ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Θρίαμβος των Εφήβων στη Λιθουανία

Την κατάκτηση δυο μεταλλίων ενός ασημένιου κι ενός χάλκινου πανηγυρίζει η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου το Τρακάϊ της Λιθουανίας.
Ότι δεν κατάφεραν πέρυσι στο Ρότερνταμ οι Μαργαρίτα Γεωργούδη και Χριστίνα Μπούρμπου όταν είχαν τερματίσει στην 4η θέση του τελικού στη δίκωπο το πέτυχαν σήμερα. Το ελληνικό πλήρωμα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις εξαιρετικές παρουσίες του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τρακάι. Τα δυο κορίτσια μπήκαν πολύ δυνατά στην κούρσα και πέρασαν πρώτες τα 500μ. Στη συνέχεια τα σκήπτρα πήρε η ρουμάνικη βάρκα που κρατήθηκε στην πρώτη θέση μέχρι το τέλος για να τερματίσει σε 7:35.83 για να ακολουθήσει η ελληνική βάρκα με 7:38.79 και στην 3η θέση να πέσει η Γερμανία με 7:40.95.
«Στο ξεκίνημα της κούρσας όλα τα πληρώματα ήμασταν μαζί. Στα μισά είχαμε ένα μικρό προβάδισμα. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και είμαστε απόλυτα ικανοποιημένες από την κούρσα μας» δήλωσε στους διοργανωτές αμέσως μετά τον τελικό η ασημένια παγκόσμια πρωταθλήτρια Μαργαρίτα Γεωργούδη.
Λίγο αργότερα ήρθε και το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα.Μετά από ένα συγκλονιστικό τελικό που τα μετάλλια κρίθηκαν μέσα σε περίπου έξι δευτερόλεπτα οι Χρήστος Στεργιάκας και Χαράλαμπος Ντινενής χαρίζουν στην Ελλαδα ακόμη ένα μετάλλιο τερματίζοντας στην 3η θέση με 6:40.86 πίσω από την Αυστραλία που κατέκτησε το χρυσό με 6:34.05 και την Λευκορωσία που πήρε το ασημένιο με 6:37.07. Η ελληνική βάρκα ξεκίνησε από τη 2η θέση στα πρώτα 500μ. Και στη συνέχεια υποχώρισε στην 3η την οποία και υπερασπίστηκε μέχρι τη γραμμή τερματισμού για να δώσει το “παρών” στην τελετή απονομών και να φύγει με το χάλκινο από τη Λιθουανία.
«Και για τους δυο μας ήταν μια τέλεια, μια σπουδαία κούρσα. Είναι πολύ όμορφο να κατακτάς μετάλλιο σε μια μεγάλη διοργάνωση όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Έχουμε ακόμα πράγματα να διορθώσουμε αλλά τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι» τόνισε στους διοργανωτές μετά τον τελικό ο Χαράλαμπος Ντινενής.
Η τρίτη ελληνική συμμετοχή σε μεγάλο τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τρακάι το τετραπλό σκιφ των εφήβων με τους Γκαϊδατζή Πέτρο – Σχιζοδήμο Γρηγόρη – Τσαλικίδη Βασίλη – Μαρόκο Γιάννη προσπάθησαν για το καλύτερο απέναντι σε πολύ καλούς αντιπάλους για να πάρουν τελικά την 6η θέση στον μεγάλο τελικό με χρόνο 6:16.39.

