54o Ράλλυ Αιγαίου: Ο Αίολος σύμμαχος για γρήγορες κούρσες

Το φετινό Ράλλυ Αιγαίου περιελάμβανε τρία νησιά σταθμούς, τη Σύρο, τη Χίο και τη Σκύρο, την οποία επισκέφθηκε για πρώτη φορά και αποτέλεσε τον τερματισμό του αγώνα, ενώ οι πλεύσεις ήταν όλες κλειστές, συνεπώς δύσκολες και απαιτητικές.

Με την παρουσία τους τίμησαν τον αγώνα και οι Έλληνες Ολυμπιονίκες, Σπύρος Γιαννιώτης, ασημένιος Ολυμπιονίκης ανοικτής θάλασσας στο Ρίο, που έδωσε την εκκίνηση, Βούλα Κοζομπόλη, ασημένια Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης το 2004 και Δημήτρης Μούγιος, ασημένιος Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας το 2008, που έλαβαν μέρος κανονικά ως πλήρωμα και μάλιστα στα δύο σκάφη που πρώτευσαν στις αντίστοιχες κατηγορίες!
Χορηγός του αγώνα ήταν η διεθνής εταιρία χρωμάτων JOTUN και υποστηρικτές οι:

• Δ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΡΜΑΤΟΣΧΟΙΝΩΝ – ΣΧΟΙΝΩΝ
• TECHNAVA S.A. – ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΕΙΔΗ
• CHARTWORLD SHIPPING CO.
• ANGELICOUSSIS SHIPPING GROUP
• CARRAS (HELLAS) S.A.
• ABS
• LLOYDS REGISTER
• AKTINA TRAVEL GROUP
• GASLOG
• ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε. – ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
• TSAKOS GROUP OF COMPANIES
• CHANDRIS HELLAS INC
• CHANDRIS HOTEL
Υποστηρικτής τεχνολογίας: G4S
Τηλεοπτικός Μεταδότης: NOVA
Χορηγοί Επικοινωνίας:
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ACTION 24
Χορηγός Web Media: gazzetta.gr

