Μ’ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΙΑ – ΤΕΥΧΟΣ 131

Στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, στην κατηγορία τριγώνου, είχαμε πολλές διακρίσεις από επιτυχείς συμμετοχές πολλών Ελλήνων ιστιοπλόων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα των νεώτερων αθλητών καθώς και τη διεξαγωγή τριών διεθνών πρωταθλημάτων στην Ελλάδα.

Στις διακρίσεις περιλαμβάνονται:
Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Laser Radial Νέων, το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 470 Νέων Γυναικών και το ασημένιο στα 420 για ηλικίες κάτω των 17 ετών, το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων RSX, η πρόκριση στην κούρσα των μεταλλίων στο ίδιο αγώνισμα των νεανίδων, καθώς και η πρόκριση των δύο νέων ιστιοπλόων μας στους Ολυμπιακούς Νεότητος στο Techno.
Επιτυχία είχαμε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Optimist με την τρίτη θέση στα αγόρια και την πέμπτη στα κορίτσια.Όσον αφορά στα διεθνή πρωταθλήματα είχαμε τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 470 όπου δεν είχαμε ιδιαίτερες επιτυχίες, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Tornado που τα πληρώματα κατέκτησαν την πρώτη θέση και τη δεύτερη θέση και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 420 με χρυσό στους άνδρες και χρυσό και αργυρό στην κατηγορία U17 γυναικών.Το πρόβλημα όμως είναι ότι εκτός από αυτούς που ασχολούνται αποκλειστικά με την ιστιοπλοΐα, στο ευρύτερο κοινό δεν έγινε αντιληπτή η διεξαγωγή τους.
Τα ΜΜΕ εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ασχολούνται σχεδόν καθόλου με την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία οι οποίες φέρουν πολλές διακρίσεις και τιμούν τα ελληνικά χρώματα. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στην έλλειψη δημοφιλίας των αθλημάτων αυτών διότι ούτε επαγγελματικά είναι ούτε έχουν κερκίδα και αφ’ ετέρου στην μη εξοικείωση των δημοσιογράφων με τα αθλήματα αυτά.
Ο ΠΟΙΑΘ για να υπερνικήσει αυτό το πρόβλημα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια είτε μέσω TV και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω έντυπων εκδόσεων να προβάλλει το άθλημα της ιστιοπλοΐας. Παράλληλα για την εξοικείωση των Ελλήνων συντακτών Αθλητικού Τύπου ήλθε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμό τους τον ΠΣΑΤ και διοργάνωσε με την Κωπηλατική Ομοσπονδία σεμινάριο τον περασμένο χρόνο ενώ πρόσφατα προσέφερε δύο θέσεις για τα μέλη του σε κάθε εκπαιδευτική σειρά ιστιοπλοΐας, πράγμα που έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ. Η αρχή θα γίνει από τη σειρά Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου.Μεγάλη υπήρξε και η δραστηριότητα στην ανοικτή θάλασσα.
Κατ’ αρχάς είχαμε στην Τεργέστη την επάξια εκπροσώπηση των ελληνικών πανιών τον Ιούλιο με το σκάφος “BULLET-ENCODE” στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Περισσότερα στο σχετικό άρθρο.
Στο εσωτερικό είχαμε πληθώρα πολυήμερων αγώνων με σκάφη ανοικτής θαλάσσης στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο και βεβαίως το Ράλλυ Αιγαίου που αφορά σε όλο το αρχιπέλαγος.
Οι περισσότεροι από αυτούς συνδυάζουν μία σχετική ήπια αγωνιστική ημερήσια δραστηριότητα με διακοπές και σίγουρα ωφελούν στη διάδοση του αθλήματος διότι προσελκύουν νέους ιστιοπλόους και τέλος το Ράλλυ Αιγαίου, τον θεμελιωτή των αγώνων της ανοικτής θάλασσας που έχει έντονο αγωνιστικό χαρακτήρα και διεξάγεται πραγματικά στην ανοικτή θάλασσα και απευθύνεται σε αξιόπλοα σκάφη και έμπειρα πληρώματα.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε τον όρο ανοικτή θάλασσα. Σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, ανοικτή θάλασσα θεωρείται η θαλάσσια περιοχή πέραν των χωρικών υδάτων που κατά την ίδια σύμβαση έχει μέγιστο εύρος μέχρι 12 ν.μ. από την ακτή.

Ας σημειωθεί ότι φέτος ο ΠΟΙΑΘ βραβεύτηκε από τα Sports Marketing Awards σε δύο κατηγορίες: Για την προσφορά του Ομίλου στην Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης στην κατηγορία Sports Organizations, CSR Campaign / Activity αλλά και για το Ράλλυ Αιγαίου στην κατηγορία Sports Events / Branded Events, Watersports / Summersports.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post