Οι μικροί τελικοί

Για τα πληρώματα που αγωνίστηκαν στους μικρούς τελικούς, σπουδαία κούρσα πραγματοποίησε η τετράκωπος άνευ των εφήβων. Οι Κοκκινίδης Ηλίας – Βασίλης Κουκουτής – Ανδριανός Οικονόμου – Δημήτρης Μπουκουβάλας αν και ξεκίνησαν από την 4η θέση, ήταν 3οι στα μισά και μέχρι τα 1500 για να κάνουν ένα πολύ καλό φινάλε και να τερματίσουν στη 2η θέση και 8η στη γενική με χρόνο 6:33.68. Το αντίστοιχο πλήρωμα των νεανίδων τερμάτισε στην 3η θέση του μικρού τελικού και κατετάγη 9ο στη γενική. Οι Βιτζιλαίου Ιωάννα – Μήτση Αριάδνη – Βαρελοπούλου Ειρήνη – Δεμέλη Ευαγγελία αν και ήταν 4ες ως τα 1500 κατάφεραν να σκαρφαλώσουν μια θέση και να τερματίσουν στην 3η με 7:15.45.
Την 6η θέση στον μικρό τελικό και 12η στη γενική κατέλαβε το διπλό σκιφ των νεανίδων με τις Άρτεμη Ντούσκου και Μαρία Κυρίδου που τερμάτισαν σε 7:44.73
Τέλος εντυπωσιακή στον Γ΄τελικό ήταν η δίκωπος των εφήβων. Οι Παντελής ΣωτηρακόπουλοςΑντώνης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησαν από την 4η θέση, στα μισά της κούρσας ήταν 2οι ενώ στο υπόλοιπο μέρος πέρασαν μπροστά για να τερματίσουν 1οι και 13οι στη γενική σημειώνοντας χρόνο 6:58.20.

 

Παγκόσμια κορίτσια στη Βουλγαρία

Πανηγυρικό φινάλε για τα ελληνικά κουπιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας που ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου.
Τα δυο γυναικεία πληρώματα της Εθνικής μας το διπλό σκιφ με τις Αννέτα Κυρίδου και Δήμητρα Τσαμοπούλου και το διπλό ελαφρύ με τις Θωμαή Εμμανουηλίδου και Μαρία Πέργουλη ανέβηκαν στο βάθρο της κορυφαίας, στη κατηγορία, διοργάνωσης κατακτώντας αμφότερα το χάλκινο μετάλλιο παρότι πολύ μικρές σε ηλικίας και με ελάχιστο χρόνο μαζί στις βάρκες.
Το πρώτο χρονικά μετάλλιο ήρθε από το διπλό το βαρύ με τις Κυρίδου – Τσαμοπούλου.Το ελληνικό πλήρωμα κάνοντας μια εκπληκτική κούρσα ήταν μπροστά ως τα 1500μ. Η αντεπίθεση όμως της Λευκορωσίας και της Ιταλίας ήταν πολύ δυνατή και κατάφεραν να κλέψουν τις δυο πρώτες θέσεις. Πολύ μεγάλ επιτυχία για τα δυο κορίτσια που τερμάτισαν σε 7:04.97. Η Λευκορωσία πήρε το χρυσό με 7:03.88 και η Ιταλία το ασημένιο με 7:04.30 ενώ έμειναν έξω από τα μετάλλια οι ΗΠΑ που πήραν την 4η θέση με 7:06.42.
«Ο τελικός ήταν πολύ δύσκολος. Είμασταν οι νεότερες στην κούρσα. Ξεκινήσαμε στην πρώτη θέση και κάναμε τον καλύτερο μας αγώνα. Είμαστε μαζί ως πλήρωμα μόλις μια εβδομάδα» ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Αννέτας αμέσως μετά το τέλος του αγώνα.
Το δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα ήταν και πάλι χάλκινο και ήρθε από το διπλό σκιφ ελ βαρών των κοριτσιών τις Θωμαή Εμμανουηλίδου – Μαρία Πέργουλη. Τα δυο κορίτσια μας τερμάτισαν στην 3η θέση με χρόνο 7:12.32 πίσω από τη Ρουμανία (7:01.24) και την Ιταλία (7:02.32). Η ελληνική βάρκα μας ξεκίνησε από την 3η θέση και κατάφερε να τη διατηρήσει ως τη γραμμή του τερματισμού ανεβαίνοντας πανηγυρικά στο βάθρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
«Το πλάνο ηταν ενα, να μπούμε και να δώσουμε τον καλυτερο μας εαυτό και αυτο κάναμε. Ευτυχώς βγήκαν όλα όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Είμαστε πολύ χαρούμενες για το αποτέλεσμα και ανυπομονούμε για το Παγκόσμιο Α-Γ της Σαρασότα.» είπε η Θωμαή αμέσως μετά το φινάλε του τελικού.