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εταιρία G4S που με το σύστημα τηλεπαρακολούθησης του αγώνα, που μας παρέχει τα τελευταία 10 χρόνια, έγινε δυνατή η παρακολούθηση της εξέλιξης του αγώνα με 11.600 προβολές σελίδων.
Η εκκίνηση της 1ης ιστιοδρομίας δόθηκε από το συνοδό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ΤΠΚ “Σιμιτζόπουλος” τιμής ένεκεν από τον Σπύρο Γιαννιώτη για τη διάκρισή του στην Ολυμπιάδα του 2016, στις 6.00 το απόγευμα της Παρασκευής 14 Ιουλίου από τον Φαληρικό Όρμο με δύο σημεία στροφής κοντά στις ακτές πριν τα σκάφη βάλουν πλώρη για τη Σύρο. Η ένταση του ανέμου ήταν αρχικά στους 15 κόμβους από βοριά, αλλά ανέβηκε στη Βουλιαγμένη και έγινε μαΐστρος. Στο Σούνιο οι συνθήκες άλλαξαν. Τα σκάφη της κατηγορίας International είχαν μεγαλύτερη διαδρομή να διανύσουν, αφήνοντας Κύθνο και Σερφοπούλα αριστερά και Σύρο δεξιά, μία διαδρομή μήκους 93 ν.μ. Η πλεύση στα όρτσα, μετά τη Σερφοπούλα, ήταν αρκετά δύσκολη αφού η ένταση του ανέμου ξεπέρασε τα 6 μποφόρ με έντονο κυματισμό. Τα σκάφη άρχισαν να τερματίζουν στην Ερμούπολη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Το Σάββατο το βράδυ έγινε το πρώτο πάρτι για τους ιστιοπλόους στο γνωστό μπαρ της Ερμούπολης “Baba”, ενώ την Κυριακή το πρωί τα πληρώματα μεταφέρθηκαν στην Αζόλιμνο σε beach bar με λεωφορεία της διοργάνωσης. Η απονομή του πρώτου σκέλους έγινε Κυριακή βράδυ στον Ναυτικό Όμιλο Σύρου με καλή φιλοξενία και ζεστό κλίμα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Γιώργο Φίλιο και στα δύο μέλη του Ν.Ο.Σ. και καλούς φίλους του ΠΟΙΑΘ Αλέξη Ξηραδάκη και Σταμάτη Γρυπάρη που αποτέλεσαν το κλιμάκιο τερματισμού.
Τη Δευτέρα το πρωί ο στόλος απέπλευσε για τη Χίο, για μία διαδρομή 87 ν.μ. με τον καιρό από μαΐστρο με ένταση 6 μποφώρ αλλά και με έντονες ριπές. Άλλο ένα δύσκολο σκέλος που δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο μετά το Βενέτικο και ιδιαίτερα πριν τον τερματισμό, αφού ο άνεμος έπεφτε σημαντικά και άλλαζε διεύθυνση.
Ο τερματισμός μπροστά στο λιμάνι της Χίου άρχισε από τις 19:21:11 της ίδιας ημέρας με το σκάφος OPTIMUM3 και συνεχίστηκε μέχρι τις 04:30 της επόμενης ημέρας Τρίτης που τερμάτισε το τελευταίο σκάφος.
Ο ελλιμενισμός των σκαφών υπήρξε άνετος χάρις στη φροντίδα του φιλοξενούντος Ναυτικού Ομίλου Χίου και του Λιμενικού Ταμείου Χίου.
Τα πληρώματα αφού ξεκουράστηκαν από την έντονη δοκιμασία της ιστιοδρομίας, διασκέδασαν το βράδυ της Τρίτης στο εξαιρετικό bar “PURA VIDA” προσφορά του ΠΟΙΑΘ.
Την Τετάρτη το πρωί υπήρχαν εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του φιλόξενου Ν.Ο.Χ., με αγώνες με σκάφη Λέιζερ του ομίλου, τουρνουά beach volley και πολύ κολύμπι. Ο Ν.Ο.Χ. με τη συνδρομή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χίου, προσέφερε φαγητό και ποτό στους ιστιοπλόους. Ιδιαίτερη μνεία στη συνεχή παρουσία και φροντίδα του προέδρου του Ν.Ο.Χ. Ιωάννη Αναδιώτη, στον οποίο απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες.
Το βράδυ έγινε η απονομή του δεύτερου σκέλους, προσφορά του ιδρύματος “Μαρία Τσάκος” με δεξίωση υψηλών προδιαγραφών και εορταστική ατμόσφαιρα με ιδιαίτερη επιμέλεια του διευθυντή του Ιδρύματος Μιχ.Μπελέγρη και την παρουσία των Αρχών της Χίου.
Την Πέμπτη το πρωί δόθηκε η εκκίνηση μπροστά από το λιμάνι της Χίου για τη Σκύρο, με ισχυρό άνεμο που έφτανε τα 7 μποφόρ από Β-ΒΑ διευθύνσεις.
Ιδιαίτερη μνεία και ευχαριστίες στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και στον πρόεδρό της Αλέξη Τσαρδάκα για τη συνδρομή του με τα αξιόπλοα φουσκωτά για την εκκίνηση και την παρακολούθηση από το συνεργείο τηλεόρασης του πρώτου μέρους του αγώνα μέχρι τις Οινούσσες.
Τα αγωνιστικά σκάφη ORC International άφησαν τις Οινούσσες και τη νησίδα Παναγιά αριστερά πλέοντας στα παραμεθόρια ύδατα Ελλάδας –Τουρκίας, με μήκος διαδρομής 103 ν.μ. ενώ τα ORC Club πέρασαν ανάμεσα Οινούσσες και Χίο με μήκος διαδρομής 94 ν.μ.
Βόρεια της Χίου ο καιρός γύρισε πολύ αριστερά, μέχρι δυτικός και η ένταση έπεσε πολύ. Πέρασε αρκετή ώρα μέχρι να εμφανιστεί ο φρέσκος μαΐστρος που έφτασε τους 30 κόμβους. Η κλειστή πλεύση στο Αιγαίο ήταν πάλι δύσκολη και επίπονη λόγω και του υψηλού κυματισμού.
Ο τερματισμός των σκαφών στη Λιναριά της Σκύρου μετά από μία πλεύση κατάορτσα από τη νότια ακτή της Σκύρου μέχρι τον τερματισμό, άρχισε από τα μεσάνυχτα και συνεχίστηκε μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ευτυχώς οι άνθρωποι του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, του Δήμου και του Ναυτικού Ομίλου Σκύρου επιφύλασσαν θερμότατη υποδοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στα κουρασμένα πληρώματα.
Το επόμενο πρωί, όσο οι ιστιοπλόοι συμμάζευαν τα σκάφη, προσέφεραν στον μώλο παγωτά και αναψυκτικά, ενώ αργότερα μεταφέρθηκαν όλοι με λεωφορεία σε μεγάλο beach bar στην παραλία Μώλος, με φαγητό, ποτό και ζωντανή μουσική δίπλα στη θάλασσα, μέχρι τις απογευματινές ώρες, προσφορά του ΠΟΙΑΘ.
Το Σάββατο έγινε η παράκτια ιστιοδρομία μέσα στον κόλπο, μία τριγωνική διαδρομή 20 νμ. Επικρατούσαν άνεμοι βορείων διευθύνσεων με αλλαγές στη διεύθυνση και ένταση από 12 ως 20 κόμβους. Οι συνθήκες ήταν τέλειες αν και απαιτητικές, ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία για ανατροπές στα αποτελέσματα.
Ευχαριστίες στον δήμαρχο Σκύρου Μιλτιάδη Χατζηγιαννάκη, τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκο Αντωνόπουλο και τον πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Σκύρου Μανώλη Κανά για την εξαίρετη φιλοξενία.

