Νήσος Εύβοια Regatta 2020

Για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά στις 2-8 Αυγούστου 2020 διεξήχθη µε µεγάλη επιτυχία ο ιστιοπλοϊκός αγώνας ανοικτής θαλάσσης “ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA 2020” µε περιοχή ιστιοδροµιών για την φετινή χρονιά τον Νότιο Ευβοϊκό Κόλπο.

Διοργανωτές του αγώνα ήταν το Επιµελητήριο Εύβοιας, το Σωµατείο Αλληλοβοήθειας Μελών Επιµελητηρίου Εύβοιας και ο Ιστιοπλοϊκός Όµιλος Χαλκίδας. Συνδιοργανωτές του αγώνα ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Οργανισµός Λιµένων Νοµού Εύβοιας, ο Δήµος Χαλκιδέων, ο Δήµος Κύµης-Αλιβερίου και ο Δήµος Καρύστου. Επίσης ο αγώνας διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εµπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Χρυσός χορηγός της διοργάνωσης ήταν τα ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ και καθοριστικής σηµασίας ήταν η συµβολή των πολλών υποστηρικτών, τοπικών επιχειρήσεων κυρίως.

Η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια παίρνοντας ένα µεγάλο ρίσκο για να πραγµατοποιηθεί ο αγώνας εν µέσω της πανδηµίας του Covid-19. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η “ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA” διεξήχθη σύµφωνα µε το Αγωνιστικό Υγειονοµικό Πρωτόκολλο και σύµφωνα µε τις αυστηρές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού, τα µέλη του οποίου ακολούθησαν όλη τη διοργάνωση σε στεριά και σε θάλασσα , τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα µέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας όλων όσων συµµετείχαν στον αγώνα. Είναι ο πρώτος αγώνας υψηλού επιπέδου που διοργανώνεται στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει θεσµός και να καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα.

Τη φετινή χρονιά στον αγώνα συµµετείχαν αρκετά σκάφη από την περιφέρεια Σαρωνικού, Ευβοϊκού και Κεντρικής Ελλάδας σε 2 κατηγορίες ORC, 6 σκάφη Performance και 14 σκάφη Sport. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαρίστησε θερµά τους κυβερνήτες και τα πληρώµατα καθώς και τις Επιτροπές Αγώνων και Ενστάσεων και τον Chief Medical Officer Γιώργο Ζέρβα για την εµπιστοσύνη και τη συµµετοχή τους.

Όσον αφορά στο αγωνιστικό κοµµάτι ο αγώνας περιλάµβανε 5 ιστιοδροµίες. 2 inshore και 3 ανοικτής θαλάσσης. Ο στίβος του Νότιου Ευβοϊκού ενδείκνυται για συναρπαστικές ιστιοδροµίες την εποχή του Αυγούστου, αφού το στενό µεταξύ Αττικής και Εύβοιας και η γεωγραφική µορφολογία στις στεριές της Εύβοιας δηµιουργούν ιδανικές συνθήκες ανέµου µε επιλογές τακτικής που κάνουν ενδιαφέρουσες τις ιστιοπλοϊκές µάχες. Παράλληλα η περιοχή του Ευβοϊκού είναι διάσπαρτη από νησίδες και βραχονησίδες που αποτελούν φυσικά σηµεία στροφής στις ιστιοδροµίες ανοικτής θαλάσσης εντείνοντας τον ανταγωνισµό στις κούρσες. Ο ΙΟΧ , επέλεξε για µια ακόµα χρονιά τη διαδικασία της εκκίνησης µε σηµαδούρα στα όρτσα, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφαλή εκκίνηση των σκαφών αλλά και προσφέροντας θέαµα στους θεατές από τις γειτονικές παραλίες µιας και στο σηµείο στροφής εξελίσσονταν θεαµατικές σκηνές κροσσαρισµάτων και καβατζαρισµάτων

Την Κυριακή 2 Αυγούστου διεξήχθη µε εκκίνηση και τερµατισµό στη θαλάσσια περιοχή Μπούρτζι, νότια της Χαλκίδας, inshore ιστιοδροµία απόστασης 16 ν.µ. µε σηµεία στροφής µπροστά στις παραθεριστικές περιοχές Χαλκούτσι, Λευκαντί και Μαλακώντα Το στενό γέµισε πολύχρωµα πανιά που διασταυρώνονταν και ο βοριάς που επικράτησε στο µεγαλύτερο κοµµάτι της ιστιοδροµίας , αφού υπήρχαν εναλλαγές µε µπουκαδούρα και άπνοια ανάλογα µε την περιοχή, βοήθησε στη γρήγορη εξέλιξη της κούρσας. Το βράδυ της Κυριακής έλαβε χώρα σε εξωτερικό χώρο πάνω στην παραλία της Χαλκίδας η τελετή έναρξης της διοργάνωσης παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του χρυσού χορηγού και όλων των υποστηρικτών.

