Η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ τυχερή για τον ναυταθλητισµό. Στην ιστιοπλοΐα είχαµε τις πρώτες διακρίσεις για συµµετοχή στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Κατ’ αρχάς ήταν οι Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου στα 470 και εν συνεχεία η πρόκριση του Βύρωνα Κοκκαλάνη στα RSX και της Βασιλείας Καραχάλιου στα Laser Radial. Πέραν αυτού είχαµε πολλές άλλες διακρίσεις σε διεθνείς αγώνες όπως το χρυσό µετάλλιο του Αλέξανδρου Καλπογιαννάκη στους Ολυµπιακούς Νέων για το οποίο βραβεύτηκε και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσµο Αθλητών Τύπου, το ασηµένιο µετάλλιο των Μάντη – Καγιαλή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα 470, τις διακρίσεις του Δηµήτρη Παπαδηµητρίου ως πρωταθλητή κόσµου στην ηλικιακή του κατηγορία – 19 ετών στα Laser Standard, του Παντελή Κυπρόγλου στο Ευρωπαϊκό – 21 ετών στα Radial, της Αθανασίας Φακίδη νικήτριας στους Μεσογειακούς στα Radial αλλά και πολλές άλλες διακρίσεις στις νεώτερες ηλικιακές κατηγορίες.

Επίσης, ο Ιορδάνης Πασχαλίδης µε τον Κωνσταντίνο Τριγκώνη ανεδείχθησαν παγκόσµιοι πρωταθλητές στο Formula 18 και στο Ευρωπαϊκό Tornado και µε τον Πέτρο Κωνσταντινίδη πρώτοι στο Παγκόσµιο.

Το 2019 είναι και μια ιστορική στιγμή για τον Π.Ο.Ι.Α.Θ γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης από την οποία έχουν αποφοιτήσει μέχρι στιγμής άνω των 25.000 ιστιοπλόοι…

Αλλά και στην Ανοικτή Θάλασσα είχαµε την εξαιρετική διάκριση του OPTIMUM µε κυβερνήτες τον Περικλή Λιβά και Νίκο Λάζο στον διάσηµο αγώνα της Μάλτας. Επί πλέον υπερηφάνεια µας διακατέχει µε τη διεθνή προβολή του Κύπριου ιστιοπλόου Παύλου Κοντίδη τον οποίο πέρυσι η Διεθνής Ιστιοπλοϊκή Οµοσπονδία ανακήρυξε ως κορυφαίο ιστιοπλόο το 2018.

Εκτός όµως όλων των ελληνικών αυτών διακρίσεων είχαµε και τις µεγάλες αλλαγές που προέκυψαν από το ετήσιο συνέδριο της WORLD SAILING αναφορικά µε την ιστιοπλοΐα για τους Ολυµπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Η ιστορική κατηγορία FINN αποσύρεται και προστίθεται ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης µε δύο άτοµα πλήρωµα µικτό, η κατηγορία αετοσανίδας µικτή ενώ έντονη είναι η παρουσία γυναικών στις υπόλοιπες κατηγορίες, και γενικά κυριαρχεί το θέαµα.

Αλλά και στην κωπηλασία είχαµε το χρυσό στους Ολυµπιακούς Νέων των αθλητριών µας Χριστίνα Μπούρµπου και Μαρία Κυρίδου στη δίκοπο, τις εξαιρετικές διακρίσεις στο Ευρωπαϊκό U23 και τα δύο χρυσά, της Κατερίνας Νικολαΐδου στο σκιφ και των Χρήστου Στεργιάκα και Στέφανου Ντούσκου στο διπλό σκιφ στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Για το 2019 ευελπιστούµε οι επιτυχίες να συνεχιστούν µε τις υπόλοιπες προκρίσεις για τους Ολυµπιακούς Αγώνες 2020 τόσο στην ιστιοπλοΐα όσο και στην κωπηλασία.

Το 2019 είναι και µια ιστορική στιγµή για τον Π.Ο.Ι.Α.Θ γιατί συµπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της σχολής ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης από την οποία έχουν αποφοιτήσει µέχρι στιγµής άνω των 25.000 ιστιοπλόοι. Ίσως να είναι η πρώτη συστηµατική λειτουργία σχολής στον ναυταθλητισµό µε κανονισµό λειτουργίας και εκπαιδευτικό πρόγραµµα. Ο Όµιλος θα εορτάσει το γεγονός αυτό που έχει καταλυτική σηµασία για την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα και θα ακολουθήσει έγκαιρα ενηµέρωση για τις προγραµµατιζόµενες εκδηλώσεις.

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.

Ο Ιωάννης Μαραγκουδάκης γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. To 1953, σε ηλικία 15 ετών, τιμήθηκε από την τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη με έπαινο εξαίρετων πράξεων, για τη συμμετοχή του με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην αρωγή των σεισμοπλήκτων Ιονίου. Παράλληλα με τις Γυμνασιακές του σπουδές στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή, ασχολείται με τον αθλητισμό στίβου και το 1957, σε ηλικία 19 ετών, καταρρίπτει την Πανελλήνια επίδοση στη σφυροβολία. Τον ίδιο χρόνο εισάγεται στη Σχολή Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων του Ε.Μ.Π. Αποφοιτά το 1962 και υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στο Τεχνικό Σώμα, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός. Μετά από μια εικοσαετή επιστημονική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερώνει πολύ από τον ελεύθερο χρόνο του στην ιστιοπλοΐα και έχει μία εμπειρία άνω των 150.000 ναυτικών μιλίων σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες και θαλάσσιες περιηγήσεις, με διάκριση μεταξύ των άλλων και στον Αγώνα Διάπλου του Ατλαντικού ARC 2000. Από το 1985 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) και από το 1990 και για 22 χρόνια διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Θαλάσσιας Ενώσεως. Εκδότης του περιοδικού του ΠΟΙΑΘ «Ιστιοπλοϊκός Κόσμος» από το 1987. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας από το 2002 έως το 2010 στην Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Διεθνούς Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Επίτιμος δημότης Λέρου για τη διαρκή προσπάθειά του αναδείξεως της νήσου και την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού της και του Αγαθονησίου για την εγκαθίδρυση συστήματος τηλεπαιδιατρικής
Previous Post Next Post