγκόσµιου Match Race Tour Γυναικών (Women World Match Racing Tour) µε επόµενο και τελευταίο σταθµό την Νέα Ζηλανδία. Στη διοργάνωση συµµετείχαν 12 κορυφαίες οµάδες της παγκόσµιας κατάταξης. Λόγω του υψηλού επιπέδου των συµµετοχών και της άριστης διοργάνωσης, ο αγώνας χαρακτηρίστηκε από τη World Sailing ως Grade 1. Είναι η πρώτη φορά που αγώνας Match Race στην Ελλάδα λαµβάνει αυτό το χαρακτηρισµό και εντάσσεται στην πολύ µικρή οµάδα διοργανώσεων παγκοσµίως που πετυχαίνουν αυτή τη διάκριση ετησίως.

Ο καιρός στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο είναι γνωστός σαν µικρό καλοκαιράκι. Τις ηµέρες του αγώνα οι άνεµοι που επικράτησαν ήταν ασθενείς µε µία ηµέρα βροχής. Η τεράστια εµπειρία σε διαφορετικούς στίβους και καιρικές συνθήκες παγκοσµίως του Σούλη Παπαντωνίου (Προέδρου του αγώνα-PRO), η γνώση του στίβου της Γαρίτσας και των καιρικών συνθηκών της Κέρκυρας από τον Αντώνη Ασηµάκο (Deputy R.O.) και η άριστη συνεργασία τους παίρνοντας γρήγορα τις σωστές αποφάσεις, αλλά και όλη η συνεργασία των µελών του στίβου και η ταχύτατη εκτέλεση των αλλαγών, συνεισέφεραν στην ολοκλήρωση του round robin. Την τελευταία ηµέρα των αγώνων επικράτησε πλήρη άπνοια µέχρι 1 ώρα πριν τη λήψη του χρονικού ορίου, όπου µια πνοή ανέµου 3 κόµβων επέτρεψε στην ΕΑ να εκκινήσει τις ιστιοδροµίες των τελικών. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στέφθηκε η οµάδα Match in Pink µε κυβερνήτη την Pauline Courtois (FRA) µετά τη νίκη της στον τελικό επί της Renee Groenveld (NED) που ηγήθηκε της οµάδας Dutch Match Race Team µε σκορ 2 – 0. Στον µικρό τελικό επικράτησε η Matgot Vennin (FRA) της Celia Willison (NZL) και κατέλαβε την τρίτη θέση. Η ελληνική οµάδα της Σοφίας Ματσικίδου κατατάχθηκε 11η αποκοµίζοντας µεγάλη εµπειρία και σηµαντικούς βαθµούς στην παγκόσµια κατάταξη.

Οι οµάδες που έλαβαν µέρος ήταν:

MATCH IN PINK, PAULINE COURTOIS (FRA)
                                1                      1

DUTCH MATCH RACE TEAM, RENEE GROENVELD (NED)
                                5                      2

MATCHMOISELLES, MARGOT VENIN (FRA)
                                10                    3

CELIA WILLISON (NZL)
                                7                      4

TEAM KATNAKKEN, LEA RICHTER VOGELIUS (DEN)
                                26                    5

TEAM OTTER, SOPHIE OTTER (GBR)
                                27                    6

COSTANZO, JULIET COSTANZO (AUS)
                                25                    7

FIVE BY FIVE, ALISON MORRISH (GBR)
                                17                    8

MARGOT RIOU, MARGOT RIOU (FRA)
                                8                      9

LAURANE METTRAUX (SUI)
                                53                    10

SHIRAHOSI, SOFIA MATSIKIDOU (GRE)
                                                        11

SPARKLING UNICORNS, SARA EDHOM (SWE)
                                29                    12

Καθώς ο Οκτώβριος ήταν παγκοσµίως αφιερωµένος στη πρόληψη για τον καρκίνου του µαστού, ο αγώνας δεν θα µπορούσε να µην συµµετέχει στη διεθνή καµπάνια. Οι αθλήτριες και οι επιτροπές αγώνα φορούσαν το χαρακτηριστικό ροζ κορδελάκι, στέλνοντας το µήνυµα σε όλες τις γυναίκες ότι η πρόληψη και οι διαγνωστικές εξετάσεις σώζουν ζωές.