Την επόµενη µέρα Δευτέρα 3 Αυγούστου δόθηκε η εκκίνηση της δεύτερης ιστιοδροµίας στην ίδια θαλάσσια περιοχή µε προορισµό τον Κάραβο Αλιβερίου απόστασης 35 ν.µ.

Τα σκάφη ξεκίνησαν µε βορειοδυτικό µέτριας έντασης, καβατζάρισαν το σηµείο στροφής στους Αγίους Αποστόλους µε ανατολικό, κατευθύνθηκαν στη βραχονησίδα Μπούφαλο που ήταν το δεύτερο σηµείο στροφής της ιστιοδροµίας και τερµάτισαν στο λιµάνι του Κάραβου µε µέτριο βορειονατατολικό, χαρακτηριστικό καιρό κοντά στις στεριές της Εύβοιας, γνωστό και ως Αλιβεριώτη.

Η επόµενη ηµέρα ήταν ηµέρα ξεκούρασης για τα πληρώµατα που είχαν την ευκαιρία να χαρούν την θάλασσα του χωριού και να γευτούν τα ψάρια που διέθεσε ο υποστηρικτής της διοργάνωσης ΝΗΡΕΑΣ .

Έπειτα τα σκάφη την Τετάρτη 5 Αυγούστου εκκίνησαν από τον Κάραβο Αλιβερίου µε προορισµό την Παραλία Αλµυροποτάµου απόστασης 32 ν.µ. Ο άνεµος σε όλη τη διαδροµή ήταν βορειανατολικός και τα σκάφη κρατήθηκαν κοντά στην Εύβοια αφού έπρεπε να παρακάµψουν όλο το σύµπλεγµα των Στυρονησίων.

Την Πέµπτη 6 Αυγούστου το µεσηµέρι δόθηκε η εκκίνηση από την Παραλία Αλµυροποτάµου µε προορισµό την Κάρυστο απόστασης 35 ν.µ και περιορισµό τους Πεταλιούς αριστερά. Ο καιρός στην αρχή βορειοανατολικός αλλά κατά τις 14.00 τα σκάφη συνάντησαν την µπουκαδούρα που τα έφερε µέχρι τον τερµατισµό που ξεκίνησε τις απογευµατινές ώρες για τα µεγάλα αγωνιστικά και τελείωσε τα µεσάνυχτα για τα πιο µικρά σκάφη .

Η επόµενη µέρα Παρασκευή 6 Αυγούστου ήταν κενή µέρα ξεκούρασης για τους κυβερνήτες και τα πληρώµατα που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και τις παραλίες της γραφικής Καρύστου

Τέλος στις 8 Αυγούστου διεξήχθη inshore τριγωνική ιστιοδροµία απόστασης 16,5 ν.µ. µε παράκαµψη 3 σηµείων στροφής µέσα στον όρµο Καρύστου. Ο άνεµος ήταν ως επί το πλείστον µπουκαδούρα, µε ασθενή δυτικό που επικράτησε σε κάποιο κοµµάτι του στίβου για λίγη ώρα αλλά αυτή η αλλαγή ήταν καθοριστική για τη βαθµολογία της ιστιοδροµίας αφού τελικά ευνοήθηκαν τα πιο αργά σκάφη που έπιασαν τα πιο γρήγορα που δεν πρόλαβαν να δηµιουργήσουν χρονική διαφορά στους τερµατισµούς.

Το Σάββατο το βράδυ στο άλσος της Καρύστου, δίπλα στη θάλασσα, έλαβε χώρα η τελετή λήξης µε την απονοµή των επάθλων στους νικητές, όπου η Οργανωτική Επιτροπή περίµενε µε υποδειγµατική φιλοξενία και τηρώντας αυστηρά όλα τα προβλεπόµενα από την πολιτεία µέτρα ασφαλείας, τα πληρώµατα αλλά και όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης.

Όλοι οι συµµετέχοντες εξέφρασαν τις καλύτερες εντυπώσεις από τη διοργάνωση και περιµένουν µε αγωνία την ανακοίνωση της περιοχής διεξαγωγής του “ΝΗΣΟΣ ΕΥΒΟΙΑ REGATTA 2021”, αφού στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η ιστιοπλοϊκή επίσκεψη όλων των παράκτιων περιοχών της Περιφέρειας.

PERFORMANCE

1. ERYTOS II – COSMOTE (Κ. Μάνθος) ΝΟΠΦ

2. ΑΔΡΑ (Ζ. Γρηγοριάδης) ΝΑΟΒ

3. BANA BIOLETTA 4 (Γ. Συκάρης)  ΠΟΙΑΘ

SPORT

1. VENTUS (Μ. Κλούβας) ΝΑΣ

2. TWEETY (Αικ. Ριτσώνη) ΙΟΧ

3. GIORGIO – FURUNO-ON DECK (Γ. Μητρόπουλος) ΝΟΠΦ

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post