Τα αποτελέσματα της γενικής κατάταξης για την κατηγορία ORC International ήταν:

1. OPTIMUM 3 (Ν. Λάζος / Π. Λιβάς)


2. CODE ZERO VODAFONE (Μ. Μπελέγρης)


3. iSAIL (Χ. Καρύδης)


Για την κατηγορία ORC Club:

1. WATER GIPSY (Γ. Μαραγκουδάκης / Τζ. Κυριακίδης)


2. ALTER EGO JACK & JENNY (Σ. Μπόνας / Α. Μπόνας)


3. APIDALOS NAFS TATOI CLUB (Π. Κούρκουλος)


Η 54η διοργάνωση του Ράλλυ Αιγαίου ολοκληρώθηκε με τη μεγαλοπρεπή τελετή απονομής στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου τη Δευτέρα 24 Ιουλίου, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των Αρχηγών ΓΕΝ και Λιμενικού Σώματος και πλήθος άλλων επισήμων.

Tags: 54o Ράλλυ Αιγαίου
Μάνος Ρούδας
by
Ο Μάνος Ρούδας γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι αριστούχος μηχανικός του Πολυτεχνείου της Ουαλίας. Κατέχει τίτλο ΜΒΑ από το Southern New Hampshire University των ΗΠΑ. Ασχολείται ενεργά με την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης από το 1996 μέχρι σήμερα, ως αθλητής και επαγγελματίας κυβερνήτης σε σκάφη αναψυχής κάθε είδους. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και σε υψηλές θέσεις στο χώρο της ναυτιλίας και του yachting. Ασχολείται με τη ναυτική εκπαίδευση από το 2003, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ιστιοπλοΐας και του διεθνούς διπλώματος Yachtmaster Instructor του RYA.
Previous Post Next Post