Τα σκάφη που χρησιµοποιήθηκαν ήταν Beneteau platu 25. Εκτός από τα σκάφη του ΙΟΚ, για τη διοργάνωση πρόσφεραν τα σκάφη τους οι: Ρούλα Γαλάνη, Στρατής Ανδρεάδης, Σπύρος Βενετσάνος και Άκης Τσιριγγάκης. To catamaran που φιλοξενούσε τις οµάδες που δεν αγωνίζονταν ήταν προσφορά του Παναγιώτη Βαρούχα και της εταιρίας “Cosmos the World of Yachting”. Τα φουσκωτά σκάφη που χρησιµοποίησε η διοργάνωση προσφέρθηκαν από την παξινή εταιρεία “Panos Boats and trips” ενώ τα µέλη και φίλοι του ΙΟΚ πρόφεραν τα ιδιωτικά τους σκάφη. Η εµπειρία του Σταύρου Κουρή σε µεγάλες διοργανώσεις Match Race και η επικοινωνία του µε την Eurosaf και τις οµάδες στάθηκε πολύτιµη για την επιτυχία της διοργάνωσης. Πλήθος εθελοντών επί 5 ηµέρες ήταν συνεχώς είτε στον στίβο είτε στις εγκαταστάσεις του ΙΟΚ στο Μανδράκι του Παλαιού Φρουρίου από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, καθώς κάθε µέρα µετά τη λήξη των αγώνων υπήρχαν πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις όπως cocktail party, BBQ, ελληνική βραδιά κλπ. Οι αθλήτριες συµµετείχαν σε όλες και είχαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες ακόµη και στο συρτάκι. Ο ΙΟΚ ευχαριστεί όλους θερµά, αναγνωρίζοντας την πολύτιµη βοήθεια τους.

Ο πρόεδρος του World Match Race Tour κύριος James Pleasance, στην απονοµή, παραδίδοντας τη σηµαία της διοργάνωσης, ως αναµνηστικό, υπογεγραµµένη από όλες τις αθλήτριες και όλη την Επιτροπή Αγώνα είπε ότι η διοργάνωση ήταν άψογη. Μετέφερε την άποψη του συνόλου των αθλητριών, περί µιας άρτιας διοργάνωσης αλλά και την ευχαρίστησή τους µε τον ήλιο και τη θάλασσα, αφού δεν έχασαν ευκαιρία για κολύµπι και ηλιοθεραπεία. Κλείνοντας δήλωσε ότι θα είναι µεγάλη του χαρά να συνεργαστεί στο µέλλον µε τον Ιστιοπλοϊκό Όµιλο της Κέρκυρας που εδρεύει σε αυτό το υπέροχο Φρούριο.

Οι οκτώ umpires του αγώνα ήταν οι:

Tina Ortendahl (SWE)                      IU

Luigi Bertini (ITA)                           IU / IJ

Μάριος Ζησιµάτος (GRE)                 IU / NJ

Cxema Pico (IRL)                             IU

Murat Suntay (TUR)                         NU

Ylenia Ciummei (ITA)                      NU

Σταύρος Σµυρλής (GRE)                  NU

Michalina Wroblewska (POL)          NU

Η Επιτροπή Αγώνα απαρτίστηκε από:

Αθανάσιος Παπαντωνίου: Πρόεδρος Ε.Α.

Αντώνης Ασηµάκος: Deputy R.O

Αµαλία Κανελλοπούλου: Χρονοµέτρης

Νίκος Ταρσινός: Σηµατωρός

Tom Rusbridge: mark layer

Αφροδίτη Μέριανου: Γραµµατεία

Μαρκέλλα Λάτσα: Γραµµατεία

Μάρθα Μπουρδούκη: Γραµµατεία

Νικολας Άνθης: mark layer

Ανδρέας Δουκάκης: mark layer

Anne Maledant: Technical Delegate   

Previous Post Next Post