Σημαντικά πλασαρίσματα για τα αγόρια

Πολύ καλές εμφανίσεις σε πολύ απαιτητικά αγωνίσματα έκαναν και τα αγόρια της Εθνικής στα σκιφ.
Στην 6η θέση του τελικού του σκιφ ελ βαρών τερμάτισε ο Νίνος Νικολαΐδης σημειώνοντας χρόνο 7:15.26. Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν απο το ξεκίνημα της κούρσας στην 6η θέση. Πρώτος τερμάτισε ο Βραζιλιάνος Μπατίστα Ούνκας σε 6:59.46.
Ο Γιάννης Καλανδαρίδης στον μικρό τελικό του σκιφ πήρε τη 2η θέση και 8η στη γενική. Αν και ξεκίνησε από την 5η, στο 1000άρι ήταν 4ος για να ανέβει στη συνέχεια στη 2η όπου τερμάτισε με χρόνο 7:02.16.
Με τα δυο χάλκινα η Ελλάδα κατέλαβε την 22η θέση στο πίνακα των μεταλλίων ανάμεσα σε 53 χώρες που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φιλιππούπολης.

Ο ΟΕΑ ΝΑΒ τις εντυπωσεις – ο ΝΟΙ το πρωτάθλημα

Ο ΟΕΑ ΝΑ Βόλου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Β΄Φάσης του 83ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας που αφορούσε στις κατηγορίες παίδων-κορασίδων και ΑΜΕΑ στη λίμνη της Καστοριάς με την οποία έπεσε η αυλαία και της φετινής κορυφαίας διοργάνωσης.
Η ομάδα της Μαγνησίας αναδείχθηκε πολυνίκης με πέντε μετάλλια (2 χρυσά, 2 ασημένια, 1 χάλκινο) ενώ πήρε την πρώτη θέση και στη βαθμολογία της συγκεκριμένης φάσης συγκεντρώνοντας 64 βαθμούς.
Μετά το τέλος και της Β΄Φάσης η ομάδα του Βόλου πέτυχε μια μοναδικά διάκριση αναδείχθηκε συνολικά πολυνίκης του 83ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος κατακτώντας την 1η θέση στον συγκεντρωτικό πίνακα των μεταλλίων με 19 μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες εκ των οποίων 11 χρυσά 4 ασημένια και 4 χάλκινα. Δεύτερος ήταν ο ΝΟ Ιωαννίνων με 22 μετάλλια εκ των οποίων 10 χρυσά 10 ασημένια και 2 χάλκινα.
Η ομάδα του ΝΟΙ ωστόσο είναι και η φετινή πρωταθλήτρια Ελλάδας αφού οι αθλητές των Ιωαννίνων κατάφεραν να συγκεντρώσουν τους περισσότερους βαθμούς από όλα τα σωματεία της χώρας φτάνοντας τους 330 ενώ δεύτερος ήταν ο ΝΟ Θεσσαλονίκης με 322,5 και τρίτος ο ΟΕΑ-ΝΑΒ με 252,5.
Κατά τη 2η και τελευταία μέρα της Β΄Φάσης του 83ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος στην Καστοριά πραγματοποιήθηκαν επτά τελικοί στις κατηγορίες παίδων – κορασίδων παρουσία εκατοντάδων φίλων του αθλήματος και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα με τα καιρικά φαινόμενα.

Avatar
by
Η Συντακτική Ομάδα του ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Ι.Α.Θ., έμπειρους δημοσιογράφους στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας καθώς και αθλητές με μεγάλη εμπειρία στην Ανοικτή Θάλασσα αλλά και τις ολυμπιακές κατηγορίες. Η Συντακτική Ομάδα παρακολουθώντας από κοντά τα δρώμενα στον χώρο της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθορίζει τους βασικούς άξονες της ύλης του περιοδικού, ώστε να παρουσιάζει όλα τα θέματα της επικαιρότητας καθώς και επιλεκτική αρθρογραφία συνεργατών που σχολιάζουν την επικαιρότητα.
Previous Post Next Post